Add a szép kezed! - 3. rész

Senki nem méri, eszünkbe sem jut, hány baleset származik abból, hogy a balkezeseket arra kényszerítjük, hogy ügyetlenebb kezüket használják. Pedig...

Balesetek

Az Országos Munkavédelmi Főfelügyelőség vizsgálja, hogy a munkahelyi baleset milyen munkavégzés közben történt, a munkaidő hányadik órájában, a balesetet elszenvedő milyen jellegű munkát végzett, férfi vagy nő, hány éves, de balkezességre vonatkozó kérdésük nincs. Így tehát semmilyen olyan adattal nem rendelkezünk, hogy mennyi baleset származik a jobbkezeseknek kitalált munkagépekből. A közlekedést, az autóvezetést is jobbkezesekre szabták. Bal kézzel a jobbkezeseknek is nehéz sebességet váltani! És ez még nem minden.

Meg kell tanítanunk a "sete" gyereket az íráshoz szükséges helyes kéz- és testtartásra - minél később tesszük, annál nehezebben fogja elsajátítani.

Egy kis grafológia

Laikusan azt gondolnánk, mi sem egyszerűbb, mint az írásképből megállapítani, hogy valaki balkezes. Egyszerűen balra dőlt betűkkel ír, és kész. A Grafológiai Intézet munkatársai, dr. Szőllőssy-Csoma Enikő grafológus szakértő és Hamperger Anita oktató határozottan cáfolják ezt a nézetet. Jobb kezes írásnál ugyanúgy dőlhetnek balra a betűk, így a balkezesség megállapítása ennél bonyolultabb és alaposabb munkát igényel - mondják. A grafológusok - ha tehetik - adatként bekérik az író kéz megjelölését is.

Az is csak tévhit, hogy a balkezesek írását elég egyszerűen tükörképként értelmezni. Ha egy betű vagy betűrészlet leírásának iránya például jelentőséggel bír egy jobbkezes írásában, nem biztos, hogy annak fordítottja is ugyanilyen jelentést hordoz a balkezeseknél.

A kézírásunkról egyébként sokkal pontosabban ismerszünk meg, mint gondolnánk, hiszen közel 150 jegyet vizsgálnak, és egy-egy tulajdonságot is 10-15 jegyből állapítanak meg. Miután az ember átlagosan 7-9 dologra tud egyszerre odafigyelni, a csalás, a becsapás lehetősége fel sem merülhet. Tulajdonságainkat a grafológusok öt fő területen vizsgálják:

  • mentális képességek - ami tartalmazza többek között a gondolkodás tempóját, a logikai képességeket, a kreativitás mértékét
  • szociabilitás - kézírásunkból kiderül például, hogy nyitottak vagy zárkózottak vagyunk-e, milyen mértékben tudunk másokkal együtt érezni, milyen dominanciaigényünk van
  • a munkavégzés jellemzői - sok más mellett megállapítható, hogy mennyire vagyunk precízek, az elméleti vagy a gyakorlati dolgok iránt érdeklődünk-e jobban, milyen vezetői képességeink vannak, hatékonyan tudunk-e másokkal együttműködni
  • az érzelmi élet jellemzői - racionális vagy érzelmi beállítottságú-e a kézírás tulajdonosa, mennyire makacs, milyen az aktuális érzelmi állapota, párkapcsolata, szexuális élete
  • önmagához való viszony - az önbizalom mértékét, az önértékelést, önelfogadást tárja fel.

A vizsgálható íráskép tizenkettő-tizennégy éves korban alakul ki, addig gyermekeknél rajzot is elemeznek - más módszerekkel is, mint a pszichológusok.

Csak másság

Összeállításunkból világossá vált, hogy a balkezesség még mindig sötét folt, amiről agykutatók, genetikusok, pszichológusok, pedagógusok másként vélekednek, sőt, gyakran még egymással sem értenek egyet. Abban viszont összhangra találhatunk közöttük, hogy a balkezesség nem fogyatékosság, nem üldözendő rossz, csupán másság, ami néha fejtörést okozhat a balkezesnek és környezetének egyaránt. A legjobb, ha nem nézzük le a balkezeseket, de nem is kezeljük őket különleges tehetségként, csak mert kevesebben vannak. Kétségtelen, hogy ez a divat ártalmatlanabb, mint a lenézés, a megbélyegzés, ám ez is deformálhatja a személyiséget. Balkezes gyermekeinket kezeljük természetesen, de adjunk nekik minél több segítséget, hogy ne legyen sokkal nehezebb dolguk, mint jobbkezes társaiknak. IX.évf./11.sz.

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24 °C
Minimum: +15 °C

Erősen gomolyfelhős időre számíthatunk több-kevesebb napsütéssel. Több helyen, nagyobb számban a délutáni, esti órákban várható zápor, zivatar, amelyet helyenként felhőszakadás is kísérhet. Szélerősödés csak zivatarok környezetében lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 20 és 27 fok között alakul, délkeleten kissé melegebb is lehet. Késő este 15 és 20 fok közötti értékeket mérhetünk. Ismét frontmentes idő várható, a meleg és fülledt idő azonban megterhelő lehet.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra