Add a szép kezed! - 3. rész

Senki nem méri, eszünkbe sem jut, hány baleset származik abból, hogy a balkezeseket arra kényszerítjük, hogy ügyetlenebb kezüket használják. Pedig...

Balesetek

Az Országos Munkavédelmi Főfelügyelőség vizsgálja, hogy a munkahelyi baleset milyen munkavégzés közben történt, a munkaidő hányadik órájában, a balesetet elszenvedő milyen jellegű munkát végzett, férfi vagy nő, hány éves, de balkezességre vonatkozó kérdésük nincs. Így tehát semmilyen olyan adattal nem rendelkezünk, hogy mennyi baleset származik a jobbkezeseknek kitalált munkagépekből. A közlekedést, az autóvezetést is jobbkezesekre szabták. Bal kézzel a jobbkezeseknek is nehéz sebességet váltani! És ez még nem minden.

Meg kell tanítanunk a "sete" gyereket az íráshoz szükséges helyes kéz- és testtartásra - minél később tesszük, annál nehezebben fogja elsajátítani.

Egy kis grafológia

Laikusan azt gondolnánk, mi sem egyszerűbb, mint az írásképből megállapítani, hogy valaki balkezes. Egyszerűen balra dőlt betűkkel ír, és kész. A Grafológiai Intézet munkatársai, dr. Szőllőssy-Csoma Enikő grafológus szakértő és Hamperger Anita oktató határozottan cáfolják ezt a nézetet. Jobb kezes írásnál ugyanúgy dőlhetnek balra a betűk, így a balkezesség megállapítása ennél bonyolultabb és alaposabb munkát igényel - mondják. A grafológusok - ha tehetik - adatként bekérik az író kéz megjelölését is.

Az is csak tévhit, hogy a balkezesek írását elég egyszerűen tükörképként értelmezni. Ha egy betű vagy betűrészlet leírásának iránya például jelentőséggel bír egy jobbkezes írásában, nem biztos, hogy annak fordítottja is ugyanilyen jelentést hordoz a balkezeseknél.

A kézírásunkról egyébként sokkal pontosabban ismerszünk meg, mint gondolnánk, hiszen közel 150 jegyet vizsgálnak, és egy-egy tulajdonságot is 10-15 jegyből állapítanak meg. Miután az ember átlagosan 7-9 dologra tud egyszerre odafigyelni, a csalás, a becsapás lehetősége fel sem merülhet. Tulajdonságainkat a grafológusok öt fő területen vizsgálják:

  • mentális képességek - ami tartalmazza többek között a gondolkodás tempóját, a logikai képességeket, a kreativitás mértékét
  • szociabilitás - kézírásunkból kiderül például, hogy nyitottak vagy zárkózottak vagyunk-e, milyen mértékben tudunk másokkal együtt érezni, milyen dominanciaigényünk van
  • a munkavégzés jellemzői - sok más mellett megállapítható, hogy mennyire vagyunk precízek, az elméleti vagy a gyakorlati dolgok iránt érdeklődünk-e jobban, milyen vezetői képességeink vannak, hatékonyan tudunk-e másokkal együttműködni
  • az érzelmi élet jellemzői - racionális vagy érzelmi beállítottságú-e a kézírás tulajdonosa, mennyire makacs, milyen az aktuális érzelmi állapota, párkapcsolata, szexuális élete
  • önmagához való viszony - az önbizalom mértékét, az önértékelést, önelfogadást tárja fel.

A vizsgálható íráskép tizenkettő-tizennégy éves korban alakul ki, addig gyermekeknél rajzot is elemeznek - más módszerekkel is, mint a pszichológusok.

Csak másság

Összeállításunkból világossá vált, hogy a balkezesség még mindig sötét folt, amiről agykutatók, genetikusok, pszichológusok, pedagógusok másként vélekednek, sőt, gyakran még egymással sem értenek egyet. Abban viszont összhangra találhatunk közöttük, hogy a balkezesség nem fogyatékosság, nem üldözendő rossz, csupán másság, ami néha fejtörést okozhat a balkezesnek és környezetének egyaránt. A legjobb, ha nem nézzük le a balkezeseket, de nem is kezeljük őket különleges tehetségként, csak mert kevesebben vannak. Kétségtelen, hogy ez a divat ártalmatlanabb, mint a lenézés, a megbélyegzés, ám ez is deformálhatja a személyiséget. Balkezes gyermekeinket kezeljük természetesen, de adjunk nekik minél több segítséget, hogy ne legyen sokkal nehezebb dolguk, mint jobbkezes társaiknak. IX.évf./11.sz.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció