Miért rágjuk a körmünket?

Emberek milliói rágják idegességükben a körmüket. Ilyenkor a stresszkezelés hasznos megoldásnak bizonyulhat. Az azonban problémás, hogy a stresszre adott első reakció a körömrágás és az már a viselkedés szerves részét képezi.

Kanadai kutatók azonban most új szempontot adtak a témához. Azt állítják: a körömrágás nemcsak a feszültséget jelezheti, hanem a perfekcionizmusra is utal a viselkedésben, az ilyen emberek ugyanis akkor kezdenek el körmükkel foglalkozni vagy környezetükben matatni, amikor unottak vagy frusztráltak lesznek.

Ez ebbe a típusba tartozók képtelenek megnyugodni és az előttük lévő feladatokat „normális” tempóban megoldani, ezért frusztráltak, türelmetlenek és elégedetlenek, ha nem érik el céljaikat – idézia kutatást végző Kieron O'Connor professzort, a University of Montreal szakértőjét a Daily Mail. Éppen ezért sokkal könnyebben tudnak unatkozni vagy válik érdektelenné számukra a feladat.

Egy ausztrál pszichológus, Dr. Richard O’Kearney azonban úgy véli: lehetnek olyan emberek is, akik azért rágják körmeiket, mert teljesen másképpen van huzalozva az érintésük és érintésérzékelésük, a körömrágás így egészen egyszerűen jólesik nekik. Kearney azonban egyetért azzal, hogy kozmetikailag és pszichológiailag is sok esetben káros szokásról van szó, ezért is állított össze egy olyan listát, amely révén nagyobb eséllyel lehet búcsút mondani ennek a rossz szokásnak.

Komplikációk

A körmök alatt rengeteg baktérium gyűlhet össze, kilincsekről, vécéláncokról, pénzérmékről vagy bankjegyekről rengeteg szennyeződés kerülhet kezünkre. Amikor körmöt rágunk, ezek a szennyeződések rögtön a szánkba is jutnak, ez pedig nem ígér sok jót.

Piros körömlakk

Apró pszichológiai trükk, de jól működhet: a piros szín azt jelenti a tudatnak, hogy hagyjuk abba, amit csinálunk. Ha ránézünk piros körmeinkre, azonnal be kell hogy ugorjon: nem szabad ráharapni. Ráadásul a körömrágók általában a köröm tökéletlen részeire harapnak rá először, a gondosan karbantartott körmökkel eltűnik ez a késztetés.

Segíthet a leszokásban, ha arra gondolunk, mennyi baktérium gyűlik össze a körmünk alatt

Figyelemelterelés

Ha akaraterővel akarjuk rávenni magunkat arra, hogy hagyjuk abba a körömrágást, nem fog menni, a szokás hatalma ugyanis általában erősebb. Ehelyett jó megoldást jelenthet a figyelemelterelés: ilyen például hármasával számolni visszafelé 99-től, hatszor félbehajtani egy papírt vagy fél lábon állni egy percig. Ezek ugyanis könnyen meg tudják szakítani az ingert, így megváltoztathat a stresszre adott reakció.

Tudatosítás

Sokat segít, ha körömrágás közben végiggondoljuk, hogy miért is csináljuk, ez ugyanis magyarázatokat szül, ok-okozati összefüggésekre világít rá, amelyek révén sokkal tudatosabbá tudjuk tenni a körömrágást és így nagyobb eséllyel tudjuk megszüntetni. Minél hosszabban gyakoroljuk ezt, annál jobban fog menni!

Relaxáció

A stressz relaxációval is csökkenthető, nemcsak meditációs gyakorlatokkal, hanem akár úgynevezett progresszív izomrelaxációval is. Ez különböző izomcsoportok megfeszítését és ellazítását jelenti. Ezt a lábaknál szokás kezdeni és onnan haladni felfelé.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)