Mennyi alkoholt iszunk valójában?

A borokban és sörökben lévő alkohol mennyiségének növekedése miatt a bárokban és éttermekben felszolgált italok gyakran erősebbek, mint azt gondolnánk.

Ezért még a felelős alkoholfogyasztók, akik egyébként tartják magukat az egy-két italos határhoz, könnyen meghaladhatják az autóvezetéshez engedélyezett véralkoholszint-korlátot (az Egyesült Államokban), vagy több alkoholt fogyaszthatnak, mint ami még egészségesnek számít.

A figyelmeztetést az amerikai Alkoholos Italokat Szabályozó Országos Szövetség interneten közzétett legújabb jelentésében tették közzé. Az Egyesült Államokban az étrendi irányelvek szerint egy ital kb. 3,4 deciliter 5 százalék alkoholtartalmú sört, 1,5 deciliter 12 százalék alkoholtartalmú bort, és 4,5 centiliter 40 százalékos röviditalt jelent.

Az alkoholfogyasztásra különösen igaz, hogy a mértékletesség nagyon fontos. Hogyan lesz valakiből alkoholista? Kiderül cikkünkből! Ezeknek a referenciaméreteknek az ital alkoholtartalmának növekedésével csökkenniük kellene, ami azonban rendszerint nem történik meg. Sok borfajta 14, vagy akár 15 százalék alkoholt tartalmaz, és a standard borospohár mérete ehhez a szinthez már nem felel meg. Ilyen esetben már inkább 1 deciliteres pohárra lenne szükség. Hasonló a helyzet a 6 százalékos alkoholtartalmú sörökkel is, ami közel 50 százalékos emelkedést jelent az ugyanilyen mennyiségű, de csak 4,2 százalékos sörökhöz képest.

Férfiaknak napi két, nőknek napi egy alkoholtartalmú ital fogyasztása ajánlott.

Mit lehet tehát tenni annak érdekében, hogy mégis a határokon belül maradjunk. A szakértők azt javasolják, hogy bárokban és éttermekben eleve azt feltételezzük, hogy a kimért italok a standard italok másfélszeresének felelnek meg, vagy kevert koktélok esetében még többnek.

Miután elértük a felső határt, váltsunk át ásványvízre vagy valamilyen alkoholmentes italra, hogy biztosan a kezünkben tartsuk az irányítást.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)