Mennyi alkoholt iszunk valójában?

A borokban és sörökben lévő alkohol mennyiségének növekedése miatt a bárokban és éttermekben felszolgált italok gyakran erősebbek, mint azt gondolnánk.

Ezért még a felelős alkoholfogyasztók, akik egyébként tartják magukat az egy-két italos határhoz, könnyen meghaladhatják az autóvezetéshez engedélyezett véralkoholszint-korlátot (az Egyesült Államokban), vagy több alkoholt fogyaszthatnak, mint ami még egészségesnek számít.

A figyelmeztetést az amerikai Alkoholos Italokat Szabályozó Országos Szövetség interneten közzétett legújabb jelentésében tették közzé. Az Egyesült Államokban az étrendi irányelvek szerint egy ital kb. 3,4 deciliter 5 százalék alkoholtartalmú sört, 1,5 deciliter 12 százalék alkoholtartalmú bort, és 4,5 centiliter 40 százalékos röviditalt jelent.

Az alkoholfogyasztásra különösen igaz, hogy a mértékletesség nagyon fontos. Hogyan lesz valakiből alkoholista? Kiderül cikkünkből ! Ezeknek a referenciaméreteknek az ital alkoholtartalmának növekedésével csökkenniük kellene, ami azonban rendszerint nem történik meg. Sok borfajta 14, vagy akár 15 százalék alkoholt tartalmaz, és a standard borospohár mérete ehhez a szinthez már nem felel meg. Ilyen esetben már inkább 1 deciliteres pohárra lenne szükség. Hasonló a helyzet a 6 százalékos alkoholtartalmú sörökkel is, ami közel 50 százalékos emelkedést jelent az ugyanilyen mennyiségű, de csak 4,2 százalékos sörökhöz képest.

Férfiaknak napi két, nőknek napi egy alkoholtartalmú ital fogyasztása ajánlott.

Mit lehet tehát tenni annak érdekében, hogy mégis a határokon belül maradjunk . A szakértők azt javasolják, hogy bárokban és éttermekben eleve azt feltételezzük, hogy a kimért italok a standard italok másfélszeresének felelnek meg, vagy kevert koktélok esetében még többnek.

Miután elértük a felső határt, váltsunk át ásványvízre vagy valamilyen alkoholmentes italra, hogy biztosan a kezünkben tartsuk az irányítást.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: