Jaj, a macskajaj!

Amikor már hasogat a fejünk és csillagokat látunk, vajmi keveset segít, ha megfogadjuk: soha többé nem iszunk. Ilyenkor hatásos tanácsokra és pihenésre van szükségünk, mégpedig gyorsan. Jól sikerült a szilveszteri buli? Éljük túl a másnapot is!

Hogyan menjünk elébe a macskajajnak?

Természetesen akkor segítünk magunknak a legtöbbet, ha már szórakozás közben figyelünk néhány apróságra. Ha lehet, ne igyunk túl sokféle alkoholt, a kupicák között fogyasszunk vizet, és ne üres gyomorral vágjunk neki az éjszakának. Persze utólag ezek a tanácsok már nem segítenek, de a jövőre nézve nem árt megfogadnunk őket. Most azonban lássuk, mit tegyünk, ha eljön a "rettegett" másnap reggel.

Hogyan menjünk elébe a macskajajnak? macskajaj szilveszter buli alkohol másnaposság szilveszter éjjel alkoholfogyasztás
Hogyan menjünk elébe a macskajajnak?

Macskajajos szép jó reggelt!

Ha előrelátók voltunk, már indulás előtt odakészítettünk egy üveg szénsavmentes vizet az ágyunk mellé: ezt felkelés után jól húzzuk meg. A másnaposságra leginkább jellemző fejfájás oka ugyanis az, hogy az alkohol (mely valójában egy toxin, azaz méreganyag a szervezet számára) dehidratációt okoz, azaz kiszárítja szervezetünket. Tehát igyunk annyi vizet, amennyit csak bírunk, majd b otorkáljunk ki a fürdőszobába .

Itt anélkül, hogy hosszasan szörnyülködnénk tükörképünkben, vegyünk egy hosszú, meleg vizes zuhanyt: a fürdő nem javasolt, hiszen csak még jobban elbágyaszt. Minden valószínűség szerint eleinte ételre nézni sem bírunk, mégis próbáljuk meg erőltetni, mert szervezetünknek energiára van szüksége ilyenkor. A Royal Society of Chemistry kutatói szerint együnk egy szelet mézes pirítóst: így ásványi anyagokhoz és fruktózhoz jutatjuk szervezetünket. Mivel a fruktóz lebontása a májban lassítja az alkohol lebontását , így nem jutnak olyan gyorsan és nagy mennyiségben az alkohol bomlástermékei keringésünkbe, ami jó, hiszen rosszullétünk és fejfájásunk egyik fő okozói ők.

Később pedig könnyű ételeket együnk: tojásrántottát, esetleg a hagymás pácolt heringet vagy valamilyen füstölt halat kovászos vagy savanyú uborkával és sok ásványvízzel.

Akinek nem ég nagyon a gyomra, felhajthat egy pohár 100%-os narancslevet: C-vitamin-tartalma segít májunknak a méregtelenítésben. Ha ezt túl savasnak érezzük, ihatunk 100%-os paradicsomlevet is: egy kis sóval megbolondítva szervezetünk elektrolit-háztartását is helyre tudjuk állítani. Ugyanezen megfontolásból ihatunk sportitalokat is: ásványianyag-tartalmuk ugyanezt a célt szolgálja. A vizet pedig továbbra is öntsük magunkba folyamatosan: minimum két litert, de inkább hármat, testsúlyunktól és az elfogyasztott alkoholmennyiségtől függően .

Ha nagyon fáj

Ha fájdalomcsillapítóra is szükség van, akkor az acetil-szalicilsavat tartalmazó tabletták ajánlottak, mert azok inkább a vesében választódnak ki, a paracetamolt inkább a máj bontja le, aminek úgyis elég dolga van az alkohollal. Egyéb szereket orvos tudta nélkül ne használjunk. Másnaposan eszünkbe ne jusson szaunában regenerálódni , mert ez további értágulást okozva akár életveszélyes állapotot is előidézhet.

Mindenkinek megvannak a maga módszerei a másnaposságra. Egyetlen módszert azonban biztosan kizárhatunk: a "kutyaharapást szőrével"-technika, azaz egy újabb pohár alkohol csak meghosszabbítja szenvedéseinket.

Egy séta a friss levegőn enyhítheti fejfájásunkat: ha nem szédülünk nagyon, próbáljunk meg járni egyet: kell egy kis oxigénlöket az agyunkat. Vagy ha ez nem egy, nyissuk ki az ablakot, lélegezzünk jó mélyeket, pár csepp borsmenta-illóolajjal pedig bedörzsölhetjük a halántékunkat is, ha nem vagyunk rá allergiásak. Ne használjunk túl sokat belőle, nehogy bőrirritációt váltson ki a tömény illóolaj.

A közhiedelemmel ellentétben a kávé csak rövid távú enyhülést nyújt ilyenkor, ezért kerüljük el másnaposan. Az ok egyszerű, szerveztünk dehidrált állapotban van, a koffein pedig vízhajtó hatásával ezt csak tovább fokozza. A mai napon már úgysem leszünk éberek: borogassuk a homlokunkat konyharuhába csavart tört jéggel és inkább aludjunk egy csendes, elsötétített szobában, amennyit csak lehet. A másnaposságnak ugyanis csak egy tökéletes ellenszere van: az idő.

A másnaposság kezelésének végzetes hibái Néha jól esik sokat nevetve, kikapcsolódva, táncolva, kellemes italokat kortyolgatva átmulatni az éjszakát. Azokkal is megeshet, hogy eltévesztik a mértéket vagy úgy ébrednek, mintha másnaposak lennének, akik korábban soha sem lépték túl a határt, igazából nem is ittak sokat, és főleg egyáltalán nem állt szándékukban berúgni . A reggeli (?) ébredés után azután fogadkozik az ember: soha többet!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: -1, +6 °C
Minimum: -3, +4 °C

Kezdetben sok lesz a felhő, majd felhőátvonulások lesznek helyenként záporral, hózáporral, futó havas esővel. Erős, viharos északnyugati szélben -1, 6 fokos délutáni hőmérsékletet mérhetünk. Szombaton hidegfront hat a szervezetre. Erős görcsös fejfájás és más görcsös panaszok jelentkezhetnek, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, sokan tapasztalhatnak szédülést, rosszullétet. Jelentősen csökken a hő- és komfortérzet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás erősen emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: