Ennyivel rövidítheti meg az életet 1 szál cigaretta

1 szál cigaretta akár 11 perccel is megrövidítheti az életet, ennek ellenére itthon a lakosság közel 30 százaléka dohányzik vagy használ valamilyen dohányzással összefüggő elektronikus eszközt. Hogy minél többen a leszokás mellett döntsenek, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet szakemberei az Élj tiszta tüdővel! figyelemfelhívó kampány keretében összegyűjtöttek néhány tényt, ami motivációként szolgálhat ebben a folyamatban.

Becslések szerint évente közel 8 millió ember veszíti életét dohányzás következtében világszerte, itthon pedig óránként 3 ember halála hozható összefüggésbe ezzel a káros szenvedéllyel. Ebből is látszik, hogy a dohányzás jelentősen károsítja a szervezetet és növeli egyes betegségek kialakulásának esélyét.

Ezért nagyon veszélyes, ha a lakásban dohányzunk.

Azon dohányzóknál, akik naponta 20 szál cigarettát szívnak el, 15-ször gyakoribb a tüdőrák, és 12-szer gyakoribb a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) kialakulásának kockázata, mint a nem dohányzóknál. A tüdőrákos megbetegedés 90 százaléka dohányzáshoz köthető, a COPD előfordulásának 80 százaléka függ össze a dohányzással. A szívinfarktus veszélye dohányosoknál 2-3-szor nagyobb, mint a nemdohányzóknál. Emellett a cigaretta növeli az impotencia rizikóját, koraszülést vagy halvaszületést okozhat, roncsolja a fogakat, a bőrt, és negatívan befolyásolja a hajnövekedést is.

Itthon óránként 3 ember halála hozható összefüggésbe a dohányzással.
Itthon óránként 3 ember halála hozható összefüggésbe a dohányzással. A kép illusztráció, forrás: Getty Images

A leszokás után így regenerálódik a szervezet

Egészségkárosító hatásán kívül a dohányzás másik nagy veszélye, hogy nagyon rövid idő alatt alakul ki a függőség, ezzel szemben a leszokás akár évekig is eltarthat. Hatalmas elszántság, erő és kitartás szükséges ahhoz, hogy valaki végleg le tudja tenni a cigarettát, főleg akkor, ha már több éve folytat füsttel mérgezett életmódot. A jó hír az, hogy a dohányzásról való leszokást sosem késő elkezdeni, ráadásul a pozitív hatások rövid időn belül érezhetővé válnak.

Már 24 óra füstmentes életmód elteltével elkezdődik a hörgő regenerációja, 72 óra után érezhetően könnyebbé válik a légzés, fél év elteltével pedig mérséklődik a köhögés és az esetleges nehézlégzés. Egy héten belül javul az ízlelés és a szaglás, tisztábbak lesznek a fogak és az illető energikusabbnak érzi magát. Néhány hét elteltével élettel telibb lesz a bőr és csökkennek a ráncok. Három hónapon belül javul a vérkeringés és a szív teljesítőképessége, a tüdőkapacitás körülbelül 30 százalékkal növekszik. Egy év után a szív-érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázata is csökken.

A súlygyarapodástól sem kell nagyon tartania azoknak, akik a leszokás mellett döntenek. Természetesen figyelniük kell a táplálkozásukra, de egy tanulmány szerint három hónap alatt átlagosan mindössze 2,5 kg-ot híznak a leszokók. Az egészségre gyakorolt pozitív hatásokon kívül egyébként a dohányzásról való leszokás kedvezően hat a pénztárcára, főleg a dohánytermékek mostani növekvő ára mellett. Nem utolsósorban pedig a környezetükben élőket sem károsítják a füsttel.

Nemcsak tanácsot, lelki támogatást is kaphatnak

A dohányzásról való leszokáshoz számos elmélet, tipp és praktika köthető, de ha valakinek mégsem menne egyedül ez a folyamat, van hova fordulnia: az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Dohányzás Leszokást Támogató Központ 06 80 44 20 44-as száma napi 24 órában ingyenesen hívható, ahol nemcsak tanácsot, de sok esetben lelki támogatást, megerősítést is kaphatnak a dohányzók a teljes leszokáshoz. Emellett az intézet "Gond? Egy szál se!" elnevezésű telefonos alkalmazása szintén segíti a dohányost a leszokás iránti motiváció fenntartásában és a visszaesés megelőzésében. További információkat a www.eljtisztatudovel.hu weboldalon találhatunk.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: