A marihuána káros hatásai

A kutatók szerint a marihuána különösen a tinédzserekre ártalmas, mert az addikciós folyamatokat befolyásolja a fejlődő agyban. Az eredmény meglehetősen nyugtalanító, mert a kannabisz nagyon népszerű a kamaszok körében.

"Az illegális kábítószerek közül a marihuána a legelterjedtebb a tinédzserek körében, mert a többség ezt tartja a legkevésbé ártalmasnak. Ez a tévhit vezetett oda, hogy egyre több amerikai államban legalizálják és teszik könnyen hozzáférhetővé a szert. A törvények meghozatalakor azonban általában nem vették figyelembe a kannabisz hatását a legsérülékenyebb populációra, a tinédzserekre, és nem tanulmányozták a tudományos kutatásokat" - állítják a tanulmány szerzői, Didier Jutras-Aswad, a Montreali Egyetem, valamint Dr. Yasmin Hurd, a New York-i Mount Sinai Egyetem kutatói.

Füves cigaretta formájában erősen károsítja a tüdőt, torokfájás, légcsőhurut léphet fel. A marihuánát használóknál a rövidtávú memória és a tanulási készségek is gyengülhetnek, de a szer kiürülésével a szervezet regenerálódhat. A rendszeres (napi) használat az iskolai teljesítményen is meglátszik, enerváltságot okoz és növelheti a mentális betegségek kialakulásának veszélyét. Alkoholfogyasztás után használata könnyen vezet rosszulléthez, bővebben Drog ABC-nkben olvashat, ide kattintva !

A szakértők hozzátették, hogy bár a kamaszok kannabisz expozíciójának hosszú távú hatásának alaposabb megértéséhez további szisztematikus kutatásokra lesz szükség, a jelenleg rendelkezésre álló adatok azt bizonyítják, hogy a marihuána jelentős hatást gyakorol a felnőttkori addiktív viselkedésre, különösen a sérülékenyebb személyek alcsoportjában.

A marihuána azokon a kémiai receptorokon keresztül lép kölcsönhatásba az aggyal, amelyek olyan területeken helyezkednek el, amelyek a tanulásért, a jutalmazás szabályozásáért, a motivált viselkedésért, a döntéshozatalért, a szokások létrehozásáért és a motoros funkciókért felelősek. Mivel az agy struktúrái kamaszkorban gyorsan változnak, a kannabisz befolyásolhatja ezeknek a tulajdonságoknak a fejlődését.

A kutatók azt is hozzátették, hogy a marihuána-függőség öröklött is lehet, vagy pszichológiai tényezők eredményeképpen is kialakulhat. A marihuána tehát nem ártalmatlan, és genetikai vagy pszichológiai szűréssel azonosítani lehet, kik vannak kitéve a droggal való visszaélés legnagyobb kockázatának.

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24 °C
Minimum: +15 °C

Általában erősen felhős lesz az ég, de hosszabb-rövidebb napos időszakok szinte mindenütt előfordulnak. Sok helyen, adott pontban akár többször is kialakulhat zápor, zivatar, utóbbiakat elsősorban felhőszakadás kísérheti. Szélerősödés csak zivatar környezetében lehet. Késő este 15 és 20 fok között alakul a hőmérséklet. Fronthatás továbbra sem várható.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra