Koronavírus: jó hír a kisgyerekes családoknak

Kisebb eséllyel alakul ki súlyos lefolyású COVID-19 azoknál, akik kisgyerekekkel élnek egy háztartásban – mutatott rá egy új tanulmány. Azt is eláruljuk, mi ennek az oka.

Minden szülő jól ismeri a kisgyermekes évek nehézségeit. Ezek közé tartozik például az is, hogy a kicsik szinte hetente visznek haza újabb fertőzéseket a bölcsődéből, óvodából vagy iskolából , amelyeket aztán anyjuknak és apjuknak is továbbadnak. Arra viszont valószínűleg már kevesebben gondolnak, hogy a szülőknek ebből akár előnyük is származhat egy járványhelyzetben. Egy új kutatás azonban kiderítette, hogy a gyakori náthás megbetegedés jelentősen csökkenti annak esélyét, hogy a kisgyermeket nevelő apáknál és az anyáknál súlyos lefolyású COVID-19 alakuljon ki – számolt be az eredményekről a MedicalXpress .

koronavírus, gyerekek, családok, kisgyerekes család, súlyos COVID, COVID-19, megfázás, nátha
Ki gondolta volna, hogy van jó oldala is annak, ha 2 hetente hazahoz valamilyen betegséget a gyerek? Fotó: Getty Images

Jelentősen csökken a kockázat

Mint ismert, a közönséges megfázást is koronavírus okozza. Ezért már jó ideje megfogalmazódott tudósokban az a hipotézis, miszerint ezek az „alacsonyabb szintű”, vagyis enyhébb fertőzések akár az új típusú koronavírus okozta megbetegedéstől is megvédhetnek valamilyen szinten. Ezt próbálták bizonyítani egy új kutatásban. Azt a felvetést, hogy a megfázás megvéd a súlyos COVID-19-től, nem tudták alátámasztani, azt viszont igen, hogy a gyakori náthás megbetegedés biztosíthat bizonyos mértékű immunitást a komoly lefolyású koronavírus-fertőzéssel szemben – ismertette Dr. Matthew Solomon, a kutatás vezetője.

Az elmélet bizonyításához a tudósok 3 millió ember olyan egészségügyi adatait nézték át, amelyeket 2019 februárja és 2021 februárja között rögzítettek a központi adatbázisban. A rendelkezésre álló információk átfésülése után arra jutottak, hogy a gyermektelen felnőttek 49 százalékkal nagyobb eséllyel kerültek kórházban COVID-19 miatt, mint azok, akik 5 év alatti gyermeket neveltek. Emellett 76 százalékkal nagyobb volt az intenzív osztályra kerülés kockázata azoknál a betegeknél, akik háztartásában egy kisgyermek sem élt. Valamilyen szintű keresztimmunitás tehát valóban kialakulhat a szülőknél.

Nem ér fel az oltás védőképességével

A kutatók kiemelték ugyanakkor, hogy ezt a vizsgálatot még azelőtt végezték el, hogy elérhetővé váltak volna a COVID-19 elleni védőoltások. Az tehát egyelőre nem ismert, hogy a gyakori megfázás által biztosított, feltételezett immunitásra milyen hatással van a vakcina. „A kisgyermekek azonban nem jelentenek abszolút védelmet, tehát az, hogy korábban megfáztak a kicsik, mi pedig elkaptuk tőlük, még nem óv meg minket teljes mértékben a COVID-19-től, ahogy őket sem. A legjobb védekezési mód jelenleg a védőoltás” – szögezte le Solomon.A legkisebbeket is sújthatja a hosszú COVID – állapította meg egy tanulmány, amely elsőként vizsgálta a koronavírus-fertőzés maradványtüneteit csecsemők és kisgyermekek körében is.

)
Útipatika külföldi vakációhoz

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24, +31 °C
Minimum: +12, +17 °C

Változékony idő lesz, a napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet. Ezekből helyi záporokra, zivatarokra is készülni kell. Élénk északias szél mellett 24, 31 fok közé melegszik a levegő. Pénteken front ugyan nem érkezik, de a kettősfronthoz hasonló tünetek léphetnek fel. Ingadozhat a vérnyomás, emellett fejfájás is felléphet. A fülledtebb időszakokban légszomjat, rosszullétet lehet tapasztalni, zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A következő napokban sem javul a helyzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)