Újra szóba kerülhet az iskolabezárás

Nemcsak a koronavírus-járvány miatt, de akár az energiaárak növekedése miatt is fennállhat az új tanévben a digitális oktatás visszavezetésének lehetősége.

„Ha az iskola ellenőrzési körén kívül eső, elháríthatatlan ok miatt az iskola működtetése nem lehetséges, az iskola igazgatójának jelzése alapján a köznevelésért felelős miniszter az érintett iskolában, feladatellátási helyen, évfolyamon vagy osztályban határozott időre tantermen kívüli, digitális munkarendet rendelhet el” – áll a tanévkezdésről szóló rendeletben , amely július 29-én jelent meg a Magyar Közlönyben. A lehetséges jogalkotói szándékról Horváth Pétert, a Nemzeti Pedagóguskar elnökét kérdezték az InfoRádióban.

digitális oktatás, koronavírus-járvány, otthoni tanulás
Újra otthon tanulnak majd a gyerekek? Fotó: Getty Images

Negatív következménnyel is számolni kell

Több ok miatt is bizonytalan a szeptemberben induló tanév lefolyása. Horváth Péter szerint ide tartozik egyebek mellett a háború, illetve az energiaárak drasztikus emelkedése is. A téli időszakban a gázkészlet elhasználása is komoly problémát okozhat a közintézményekben, így elképzelhető, hogy célszerűbbnek látják majd a digitális oktatás bevezetését. Az alsó tagozatos diákoknál azonban az otthoni tanulásnak negatív következményei is lennének.

„Sok esetben nem is a tananyag elküldése, az online órák módja okozza a diákok és a pedagógusok számára a nehézséget, hanem a mindennapi élmények hiánya, amelyek nem feltétlenül a tananyaghoz kapcsolódnak. Az inspiráció, egymás segítése, maga a szocializálódás folyamata egy hosszabb távú áttérésnél a legnagyobb problémát jelenti” – magyarázta.

Kisfaludy László, a Belügyminisztérium köznevelésért felelős helyettes államtitkára szerint nincs szó arról, hogy hosszabb szénszünetek lesznek az iskolákban. Az esetleges online oktatásról pedig azt mondta, hogy ilyen korábban csak a koronavírus-járvány miatt történt, most viszont a normál ügymenetbe is bekerült ez a lehetőség. Felléphetnek ugyanis olyan előre nem látható és elháríthatatlan helyzetek – például egy közmű-meghibásodás –, amelyek akadályozzák a jelenléti oktatást, a digitális tanrendre való áttéréssel viszont elkerülhető a rendkívüli szünet bevezetése. Az „elháríthatatlan okok” egyébként nincsenek konkrétan definiálva a rendeletben.
A 2022/2023-as tanév szeptember 1-jén veszi kezdetét, az utolsó tanítási nap pedig június 15-én lesz.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24, +31 °C
Minimum: +12, +17 °C

Változékony idő lesz, a napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet. Ezekből helyi záporokra, zivatarokra is készülni kell. Élénk északias szél mellett 24, 31 fok közé melegszik a levegő. Pénteken front ugyan nem érkezik, de a kettősfronthoz hasonló tünetek léphetnek fel. Ingadozhat a vérnyomás, emellett fejfájás is felléphet. A fülledtebb időszakokban légszomjat, rosszullétet lehet tapasztalni, zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A következő napokban sem javul a helyzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)