Újra szóba kerülhet az iskolabezárás

Nemcsak a koronavírus-járvány miatt, de akár az energiaárak növekedése miatt is fennállhat az új tanévben a digitális oktatás visszavezetésének lehetősége.

„Ha az iskola ellenőrzési körén kívül eső, elháríthatatlan ok miatt az iskola működtetése nem lehetséges, az iskola igazgatójának jelzése alapján a köznevelésért felelős miniszter az érintett iskolában, feladatellátási helyen, évfolyamon vagy osztályban határozott időre tantermen kívüli, digitális munkarendet rendelhet el” – áll a tanévkezdésről szóló rendeletben , amely július 29-én jelent meg a Magyar Közlönyben. A lehetséges jogalkotói szándékról Horváth Pétert, a Nemzeti Pedagóguskar elnökét kérdezték az InfoRádióban.

digitális oktatás, koronavírus-járvány, otthoni tanulás
Újra otthon tanulnak majd a gyerekek? Fotó: Getty Images

Negatív következménnyel is számolni kell

Több ok miatt is bizonytalan a szeptemberben induló tanév lefolyása. Horváth Péter szerint ide tartozik egyebek mellett a háború, illetve az energiaárak drasztikus emelkedése is. A téli időszakban a gázkészlet elhasználása is komoly problémát okozhat a közintézményekben, így elképzelhető, hogy célszerűbbnek látják majd a digitális oktatás bevezetését. Az alsó tagozatos diákoknál azonban az otthoni tanulásnak negatív következményei is lennének.

„Sok esetben nem is a tananyag elküldése, az online órák módja okozza a diákok és a pedagógusok számára a nehézséget, hanem a mindennapi élmények hiánya, amelyek nem feltétlenül a tananyaghoz kapcsolódnak. Az inspiráció, egymás segítése, maga a szocializálódás folyamata egy hosszabb távú áttérésnél a legnagyobb problémát jelenti” – magyarázta.

Kisfaludy László, a Belügyminisztérium köznevelésért felelős helyettes államtitkára szerint nincs szó arról, hogy hosszabb szénszünetek lesznek az iskolákban. Az esetleges online oktatásról pedig azt mondta, hogy ilyen korábban csak a koronavírus-járvány miatt történt, most viszont a normál ügymenetbe is bekerült ez a lehetőség. Felléphetnek ugyanis olyan előre nem látható és elháríthatatlan helyzetek – például egy közmű-meghibásodás –, amelyek akadályozzák a jelenléti oktatást, a digitális tanrendre való áttéréssel viszont elkerülhető a rendkívüli szünet bevezetése. Az „elháríthatatlan okok” egyébként nincsenek konkrétan definiálva a rendeletben.
A 2022/2023-as tanév szeptember 1-jén veszi kezdetét, az utolsó tanítási nap pedig június 15-én lesz.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Mi szükséges a Babaváró hitel igényléséhez?

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +2 °C
Minimum: -4 °C

Dél, délnyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, hajnaltól melegfront csapadékzónája érkezik, amely délnyugaton már okozhat gyenge esőt, átmeneti ónos esőt is. A délies szél néhol megélénkülhet, de alapvetően mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -7 és -1 fok között várható. A fagyzugokban és a hófödte tájakon ennél jóval hidegebb is lehet. A frontérzékenyek napját kettős fronthatás nehezítheti meg.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra