+14° - +33°
Nincs front

Elérhetetlen álom a tízmillió magyar

Kevesebb nőnek kell több gyermeket szülnie a következő években ahhoz, hogy a népességszám ne zuhanjon vissza drámai mértékben. Bár a biotechnológiában óriási előrelépések történtek, a meddőségi kezelések is egyre rosszabb eredményeket mutatnak.

Magyarországon 1980 volt az utolsó olyan év, amikor több gyermek született, mint amennyi ember meghalt. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint már ekkor is csupán 3318 fővel nőtt a lélekszám, a mérleget pedig azóta sem sikerült a pozitív oldalra billenteni. Tízmillió alá először 2011-ben zuhant a népesség, a fogyás pedig a családvállalást ösztönző intézkedések ellenére is tovább gyorsul. Ez a tendencia - változó mértékben - a fejlett országok legtöbbjét érinti, ráadásul a következő években a nemzőképtelenség is egyre nagyobb problémát okoz majd világszerte. Ennek okairól, illetve a hazai népesedéspolitikai legnagyobb kihívásairól esett szó a Nézőpont Intézet konferenciáján, ahol orvosok és egészségpolitikai szakemberek is felszólaltak.

Egymillió magyar tűnhet el 2030-ig

Magyarországon 1981 óta csökken a népességszám, és bár az utóbbi évek politikai intézkedései nagy hangsúlyt fektettek a születésszám növelésére, ez önmagában kis eséllyel tudja csak megfordítani a tendenciát. Tanulhatunk valamit a Ratkó-korszak politikájából, a népességüket megtartó kelet-európai országoktól, vagy a sokasodó nyugat-európaiaktól? Szakértőt kérdeztünk - kattintson!

Egyre kevesebb nőnek kell egyre több gyereket szülnie

A magyar kormány 2030-ra a 2,1-es termékenységi arányszámot tűzte ki célul, ami egy rendkívül ambiciózus vállalás, tekintve hogy a fejlett országok legtöbbjének nem sikerül ezt teljesítenie - mondta el a konferencián Dr. Drexler Donát, a Nézőpont Intézet egészségpolitikai tanácsadója. Ez az arányszám (vagyis hogy egy párnak legalább két gyermeke szülessen) kellene ugyanis ahhoz, hogy a népességszám legalább stagnáljon. Ebben egyébként látványos növekedés indult meg az utóbbi néhány évben: míg 2011-ben egy szülőképes korú (15-49 éves) nőre 1,23 gyermek jutott, addig 2018-ban már 1,49-re nőtt ez az arány.

Egyre kevesebb nőnek kell egyre több gyermeket szülnie. Fotó: iStock
Egyre kevesebb nőnek kell egyre több gyermeket szülnie. Fotó: iStock

Viszont a népességszám még akkor is csökkenni fog, ha az áhított 2,1-es arányszámot sikerül valahogy elérni. Ezekben az években ugyanis a demográfiai aranykornak számított 50-es években született korosztály gyermekei (az úgynevezett "Ratkó-unokák") is kilépnek a termékeny korból, vagyis egyre kevesebb nőnek kellene egyre több gyermeket világra hozni ahhoz, hogy a népességszám ne csökkenjen tovább - magyarázta Dr. Drexler Donát. A Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) adatai alapján a 2,1-es arányszám megvalósulása mellett is nagyjából 8,63 millióra csökkenne a népességszám 2065-re. A rendszerváltáskor mért, tízmilliót meghaladó népességszám így semmiképpen sem lehet racionális célkitűzés.

A jelenlegi születésszám mellett nagyjából 30-40 ezerrel csökken a lakosság minden évben. A magyar demográfiai korfán az 1975-ös év a legszélesebb, vagyis a legnagyobb arányban ebben az évben születettek élnek jelenleg az országban. Ez a korosztály most töltötte be a 44. életévét, vagyis az utódnemzésben már komoly szerepük nem lesz. 

"Két gyerek viszi a pénzt, három gyerek hozza"

Létezhet-e boldogság gyerek nélkül? És egyáltalán, mi lehet az oka, ha egy nő vagy férfi nem akar szülővé válni? A szülés és népességcsökkenés kérdése a közbeszéd egyik állandó témája, utánajártunk hát, milyen motivációk szerint döntenek a magyarok. Kattintson a részletekért!

Túl későn jön az első gyermek

A népességszám csökkenése mögött álló egyik legjelentősebb ok a kései gyerekvállalás. Nehezen tud ugyanis egy pár kettő vagy három gyerekben gondolkodni úgy, ha már az első is a biológiailag alkalmas időszak végén jön világra. A KSH adatai szerint 1990-ben az első gyermeket átlagosan 23 évesen vállalták a magyarok, addig 2009-ben ez 28 éves korra, 2018-ban pedig már 30 éves korra tolódott ki. "Az ideális az lenne, ha a párok a 25-35 év között terveznék a gyermekvállalást, hiszen a koraszülés és a csecsemőhalálozás minimálértéke is erre az időszakra esik. Az előrehaladott életkor miatt egyre gyakrabban fordul elő például petefészek-kimerülés, endometriózis, szexuális úton terjedő betegségek, illetve olyan, rosszindulatú betegségek, amelyek sebészi és kemoterápiás kezelést igényelnek" - mondta el a konferencián Dr. Sipos Miklós, a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Asszisztált Reprodukciós Centrumának igazgatója.

A negyven feletti gyermekvállalásnak már komoly veszélyei vannak, 44 éves kor felett például négy megfogant terhességből három vetéléssel végződik. Ebben a korban már elsősorban a lombikprogramnak köszönhetően szülhetnek a nők, de a legmodernebb kezelések mellett is csupán a beültetések 3 százaléka végződik terhességgel, és csupán egy százalék az élveszületések aránya.

A meddőség kapcsán legtöbbször a női oldalt szokás vizsgálni, holott a sikertelenségek mögött ugyanolyan arányban állhatnak férfiproblémák is. Az elmúlt negyven évben világszerte felére csökkent a spermium koncentrációja, a teljes spermiumszám pedig hatvan százalékkal csökkent. Tehát a férfiaknál is drámaian csökken a nemzőképesség, negyvenéves kortól pedig az ő biológiai órájuk is felgyorsul - magyarázta az igazgató.


A meddőségi problémák emelkedésével együtt az orvostudomány is rohamtempóban fejlődik. Ezen azonban nem segít, hogy ameddőségmég mindig egy szégyenérzetet kiváltó tabutéma, mellyel - főleg a férfiak - nem szívesen fordulnak orvoshoz. Ráadásul a teljes körű kivizsgálás költségének jelentős részét még mindig a pácienseknek kell állni, ezek többsége jellemzően magánrendelőkben történik - mondta el  Dr. Sipos Miklós. Hozzátette azonban: az embrióbeültetéses kezelések finanszírozása világviszonylatban vizsgálva is nagyvonalú nálunk, hiszen Magyarországon öt embrióbeültetéssel végződő kezelés ingyenes az első, négy pedig a második gyermekükre vágyóknak.

Tény, hogy a termékenységi arányszám a 2010-es években jelentősen emelkedett, bár az utóbbi két évben kissé ez is megtorpant. A társadalom legszélesebb rétege azonban már kifutott a termékeny időszakából, az utánuk érkező, jóval alacsonyabb lélekszámú generáció pedig egyre későbbi életszakaszában tud csak gyermeket vállalni. Emiatt pedig az egyre fejlettebb biotechnika ellenére is csökken a meddőségi kezelések sikeressége - hangsúlyozta Dr. Sipos Miklós. Biztos megoldás erre a problémára egyelőre nem ismert, a betegedukáció, a reproduktív egészség fontosságának ismertetése és a szűrővizsgálatokon való részvétel növelése azonban minden eddiginél fontosabb lehet az igazgató szerint.

TERMÉKEK A KINÁLATÁBÓL

szponzorált tartalom
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett?Változókor

Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett? A gyakran emlegetett változókor sok nőt aggodalommal tölt el. Az ekkor zajló hormonális átállás okozta testi és lelki tünetek - köztük a mérsékelt súlygyarapodás - azonban természetesnek számítanak, ám kis odafigyeléssel enyhíthetők, sőt elkerülhetők.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+26, +33 °C
Minimum:
+14, +20 °C

Hazánkban szerdán délelőtt a napsütést fátyol- és gomolyfelhők zavarják, csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag