Ideggyógyászati megbetegedések

Az idegrendszert az agy, a gerincvelő és az egész testet behálózó idegek összessége alkotja. Bonyolultsága messze meghaladja a legnagyobb teljesítményű számítógépekét is, az agy működését évtizedek óta kutatják, de még csak pár százalékát sikerült megismerni. Az idegrendszert két nagyobb részre osztjuk: a központi idegrendszert az agy és a gerincvelő alkotja, a környéki idegrendszer pedig azon ideghálózatokat jelenti, amelyek az agy és a gerincvelő összeköttetéseit biztosítják a szervezet többi részével. Az idegrendszer bonyolultsága miatt betegségei igen gyakoriak - a lakosság nagy részét érinti valamelyik formájuk.

Lewy-testes demencia tünetei és kezelése

Mi a Lewy-testes demencia?

A Lewy-testes demencia az agyállomány jellegzetes elváltozása. Az idegsejtekben úgynevezett Lewy-testek képződnek, az agyban elsorvadnak és elpusztulnak az idegsejtek. A beteg szellemi tevékenységének hanyatlása gyakran rendkívül gyors és feltartóztathatatlan. A kór gyógyíthatatlan.

Tünetek

A Lewy-testes demencia előfordulása

Inkább férfiaknál fordul elő, leggyakrabban idős korban diagnosztizálják a betegséget. A gyakoriságáról nincsenek pontos adatok, ugyanis a tünetei alapján könnyen összetéveszthető az Alzheimer-kórral és más demenciákkal, de valószínűleg a második leggyakrabban előforduló, elsődleges idegsejtpusztulás okozta demenciaforma.

A Lewy-testes demencia okai

Nem ismertek a Lewy-testes demencia okai. Egyes vélekedések szerint ösztrogén miatt ritkább a nők esetében az a betegség (ez azonban spekulatív, nincs rá adat).

A Lewy-testes demencia tünetei

A tünetek sokszor nagyon hasonlítanak az Alzheimer-kórra, mivel a betegségben gyakran az Alzheimer-kórra jellegzetes agyszövettani elváltozások is kimutathatók. Alattomos kezdet jellemző rá, a változások eleinte alig tűnnek fel a beteg környezetében élőknek. Ám az ítélőképesség és az elvont gondolkodás már a korai stádiumban károsodik.
A betegségre jellemző, hogy a szellemi működés szinte egyik napról a másikra (de néha akár óráról órára is) változik: van olyan nap, amikor a beteg képes a kommunikációra, összefüggő mondatokat alkot, másnap viszont csak némán ül, nem figyel semmire, zavart. Lassan, nehezen mozognak, járás közben előredőlnek, csoszognak, mozgásuk a Parkinson-kórban megfigyelthez válhat hasonlóvá. A Lewy-testes demenciában szenvedőkben jellegzetesek a betegség korai szakaszában, gyakran még a demencia kifejlődése előtt megjelenő vizuális hallucinációk. Ezek általában komplex, részletes látomások. A panaszok kezdetétől a várható élettartam 6-12 év.

A Lewy-testes demencia diagnózisa

Jelenleg nem ismert olyan laboratóriumi vagy képalkotó vizsgálat, ami megbízható eredményt adna. A beteg vizsgálatával felállított diagnózis nem minden esetben tud különbséget tenni a Lewy-testes demencia és az Alzheimer-kór között.
Biztosat csak a boncolás során nyert agyi szövetminta mikroszkópos elemzése után mondhatnak az orvosok, ekkor látszik, hogy a Lewy-testek az agy minden területén megtalálhatóak. (Egyébként a Parkinson-kór esetén is előfordulnak Lewy-testek, ám akkor inkább csak az agy egy részén.) A mikroszkóppal kimutatható változások eltérnek az Alzheimer-kórban látottaktól.
Lewy-testes demencia tünetei és kezelése
Lewy-testes demencia tünetei és kezelése

A Lewy-testes demencia kezelése

A Lewy-testes demencia gyógyíthatatlan, visszafordíthatatlan betegség, és nincs kialakult kezelési módja. A hallucináció, zavartság körültekintően megválasztott gyógyszeres kezeléssel csökkenthető, illetve az Alzheimer-kór esetén használt gyógyszerek (az úgynevezett kolinészterázgátlók) hatásosak a betegség gondolkodási tüneteinek kezelésében.

A Lewy-testes demencia megelőzése

Az időskori mentális tevékenység és fizikai aktivitás fenntartása jótékony hatású lehet a megelőzés során. Multivitaminok szedéseés az egészséges életmód is fontos, bár bizonyíték nincs rá, hogy valóban megelőzhető ezzel a betegség kialakulása.

A Lewy-testes demenciában szenvedő beteg mozgása nehézkessé válik, többször eleshet. Gyógytornával lehet segíteni a mozgáskoordináción, ha pedig már nagyon nehezére esik a járás, akkor érdemes valamilyen segédeszközt használnia (például járókeret vagy kerekesszék). A végső stádiumban a beteg már nem képes ellátni magát.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +12 °C
Minimum: +3 °C

A Dunántúl nyugati és déli részein fordulhatnak elő kevésbé felhős, derült tájak, másutt viszont erősen felhős vagy borult marad az idő. A Duna vonalában és attól keletre több helyen számíthatunk esőre, záporra. A hegyekben havas eső zápor, hózápor sem kizárt. Az északi, északkeleti szél a Dunántúl északi felén és az északkeleti megyékben élénk marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 1 és 6 fok között alakul, de a kevésbé felhős és szélárnyékos dunántúli tájakon gyenge fagy sem kizárt. Vasárnap napközben hidegfronti hatás érvényesül, ami miatt sokaknál jelentkezhetnek kellemetlen panaszok.