Van, ahol mínuszokban is a szabadban alszanak a gyerekek

Aki már aludt a szabad ég alatt, az tudja, hogy az egy teljesen más élmény, mint otthon szundítani. Sokunknak azonban eszünkbe sem jutna, hogy ezt ne nyáron, hanem télen tegyük meg. Nyilván a legtöbb embernek az az első gondolata, hogy a mínuszokban veszélyes a szabadban aludni, főleg a gyerekeknek. De vajon igazuk van?

A kisgyerekes szülők többségének gyakran fejtörést okoz, hogy vajon hogyan aludjon a gyerek télen úgy, hogy ne betegjen meg, és ki is pihenje magát. Sokan bizonytalanok, hogy kell-e az alváshoz zokni, több rétegű pizsama vagy plusz egy takaró, illetve hogy feljebb, vagy inkább lejjebb tekerjék-e a fűtést az altatás idejére.

Éppen ezért valószínűleg sokakat meglep annak a józsefvárosi bölcsődének a gyakorlata, amelyet az RTL Fókusz című műsorában mutattak be. Az intézményben ugyanis ebéd után a gyerekek felveszik az overalljukat, majd befekszenek az udvarra kikészített ágyak egyikébe. Amíg csak az időjárás engedi, a szabadban alszanak a gyerekek – akár még mínuszok esetén is.

A műsorban az is elhangzott, hogy az északi, skandináv országokban teljesen természetes, hogy még télen is a szabad levegőn altatják a gyerekeket. Persze ehhez megfelelően fel is öltöztetik a gyerekeket. Egyes vélemények szerint ez a módszer nyugodtabb alváshoz, végeredményben pedig kipihentebb és erősebb immunrendszerű gyerekekhez vezet.

alvás, gyerekek
Az immunrendszerüknek is jót tehet, ha a szabad levegőn alszanak a gyerekek. Fotó: Getty Images

20 fok fölé ne menjünk!

Ha nem is mínuszokban altatjuk a kicsiket, az altatásra használt helyiség hőmérsékletére akkor is fokozottan figyelnünk kell. Az RTL által megkérdezett dr. Vida Ágnes gyermekpszichológus egyik kiemelt témája a gyermekek altatása. Véleménye szerint a túl meleg környezet semmiképpen sem járul hozzá a nyugodt alváshoz, nem szabad tehát túlöltöztetni vagy nagyon bebugyolálni a kicsiket. Mint mondta, akárcsak a felnőtteknek, a gyerekeknek is 18-20 Celsius-fok az ajánlott hőmérséklet a nyugodt alváshoz.

Jó, ha tudjuk, hogy a túl meleg szobában vagy túlöltöztetve altatott gyerekek nyugtalanabbul alszanak, megizzadnak és gyakran felébrednek. Akár még náthához hasonló tüneteket is produkálhatnak. A felcsavart fűtés miatt ugyanis szárazzá válik a szoba levegője, ez pedig orrduguláshoz vezethet. A gátolt orrlégzés okán pedig jobb híján szájon át kezdenek el lélegezni a gyerekek, és éppen ez vezet végül a megbetegedésekhez. „Azt hisszük, hogy milyen jó, hogy melegben van a gyerek, legalább nem fázik meg, pedig pont fordítva” – mutatott rá a gyermekpszichológus.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14, +19 °C
Minimum: +1, +7 °C

Változóan, többször erősen felhős lesz az ég, szórványosan eső, zápor is lehet. Élénk északnyugati, nyugati szél mellett 14, 19 fokig melegszik a levegő. Hétfőn kettősfront hat a szervezetre. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, emellett gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a rosszullétek. Többen alvászavarokkal küzdhetnek, napközben pedig az energiátlanság és az ingerlékenység lehet jellemző. A hőérzet és a komfortérzet is csökken kissé. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: