Újabb lépés az óraátállítás miatt

Már régóta folyik a vita az évi kétszeri óraátállítás szükségességéről, egyes vélemények szerint ugyanis káros hatással van az egészségünkre. Az Európai Parlament (EP) döntése viszont pontot tehet az ügy végére.

Lejárt az óraátállítás ideje?

Támogatja az évenkénti kétszeri óraátállítás gyakorlatának megszüntetését az Európai Parlament illetékes bizottsága. Az indítvány így várhatóan az EP plenáris ülése elé kerül a közeljövőben, a végső döntést pedig az Európai unió társjogalkotói fogják meghozni.

óra, idő, óraátállítás, tavasz, ősz, téli időszámítás, nyári időszámítás,
Idén még biztosan átállítjuk az órákat (Fotó: 123rf)

Az Európai Bizottság eredeti javaslata szerint idén állították volna át utoljára az órákat az EU-ban, de ez a tagállami fenntartások miatt már biztosan nem valósul meg. Az új céldátum 2021 lesz.

A brüsszeli testület egyébként még egy konzultációt is indított az óraátállítással kapcsolatban. A 4,6 millió válaszadó 80 százaléka a megszüntetés mellett tette le a voksát. A javaslat támogatói szerint a márciusban, valamint októberben esedékes óraátállítás káros hatással van az egészségre, ezzel szemben pedig csak minimális az elérhető energiamegtakarítás mértéke.

Óraátállítás - mutatjuk a napokig tartó tüneteket. Kattintson!

Az óraátállítás "mellékhatásai"

Magyarországon március utolsó vasárnapjára fordulva hajnali 2 óráról 3-ra tekerjük a kismutatót, októberben pedig ennek fordítottjaként 3 óráról 2-re. Akármennyire csekély mértékűnek tűnnek is azonban ezek a változtatások, valójában igen kellemetlen hatásai lehetnek az emberi test működésére.

Szervezetünk biológiai órája számos szinten irányítja az életünket. Fő feladata az anyagcsere-folyamatok, a vérkeringés és az immunrendszer optimalizálása, valamint az alvás és az ébrenlét váltakozásának szabályozása. Belső óránk azonban nem képes rögtön alkalmazkodni az alvási szokásainkban bekövetkező hirtelen változásokhoz, ennek megfelelően az óraátállítás is zavart okozhat működésében.

Mindennek nyomán - egyéni érzékenységtől függően - napközben erős fáradtság és dekoncentráltság, akár fejfájás, valamint alvási nehézségek is jelentkezhetnek. Mi több, kutatások igazolják, hogy az óraátállítást követő napon rendszerint növekszik az átlagoshoz képest a közlekedési és a munkahelyi balesetek száma, illetve tavasszal a szívinfarktusok aránya is megemelkedik.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +11 °C

Többnyire derült, napos időre van kilátás. Csapadék nem lesz. A légmozgás mérsékelt marad, csak északnyugaton fordulhatnak elő időnként élénk széllökések déli irányból. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 29 fok között alakul. Késő estére 14 és 19 fok közé csökken a hőmérséklet. Egészen szombatig nem várható fronthatás a meteorológiai előrejelzés szerint.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra