Betegséget is jelezhetnek a rossz álmok?

Akár a Parkinson-kór kezdeti jele is lehet, ha az idősebb felnőtteknél rendszeressé válnak a rémálmok - állítja egy frissen publikált kutatás.

Sokan tulajdonítanak feleslegesen többletjelentést az álmaiknak, és próbálnak azokból valamilyen üzenetet vagy jóslatot kiolvasni. Habár ezek az elméletek többségükben teljesen alaptalanok, a Birminghami Egyetem kutatóinak friss tanulmánya szerint néhány fontos dologra valóban következtethetünk az álmaink alapján. Idősebbeknél a gyakorivá váló rémálmok például a Parkinson-kór korai jelei is lehetnek.

Évekkel az első tünetek előtt gyakorivá válhatnak a rémálmok

Az eClinicalMedicine folyóiratban publikált tanulmány eredményei szerint azon idősebb férfiak körében, akik gyakran szenvednek rémálmoktól, kétszer nagyobb valószínűséggel diagnosztizálnak később Parkinson-kórt , mint azoknál, akik nyugodtan alszanak éjszakánként. Korábbi kutatások már megállapították, hogy a Parkinson-kórban szenvedő időseknek gyakrabban vannak rémálmaik, azt azonban eddig nem sikerült igazolni, hogy a rossz éjszakák megelőzik, így akár előre is jelezhetik a súlyos leépüléssel járó betegséget.

Dr. Abidemi Otaiku, az egyetem neurológiai centrumának munkatársa, a tanulmány vezető szerzője szerint jelenleg nagyon kevés kockázati mutató segíti a Parkinson-kór korai diagnosztizálását. Vannak ugyan bizonyos vizsgálatok, amelyek segíthetnek azonosítani a betegséget, ezek azonban drágák és nem is olyan specifikusak, mint például a cukorbetegség diagnosztizálására használt eljárások. 

rémálom, alvászavar, Parkinson-kór
A rossz álmok súlyos betegséget jelezhetnek. Fotó: Getty Images

A kutatók egy korábbi, az Egyesült Államokban készült átfogó tanulmányt használtak fel, amely összesen 3818 idős férfi 12 évre vonatkozó adatait tartalmazta. A vizsgálat elején a férfiak egy sor kérdőívet töltöttek ki, amelyek közül az egyik az alvás minőségére vonatkozó kérdést is tartalmazott. Azoknál a résztvevőknél, akik legalább heti egyszeri rossz álmokról számoltak be, Parkinson-szűrést is végeztek.

A követési időszakban 91 Parkinson-kórt diagnosztizáltak, az eredmények szerint pedig a betegség kétszer nagyobb valószínűséggel alakult ki azoknál, akik rendszeresen rémálmoktól szenvedtek. Akik pedig már a vizsgálat első öt évében is szenvedtek rémálmoktól, azoknál háromszor nagyobb volt a betegség előfordulásának aránya a nyugodt alvókhoz képest.

Az eredmények szerint a rémálmok már évekkel azelőtt rendszeressé válhattak a betegeknél, hogy jelentkeztek volna a Parkinson-kór tipikus tünetei, például a remegés, az izommerevség vagy a nehéz mozgás. "Bár további kutatásokat kell végeznünk ezen a területen, az eredmények alapján úgy tűnik, hogy azoknak az időseknek, akik látszólag bármiféle ok nélkül változást tapasztalnak álmaikban, érdemes orvoshoz fordulniuk" – hangsúlyozta Dr. Abidemi Otaiku. 

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +14, +21 °C

Napos idő lesz jellemző, csapadék általában nem várható, legfeljebb északkeleten lehet néhol zápor. Mérsékelt marad a nyugati szél, 31, 36 fok közé melegszik a levegő. Szerdán nem jön front, de a tartós meleg egyre erősebb tüneteket okozhat. Többeknél alvásproblémák léphetnek fel, napközben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Fokozódik a migrénhajlam. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)