Megdőlt egy mítosz az alvásról

Nincs korreláció, azaz statisztikai összefüggés a holdfázisok és az emberi alvás között. Német tudósok most precízen elemezték a korábbi tanulmányokat, és számos hibát mutattak ki bennük, ezután maguk is elvégezték a kísérleteket, amelyek nem igazolták a közhiedelmet.

Telihold idején sokan panaszkodnak álmatlanságra. Ám nem találtak tudományosan értékelhető összefüggést a tudósok, amely bizonyítaná a Holdnak az emberi szervezetre gyakorolt efféle hatását - írja a Medical Xpress .

Korábbi vizsgálatok ellenére a müncheni Max Planck Pszichiátriai Intézet kutatói nem találtak összefüggést az emberi alvás és a holdfázisok között. A kutatók a korábbi tanulmányokat tekintették át, amelyek egymásnak ellentmondó adatokat soroltak. A pár tucatnyi kísérleti alany bevonásával készült tanulmányokat átvizsgálták, és összesítették a résztvevők alvási idejét is a vizsgált időszakokban.

Nincs összefüggés az alvás és a holdfázisok között

Aztán áttekintették azokat a publikálatlan tanulmányokat, amelyek nem találtak összefüggést a jelenségek között. Ebből arra következtettek, hogy a publikációk közzétételének mechanizmusa torzító hatással járt, és sok olyan tanulmány maradt a kutatók asztalfiókjában, amelyek nem igazolták a közhiedelmet.

Vagyis arra mutattak rá a müncheni szakértők, hogy sok kutató nem tette közzé azt az eredményt, amely mítoszromboló volt, vagyis nem mutatott ki korrelációt a holdfázisok és az alvás között. Arra is rájöttek a német specialisták, hogy számos tanulmány nem objektív méréseket hajtott végre, így például nem használtak alvás közben EEG-készüléket (amely az agyi aktivitás mérésére szolgál).

Egyes tanulmányokban a nőkre jobban hatott a Hold, mint a férfiakra. Két korábbi elemzés, egy 2013-as és egy 2014-es pedig 30, illetve 50 kísérleti alanyt vizsgált. Mindkettő szerint kevesebbet aludtak a vizsgált személyek. Ám ellentmondtak az adatok arról, hogy a REM-szakasz mikor következik be. (Ez az úgynevezett gyors-szemmozgásos fázis igen fontos pihenésünk során, ilyenkor szoktunk álmodni is.) Az egyik tanulmány szerint a REM-szakasz kezdete újhold idején késlekedett, a másik szerint viszont a legnagyobb eltolódás telihold idején következett be.

A kis létszámú vizsgálatokon túllépve, a kutatók most 1265 kísérleti alany vizsgálatát végezték el, méghozzá 2097 éjszakán át. Az eredmény: nem tudták igazolni a korábbi tanulmányok állításait. Erről Martin Dresler, a müncheni kutatóintézet idegtudósa számolt be. Dreslerék a hollandiai Donders Intézettel együtt vizsgálták a kérdést, és ezután mondták ki: a holdfázisok és az alvás között nincs kimutatható korreláció.

Ráadásul a kutatócsoport most több olyan tanulmányt is beazonosított, amelyek nem jelentek meg, minthogy azok sem találtak összefüggést a jelenségek között. A müncheniek publikációja mindenesetre megjelent: a című szaklapban tették közzé a holland és német tudósok eredményeit.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3 °C
Minimum: -3 °C

Jellemzően erősen felhős vagy borult lesz az ég, némi napsütés csak kevés helyen lehet. A hószállingózás, gyenge havazás napközben fokozatosan szűnik. A déli óráktól délnyugat felől csapadékzóna érkezik, amely elsősorban hazánk nyugati felét érintheti. A Dél-Dunántúlon főként eső várható, máshol havas eső, majd egyre inkább havazás lesz a jellemző, de kiemelten az Észak-Dunántúlon, illetve kisebb eséllyel a főváros térségében ónos eső is előfordulhat. A délkeleti szél helyenként megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +7 fok között alakul. Késő este -4, +3 fokot mérhetünk. A meteorológiai előrejelzések szerint fronthatásokra napközben nem kell számítani, így a frontérzékenyek rövid időre fellélegezhetnek.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra