Így lesz a kialvatlanságból baleset

Mindenkinek vannak olyan napjai, amikor majd leragad a szeme. De van, akinek minden napja így telik: ezt az állapotot, az aluszékonyságot már kezeltetni kell.

Aluszékonyságnak (más szóval hiperszomniának) nem azt nevezzük, amikor valaki többet alszik éjszaka a szokásosnál, hanem amikor rendszeresen nap közben is jelentősen (az előzményekhez képest legalább 25 százalékkal) megnő az alvásigénye. Ennek több oka is lehet, és számos közülük jól ismertnek mondható: okozhatja egyebek mellett a váltott műszakban dolgozó emberek felboruló cirkadián ritmusa, alkoholfogyasztás, rosszul megválasztott altató, alvási apnoé, depresszió és allergia is.

Az aluszékonyságban szenvedők általában akkor alszanak el (többnyire felszínesen és rövid időre), amikor ingerszegény környezetbe kerülnek: sajnos ide tartozhat például egy autópálya is, ezért az aluszékonyság sokszor vezet balesetekhez. A potenciális baleseteken túl általános probléma, hogy a hiperszomniásoknak csökken a fizikai és a szellemi teljesítőképessége.

A legnagyobb veszély az ingerszegény környezet
A legnagyobb veszély az ingerszegény környezet

A kikérdezésen túl az orvosoknak szerencsére különféle neuropszichológiai tesztek is a rendelkezésükre állnak, hogy felállíthassák a diagnózist: ezek akkor is jelzik, hogy a beteg elaludt, ha neki a rövidsége miatt talán nem is tűnne fel.

Az aluszékonyságról részletes, a lehetséges kezelési módokra is bővebben kitérő cikket olvashat Betegségek A-Z rovatunkban!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)