Horkolás: mi okozza?

A horkolás nemcsak a horkoló éjszakáját teszi tönkre, hanem a mellette alvóét is. Mi okozza pontosan ezt a kellemetlen zajt, és vajon veszélyes lehet-e?

Amíg ébren vagyunk, a felső légút izmai és a garatizmok megfeszülnek. Miután álomba merültünk, ezek az izmok ellazulnak, emiatt a garat összeszűkül. Gyorsabbá válik a légáramlás, ez pedig megremegteti a már ellazult garatot. A horkolást tehát a felső légút falainak rezonálása okozza.

A háttérben számos probléma állhat, ezeket vesszük most sorra.

Gyenge izmok

A különböző alvási fázisokban másként viselkednek a felső légúti izmok. Minél mélyebben alszunk, annál jobban ellazulnak. Éppen ezért ha háton fekszünk, a nyelv elernyed, és hátracsúszik a felső légútba, így szűkítve annak nyílását, gyengítve a levegő áramlását. Ez a folyamat a kor előrehaladtával fokozódik, ugyanis a torok izomszöveteinek tónusa idősebb korra gyengül.

Dohányzás, alkohol

Alkohol hatására nemcsak alvási ritmusunk borul fel, hanem a légúti szövetek is hamarabb ellazulnak, ezért italozás után gyakrabban horkolunk. A dohányzás sem tesz jót az éjszakai nyugodt pihenésnek, ugyanis annak, aki dohányzik, duzzadtabb a nyálkahártyája, ami szűkíti a levegő útját.

A horkolás megnehezíti a nyugodt pihenést
A horkolás megnehezíti a nyugodt pihenést

Gyógyszerek, túlevés

A későn elköltött vacsora is túl gyorsan ellazítja az izmokat, emellett az alvási ciklusunkra is negatívan hat. Nincs ez másként a gyógyszerekkel sem: az altatók, a nyugtatók vagy az izgatószerek is horkolást idézhetnek elő.

Elhízás

Elhízás esetén nem csak a hasunkra rakódik pluszzsír: a garatizmok és a garatnyálkahártya közé is lerakódnak zsírsejtek. Ez nehezíti a levegő útját, valamint a vastagabb nyak is szűkíti a levegőjáratot. Emellett a kevés mozgás is segít a horkolás kialakulásának: hatására az izomtónus ernyedtebb, petyhüdtebb lesz.

Genetikai okok

Genetikánk is bezavarhat az alvásunkba: vannak, akiknél adottság, hogy a felső légúti szövetek izomtónusa gyenge.

Egyszerű tippek horkolás ellen A horkolás nemcsak a mi alvásunkat zavarhatja meg, hanem a családtagjaink éjszakai pihenését is. Ha pedig rosszul alszunk, akkor nemcsak másnapi teljesítményünket kockáztatjuk, hanem számos egészségügyi probléma kialakulására is nagyobb esélyünk lesz. Mit tegyünk tehát a horkolás ellen?

Orrbajok

Az orrsövényferdülés vagy az orrpolip tipikus tünete a horkolás. Ezeken kívül a felső légúti betegségek, fertőzések is okozhatnak horkolást. Az erős horkolás az orr, orrgarat vagy arcüreg duzzanatait, kóros elváltozásait is jelzi.

Alvási apnoé

Az alvási apnoé voltaképpalvásközben létrejövő légzésszünetet jelent. Ilyenkor az elernyedt garatizmok olyan közel kerülnek egymáshoz, hogy összeérnek, ez pedig légzéskimaradáshoz vezet. Az addigi egyenletes horkolást horkantás vagy felébredés követi.

Ez állandó fáradtsághoz vezet, emellett az oxigénhiány károsíthatja az agyat és a szív- és érrendszert is.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)