Gyilkol a nemalvás?

Régebben úgy is kínoztak embereket, hogy nem hagyták őket aludni. Az alváshiány előbb pszichotikus állapotot okozott majd halált. Az alvás ugyanis nem luxus, hanem elengedhetetlen, pótolhatatlan élettani folyamat. Vagy mégis pótolható?

Alvás "orrba-szájba"?

Alvást helyettesítő orrsprayt fejlesztettek ki nem régiben az Egyesült Államokban. A majmokon végzett kísérletek szerint az állatok a szer hatására alvás nélkül is jobban teljesítettek az agyi éberséget vizsgáló teszteken, mint a normálisan alvó társaik.

- Ezek szerint leáldozott az alvás kora?

- Kétkedéssel fogadom az ilyen híreket - mondta a HáziPatika.com-nak dr. Novák Márta pszichiáter, szomnológus, a Semmelweis Egyetem, Magatartástudományi Intézetének docense.

- Alvásra szüksége van az agynak és a teljes szervezetnek. Időlegesen meghosszabbítható az ébrenléti szakasz, kitolható a pihenés ideje, de teljesen elhagyni nem lehet az alvást, épp ezért tartom nagyon félrevezetőnek, ha "alvást helyettesítő" szerekről szólnak a hírek.

Ma már nem is lehet olyan kísérleteket végezni embereken, hogy teljesen megvonjuk tőlük az alvást, maximum azt vizsgálhatják önkénteseken a kutatók, hogy mi történik, ha egy-egy alvási szakaszt szakítanak meg.

Az "álmodozások kora"

- Hogyan alszunk? Mi történik ilyenkor az agyunkban?

- Az alvásnak több szakasza van, poliszomnográfiás vizsgálattal ötféle alvásstádium különíthető el. Az 1. a szendergés. Ez az átmenet az alvás és az ébrenlét között. A 2. a könnyű, még mindig felszínes alvás. A 3. és 4. fázis már mélyalvási szakasz, a kettő között csak minőségi különbség van, más agyhullámok keletkeznek, negyedikben a legmélyebb az alvás.

Az 5. szakasz a REM (Rapid Eye Movements)alvás, magyarul a gyors szemmozgásos alvás, a tudomány jelenlegi álláspontja szerint ilyenkor a leggyakoribb az álmodás. Ha valaki nem teljesen csukott szemmel alszik, akkor lehet is látni a szemgolyóit, amint ide-oda cikáznak.

A nappal felhalmozódott stresszt, akkor tudjuk csak maradéktalanul elengedni, ha éjszaka pihentetően alszunk. Elaludni azonban nem is olyan könnyű, mint hinnénk. De van 4 apró tipp és trükk, ami segíthet. - Hogyan alszunk el? Ezt a pillanatot egyszerűen képtelen az ember elcsípni, egyszer még gondolkodom, aztán zutty, már nem vagyok sehol.

- Az ember gyakran így éli meg ezt a folyamatot, de azért ez nem ilyen hirtelen következik be, valóban folyamat. Az alvásba nem egy pillanat alatt lépünk át, először - ahogy az előbb is felvázoltam - fokozatosan szendergünk el általában. A pillanat valóban nem megfogható az alvó számára. Nem vagyunk még tisztában minden folyamattal, ami alvás közben történik, ráadásul minden ember más és más.

Az alvás nem luxus, hanem elengedhetetlen, pótolhatatlan élettani folyamat.
Az alvás nem luxus, hanem elengedhetetlen, pótolhatatlan élettani folyamat.

Alvás - patikamérlegen

- Akkor tehát nem is vizsgálható, mérhető tudományosan az alvás?

- Dehogynem. Az alvásmedicina és alváskutatás egy nagyon gyorsan fejlődő, izgalmas kutatási terület. Fontos élettani ismereteink vannak, sokféle idegélettani funkcióval is tisztában vagyunk. Vannak laboratóriumok, ahol kifejezetten az alvást vizsgálják, kutatják.

- Hasonló helyen vizsgálják azokat is, akik alvászavarban szenvednek?

- Igen, speciális alváslaborokat kereshetnek fel azokt, akiknek problémájuk van az alvással, itt diagnosztizáljuk a különböző alvászavarokat.

- Hogyan? Ott alszik a beteg?

- Igen, ez az egyik módja. Persze a páciens beszámolóját is meghallgatjuk, illetve a hálótársa is elmondja, hogy mit tapasztal. De valóban, az alváslaborban történő alvásból tudunk meg igazán sokat a problémáról.

A páciens saját hálószobát kap, és elektródákat helyezünk a testére, fejére. Ezek egy számítógéphez kapcsolódnak, így figyeljük az agyi tevékenységét, a légzését, a mozgását, és készítünk egy poliszomnográfiás felvételt: ennek elemzése után tudjuk felállítani a diagnózist. Vizuális megfigyelést is végeznek a szakemberek, így látható, megfigyelhető például a nyugtalan láb szindróma vagy az alvajárás. A kapott információk kiértékelés több órát is eltart.

Ha az alvás zavar(t)

- Hogy kerülhet valaki ilyen alváslaborba?

- Jelenleg csak néhány ilyen alvásdiagnosztikai labor, illetve centrum van Magyarországon, ezek vegyesen társadalombiztosítás által finanszírozottak, illetve magánrendelők. Általában orvosi beutalót kérnek, de ez intézményenként eltérő.

- A háziorvosok is kezelik az alvászavart?

- Sajnos gyakran a háziorvosok nem feltétlenül ismerik a tüneteket, illetve kezelési lehetőségeket. A betegek egy részét lehet kezelni az alapellátásban, de fontos lenne, hogy a családorvos el tudja dönteni: mikor kell a pácienst beutalni szakemberhez. Van, amikor súlyosbítja az alvászavart, ha altatót rendelünk, tehát nem mindegy, hogy milyen információk alapján dönt az orvos a kezelésről.

Az alváslaborokban általában pszichiáter, pszichológus is dolgozik, és pszichoterápiás, illetve alváshigiénés tanácsadás is van. Ez utóbbi azokat a szempontokat elemzi, amelyeknek megváltoztatása segít a páciensnek, hogy a jelenlegi élethelyzetében javuljon az alvása.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció