Bizonyították, hány fokban jó aludni

Újabb kutatás támasztotta alá, hogy jelentősen javul az alvás minősége, ha estére lejjebb tekerjük a fűtést a hálószobában. Ennek okát pedig a biológiai ritmusunk és testünk belső hőmérséklet-szabályozásában kell keresni.

Az alvás létfontosságú testünk működéséhez, hiszen ilyenkor regenerálódik. Ha sokat éjszakázunk, vagy gyakran felébredünk, forgolódunk éjjel, annak rengeteg negatív hatása lehet szervezetünkre. Talán nem is gondolnánk, de sokszor a rossz alvás hátterében az áll, hogy nem megfelelő a hálószoba hőmérséklete. Ezt támasztja alá az a svéd kutatás is, amelyben 40 alvászavaros ember vett részt, és azt vizsgálták, változik-e az alvás minősége attól függően, hogy 16 vagy 24 fokos szobában hajtják álomra a fejüket. Az eredmények egyértelműen azt mutatták, hogy amikor hűvösebb volt a hálóban, hosszabban és mélyebben aludtak, másnap pedig kipihentebben ébredtek, és ezáltal éberebbek voltak.

Miért fontos, hogy kialudjuk magunkat éjszaka? Az alvást semmi sem pótolja, szinte minden szervünkre, sőt lelki állapotunkra is hatással van, ha nem pihenünk eleget. Részletek itt.

Alvásszakértők véleménye szerint a nyugodt éjszakákhoz az ideális hőmérséklet 16-20 fok között van, egyesek szerint egész pontosan 18,3 fok a tökéletes . Nyáron ennél valamivel magasabb, mert ha 15 foknál több a külső és belső hőfok közötti különbség, az már nincs jó hatással a testünkre - ahogy az sem, ha egész éjjel járatjuk a légkondit.

Szakértők szerint alvás szempontjából nem ajánlott 20 foknál melegebbre fűteni a hálószobát. Fotó: iStock
Szakértők szerint alvás szempontjából nem ajánlott 20 foknál melegebbre fűteni a hálószobát. Fotó: iStock

Éjjel a testünk is lehűl

A belső hőmérsékletünk a cirkadián ritmusunkhoz, vagyis biológiai óránkhoz igazodik. Nappal, vagyis éber állapotban magasabb a testhőnk, alvás közben viszont lecsökken. Szervezetünk ugyanis elkezdi lehűteni magát, hogy megkönnyítse a regenerálás folyamatát, csökken a törzs és az agy hőmérséklete, emellett lassul a szívverés, és a vércukorszint is esik. Ha viszont a környezetünk meleg marad, az bezavar ebbe a folyamatba, és ennek következtében később tudunk elaludni, vagy gyakoribbá válnak az úgynevezett mikroébredések , és másnap fáradtan ébredünk. Orvosok ezenkívül azt is megállapították, hogy hidegben több melatonint, vagyis alváshormont termel a testünk.

Fázósaknál a jelszó a fokozatosság

Ha eddig jó meleg szobában, vékony pizsamában (vagy esetleg meztelenül) aludtunk szívesen, akkor érdemes apránként hozzászoktatni a testünket a hűvösebb környezethez. Hetente 1 fokkal csökkentsünk a hőmérsékletet. A lényeg, hogy a nappali hőfokhoz képest hidegebb legyen a hálószobában. Szakértők azt tanácsolják, hogy ha fázunk, elsősorban a lábunkat és fejünket melegítsük, ez egészségesebb, mint ha túl vastag paplannal takaróznánk.

Forrás: The Atlantic

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +11 °C

Felhőtlen lesz az ég. Hajnalra foltokban párássá válik a levegő, köd is képződhet. Csapadék nem lesz. A légmozgás gyenge marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 9 és 14 fok között várható, de a hidegre érzékeny részeken ennél pár fokkal hidegebb is lehet. Fronthatásra napközben nem kell számítani, a nagy hőingás azonban sokak szervezetét megterheli.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra