Bizonyították, hány fokban jó aludni

Újabb kutatás támasztotta alá, hogy jelentősen javul az alvás minősége, ha estére lejjebb tekerjük a fűtést a hálószobában. Ennek okát pedig a biológiai ritmusunk és testünk belső hőmérséklet-szabályozásában kell keresni.

Azalváslétfontosságú testünk működéséhez, hiszen ilyenkor regenerálódik. Ha sokat éjszakázunk, vagy gyakran felébredünk, forgolódunk éjjel, annak rengeteg negatív hatása lehet szervezetünkre. Talán nem is gondolnánk, de sokszor a rossz alvás hátterében az áll, hogy nem megfelelő a hálószoba hőmérséklete. Ezt támasztja alá az a svéd kutatás is, amelyben 40 alvászavaros ember vett részt, és azt vizsgálták, változik-e az alvás minősége attól függően, hogy 16 vagy 24 fokos szobában hajtják álomra a fejüket. Az eredmények egyértelműen azt mutatták, hogy amikor hűvösebb volt a hálóban, hosszabban és mélyebben aludtak, másnap pedig kipihentebben ébredtek, és ezáltal éberebbek voltak.

Miért fontos, hogy kialudjuk magunkat éjszaka? Az alvást semmi sem pótolja, szinte minden szervünkre, sőt lelki állapotunkra is hatással van, ha nem pihenünk eleget. Részletek itt.

Alvásszakértők véleménye szerint a nyugodt éjszakákhoz az ideális hőmérséklet 16-20 fok között van, egyesek szerint egész pontosan 18,3 fok a tökéletes. Nyáron ennél valamivel magasabb, mert ha 15 foknál több a külső és belső hőfok közötti különbség, az már nincs jó hatással a testünkre - ahogy az sem, ha egész éjjel járatjuk a légkondit.

Szakértők szerint alvás szempontjából nem ajánlott 20 foknál melegebbre fűteni a hálószobát. Fotó: iStock
Szakértők szerint alvás szempontjából nem ajánlott 20 foknál melegebbre fűteni a hálószobát. Fotó: iStock

Éjjel a testünk is lehűl

A belső hőmérsékletünk a cirkadián ritmusunkhoz, vagyis biológiai óránkhoz igazodik. Nappal, vagyis éber állapotban magasabb a testhőnk, alvás közben viszont lecsökken. Szervezetünk ugyanis elkezdi lehűteni magát, hogy megkönnyítse a regenerálás folyamatát, csökken a törzs és az agy hőmérséklete, emellett lassul a szívverés, és avércukorszintis esik. Ha viszont a környezetünk meleg marad, az bezavar ebbe a folyamatba, és ennek következtében később tudunk elaludni, vagy gyakoribbá válnak az úgynevezett mikroébredések, és másnap fáradtan ébredünk. Orvosok ezenkívül azt is megállapították, hogy hidegben több melatonint, vagyis alváshormont termel a testünk.

Fázósaknál a jelszó a fokozatosság

Ha eddig jó meleg szobában, vékony pizsamában (vagy esetleg meztelenül) aludtunk szívesen, akkor érdemes apránként hozzászoktatni a testünket a hűvösebb környezethez. Hetente 1 fokkal csökkentsünk a hőmérsékletet. A lényeg, hogy a nappali hőfokhoz képest hidegebb legyen a hálószobában. Szakértők azt tanácsolják, hogy ha fázunk, elsősorban a lábunkat és fejünket melegítsük, ez egészségesebb, mint ha túl vastag paplannal takaróznánk.

Forrás: The Atlantic

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)