Álmatlanul

Mit nevezünk alvászavarnak? Ugye, nehéz a válasz? Pedig a felnőtt lakosság legalább egyharmada érintett a problémában. Sokszor csak nehezen alszunk el, vagy fáradtan ébredünk, de a háttérben ennél komolyabb dolgok húzódnak. Lássuk, mit érdemes tudni!

Annak ellenére, hogy az alvászavarok a felnőtt lakosság legalább harmadát kínozzák, a különböző alvászavarral kapcsolatos panaszokkal az érintettek meglepő módon csak ritkán fordulnak orvoshoz. Egy döbbenetes adat: honi felmérésekből kiderült, hogy mindössze a férfiak 45 százaléka ébred kipihenten, a nőknél ennél is rosszabb a helyzet, csupán 38 százalékuknak (!) pihentető az alvása.

Valójában mit is nevez az orvostudomány alvászavarnak? Azt az állapotot, amikor az alvás mennyisége és minősége, illetve időzítése zavart szenved, nyomában pedig a nappali ébrenlétet fáradtság, kialvatlanság, álmosság teszi pokollá. Vagyis, nehéz az elalvás, ha pedig végre sikerül álomra hajtani a fejet, akkor meg az éjszakai alvás lesz felületes, sőt gyakori, hosszan tartó ébredésekkel tarkított. Az alvás alatt kóros, zavaró jelenségek lépnek fel, az ember pedig gyakorta korán ébred. Így azután nem csoda, ha a szegény kialvatlan "pára" napközben csak teng-leng, lézeng...

Mitől rossz az éjszaka?

Mi idézheti elő a rossz, illetve nehéz éjszakát? A szakemberek azt mondják, a kellemetlen jelenség számos okra vezethető vissza, sőt a probléma kiváltásában és fenntartásában gyakran ezek közül egyszerre több is jelen lehet. Lehet, hogy a túl kevés alvásra a munkahelyi és otthoni feszültségek, gyógyszerek, bizonyos egyéni tényezők, adottságok, életmódbeli helyzetek adnak magyarázatot. Pörgő, lüktető társadalmunkban gyakorta az alvásra egyszerűen nincs idő, vagy "csak" sajnáljuk magunktól a pihenést.

Az alvászavar sikeres terápiájának alapja, hogy segítsünk orvosunknak áttekinteni a lehetséges testi, lelki, életmódbeli és egyéb okokat. Mindez természetesen a megfelelő diagnózis felállításához, majd az azt követő kezeléshez szükséges. Az orvos részint altató hatású gyógyszereket ír fel, részint számos elalvást segítő módszert alkalmazhat. (Nagyon fontos, hogy az orvosi javaslatot komolyan vegyük!)

Függőség nélkül

Az utóbbi évtizedekben kifejlesztett altatók elődeiknél kedvezőbb tulajdonságokkal rendelkeznek. A legkorszerűbb pirulák nemcsak a félórán belüli, gyors elalvást, hanem az alvás megfelelő hosszát és minőségét is garantálják.

Míg a korábban orvos által felírható altatók közül többnél fennállt az úgynevezett függőség veszélye - vagyis ha valaki abbahagyja a folyamatos szedést, akkor képtelen lesz elaludni -, a legkorszerűbb készítményeknél ez nem fordul elő. Mégis fontos, hogy az altatók rendszeres, hónapokig tartó szedését kerüljük!

Természetesen nemcsak a kemikáliák segíthetik elő nyugodt alvásunkat, rajtunk is múlik, hogy álmunk pihentetőbb legyen. Kerüljük például a késői testedzést, a dohányzást, illetve délutántól a koffeintartalmú italok fogyasztását - lehet, hogy éppen ezek okozzák az álmatlanul töltött éjszakát. Fontos, hogy este a "nehéz" étkezést és az alkoholtartalmú italok fogyasztását is mellőzzük, mert az alkohol elégtelen, szakaszos alváshoz vezet. Végül se túl hideg, se túl meleg ne legyen az a szoba, ahol álomra hajtjuk a fejünket.

Bármennyire is jólesik a napközbeni szunyókálás, ne feledjük, hogy ez megzavarhatja az éjszakai alvást.

Ha minden próbálkozásunk, igyekezetünk ellenére sem tudunk aludni, hagyjuk el a hálószobát - keressünk valamilyen időtöltést, míg ismét el nem álmosodunk. Minél kevesebb időt töltsünk ébren az ágyban. Lehetőleg mindennap ugyanabban az időpontban feküdjünk le és keljünk fel.

Szép álmokat!

X.évf./10.sz.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció