Álmatlanság: amit eddig biztosan nem tudott

A népesség közel tíz százalékát érintheti a krónikus álmatlanság: vagyis ha az alvási nehézségek, a gyakori ébredések legalább egy hónapig tartanak. Azonban még mindig meglehetősen keveset tudunk a betegségről.

Van, aki hajlamosabb az álmatlanságra

Vannak jó és rossz alvók: az emberek egy része könnyebben kapcsolja ki az agyát, másoknál az agy működése akadályozza meg a pihentető alvást, de az is előfordulhat, hogy gyermekkorban rossz alváshigiéniés szokásokat sajátítottak el, és azóta sincs kialakult esti rituáléjuk (amiről bizonyított, hogy segíti az elalvást). Kutatások szerint az álmatlanságnak genetikai háttere is lehet. Szerencsére, a megfelelő viselkedési minták elsajátításával, a jó szokások megtanulásával könnyebbé tehetjük az estéket.

Mi áll az álmatlanság hátterében?

Ezek a cikkek még érdekelhetik! Az álmatlanság: ok vagy következmény? Összefügg az álmatlanság az öngyilkos gondolatokkal Krónikus álmatlanság késői következményekkel jár Ha valaki korábban jó alvó volt (vagy legalábbis nem szenvedett álmatlanságtól), de valami miatt nem tudja kipihenni magát, két tényezőt kell megvizsgálni: a "hirtelen" okokat és az elhúzódó okokat. Az előbbi általában valami olyan esemény, ami miatt idegesebbek, feszültebbek vagy izgatottak vagyunk, és emiatt nem tudunk aludni. Ez mindenki számára jól ismert jelenség, amit okozhat egy közelgő vizsga vagy éppen az esküvőnk.

Az elhúzódó okok közül a legjellemzőbb a rossz szokásrendszer, vagyis az, hogy nincs kialakult esti rituálénk, nem ugyanakkor fekszünk le, alkoholtól reméljük az ellazulást. A hirtelen okból kialakuló alvászavart nagyon könnyű kezelni, a legtöbbször ugyanis magától elmúlik. A második esetben azonban a szokások megváltoztatása szükséges, ami hosszú és gyakran nehézkes folyamat.

Depresszió és álmatlanság: ördögi kör

A depresszió és az álmatlanság között nagyon szoros az összefüggés, és gyakran nem lehet egyértelműen megállapítani, melyik volt előbb. Az álmatlanság ugyanis könnyen okozhat depressziós tüneteket, a depresszió pedig gyakorta álmatlansággal , a pihenésre való képtelenséggel jár együtt. Az álmatlanság rontja a szorongás tüneteit is, ezért nagyon fontos, hogy a két problémát együtt kezeljék.

A jó alvóknak szerencsés génjeik vannak

Mi használ és mi nem?

Mindenkinek van valamilyen tuti tippje álmatlanság ellen: egy bögre meleg mézes tej, egy kis pálinka, gyógynövénytea vagy egy jól bevált altató. Azonban a tabletták egy idő után elveszítik a hatékonyságukat, könnyű rájuk szokni, és megzavarhatják a normális alvási ritmust. A alkohollal azonban óvatosan kell bánni , mert bár valóban lehet álmosító hatása, a segítségével nem fogunk tudni pihentetően aludni!

Nem segít, ha túl sokat agyalunk rajta

Néhány szakember szerint fontos naplót vezetni az alvási szokásainkról, például arról, hogy mikor feküdtünk és keltünk, vagy hogy hányszor ébredtünk fel éjjel. Mások szerint azonban nem érdemes túl sok figyelmet fordítani a problémára, mert akkor csak még többet stresszelünk, a feszültség pedig tovább fokozza az álmatlanság tüneteit .

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +4, +9 °C
Minimum: +0, +5 °C

Kezdetben erősen felhős, borult lesz az ég, vegyes halmazállapotú csapadék is előfordul, reggel átmenetileg ónos eső is lehet, majd délután nyugat felől csökken a felhőzet, és egyre többfelé kisüt a nap. Élénk lesz az északnyugatira forduló szél, a legmagasabb hőmérséklet 4, 9 fok között alakul. Kedden hidegfronti hatás érvényesül, a távozó front mögött egész nap felléphetnek tünetek. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, illetve ingadozhat a vérnyomás is. A napsütés hatására viszont javulhat a hangulat és kissé a közérzet is. Gyengül az immunrendszer. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: