Súlyos gondot okozhat a rossz szájhigiénia

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felmérése alapján világszerte több milliárd ember életét nehezítik meg szájüregi problémák. A szervezet szerint az állami intézményeknek nagyobb hangsúlyt kéne fektetniük a szájhigiéniára irányuló lakossági tájékoztatásra.

Az emberiség közel 45 százalékát érinti a fogbetegségek és egyéb szájüregi problémák okozta kellemetlenség. Mintegy 2,5 milliárd embernek van fogszuvasodása és egymilliárdan szenvednek fogínybetegségekben. Emellett évente legalább 380 ezer esetben diagnosztizálnak szájüregi rákot – derült ki a WHO jelentéséből.

szájüregi problémák
Vészesen sok embernek vannak szájüregi problémái. Fotó: Getty Images

A szervezet szerint ezen problémák hátterében az állhat, hogy sokaknak nincsen elérhető távolságon belüli fogorvosi rendelő – vagy ha van is, egyszerűen megfizethetetlen számukra. A szájüregi problémák sok esetben megelőzhetőek lennének, ha a kormányok és a hatóságok népszerűsítenék és támogatnák a száj egészségének kedvező táplálkozási és életmódi szokásokat – véli a WHO. Ilyenek például a csökkentett cukortartalmú ételek, az alkoholfogyasztás mérséklése, valamint a dohányzásról való leszokás is. A WHO hangsúlyozza emellett, hogy a fluoridtartalmú fogkrémeknek mindenhol beszerezhetőnek kéne lenniük.

Tájékoztatás és hatékonyabb ellátás

Jelentésében a WHO felszólítja az országokat, hogy a fogászatot és a szájüregi panaszok kezelését is vegyék be az alapellátások közé. Nyomatékosan hangsúlyozzák az emberek alaposabb tájékoztatása és panaszok esetén a gördülékenyebb, hatékonyabb ellátás biztosítása fontosságát. A világszervezet javasolja továbbá azon egészségügyi dolgozók fogászati továbbképzését is, akik egyébként nem erre a szakterületre specializálódtak.

A WHO felmérésében rámutattak arra is, hogy a szájüregi problémákkal küzdők túlnyomó része, mintegy háromnegyede alacsony vagy közepes jövedelmű országokban él. De egy-egy országon belül is általában kevesebb ellátásban részesülnek a szegényebbek és a társadalom peremére szorultak, mint mások, ezt pedig mihamarabb orvosolni kell.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

)
Vízben oldódó vitaminok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +1, +6 °C
Minimum: -4, +2 °C

Keleten eleinte lehet napsütés, de közben egyre többfelé beborul az ég. Nyugat felől egyre többfelé várható kezdetben havas eső, hó, majd fokozatosan esőbe vált a csapadék. Az élénk, erős északnyugatira forduló szélben 1, 6 fokos délutáni hőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken melegfronti hatás érvényesül. Már reggel jellemző lehet a kialvatlanság, és napközben is gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság, emiatt rendkívül nagy lesz a balesetveszély. Fokozódik a migrénhajlam, vérnyomás-ingadozás és keringési panaszok is felléphetnek. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: