Napi egy pohár bor is pusztítja az agyat

Akár napi egy pohár bor is megváltoztathatja az agy szerkezetét - állítják amerikai kutatók egy új tanulmányban, amely a Nature Communications című szaklapban jelent meg.

A túlzott alkoholfogyasztás egészségkárosító hatásai közismertek, a csekély vagy mérsékelt fogyasztás hatásairól azonban ellentmondóak a kutatások. A Pennsylvaniai Egyetem és a Wisconsini Egyetem madisoni intézményének kutatói most azt állapították meg vizsgálataik alapján, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás is kisebb agytérfogattal, a szürke- és fehérállomány kisebb tömegével jár együtt.

agy
Napi egy pohár bor is pusztítja az agyat. Fotó: Getty Images

Jobb, ha visszafogjuk magunkat

A két amerikai egyetem csaknem közel 37 ezer ember adatait elemezték. A munkában részt vett Gökhan Aydogan, a Zürichi Egyetem neuroközgazdásza is. Vizsgálódásaik eredménye szerint egyértelmű és a fogyasztás mértékével fokozódik a negatív összefüggés az alkoholfogyasztás és az agyszerkezet között azoknál, akik napi átlagban 1-2 alkoholegységnyi szeszes italt fogyasztanak. (Egy korsó - fél liter - sör vagy egy nagy pohár - 1,7 deciliter - bor két egységnek számít.)

Tévhit, hogy az alkohol felmelegít.

Arra utaló jelek is vannak, hogy az alkoholfogyasztás hatásai az agyra exponenciálisan növekednek. Napi minden további ital erősebb hatást gyakorol, mint az addig fogyasztott italok összesen. Így tehát minden ital, amiről esténként lemondunk, jelentősen csökkentheti az agy öregedését - állapította meg Remi Daviet, a kutatás vezető szerzője, a Wisconsini Egyetem kutatója.

Jelentős agyi öregedéssel kell számolni

A kutatók szerint napi egy egységnyi alkohol elfogyasztása egy évvel öregíti az agyat azokéhoz képest, akik egyáltalán nem isznak alkoholt. Napi négy szeszes ital elfogyasztása pedig már az agy tízévnyi öregedésével jár. A tanulmány szerzői ugyanakkor hangsúlyozzák, kutatásuk célja nem az volt, hogy ok-okozati összefüggést keressenek az alkoholfogyasztás és az agystruktúra változása között, ennek bizonyítására ugyanis további vizsgálatokra lenne szükség.

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +19 °C
Minimum: +5, +10 °C

A napsütéses időszakok mellett többször erősen felhős időre készülhetünk, szórványosan várható eső, zápor, néhol zivatar is. Élénk, erős északnyugati szél mellett 13, 19 fokos maximumhőmérsékletekre számíthatunk. Szombaton kettősfronti hatást tapasztalhatnak az érzékenyek. Gyakoriak lehetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, emellett görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, többszöri rosszullét léphet fel. A fülledt időszakokban jellemző lehet a légszomj és a nehézlégzés. A kinti programok során változékonyságra kell készülni. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: