Te tudod, mit jelent a tojásokon a jelölés? Mutatjuk

Az élelmiszerek nyomon követhetőségének biztosítása érdekében a tojásokon számos információt kötelezően feltüntetnek. Ezt a hosszú kódsort azonban laikusként nem könnyű értelmezni. Az alábbiakban részletesen megtudhatod, mit jelentenek a jelölés egyes részei.

A kereskedelmi forgalomban kapható tojások héján kötelező feltüntetni a termelői kódot, valamint a nyilvántartási számot – ez utóbbi hét részből áll, és segítségével a többi között azt is megtudhatjuk, hogy melyik telep mely istállójából származik a tojás, és ott milyen tartási módot alkalmaznak – közölte közösségi oldalán a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Mint írták, a jelölésre az élelmiszerek nyomon követhetősége miatt van szükség.

Túl világos a tojássárgája. Romlott?
Komoly ételmérgezést kockáztat az, aki romlott tojást eszik. Mutatjuk, honnan tudhatod, hogy még jó-e a tojás.

Ezt jelentik az egyes kódrészek

A Nébih tájékoztatása szerint a kódsor első része egy szám (0-3), amely az állattartás módjára utal. A második rész a tojás származási országának ISO kódja. Ha tehát itt azt látod, hogy „HU”, akkor tudhatod, hogy hazai termelésből származó tojást vásároltál.

A harmadik rész egy két számjegyű jelölés (01-20), amely a megye vagy főváros kódját takarja. A negyedik rész az állategészségügyi kerület sorszáma (csupán egy karakter), az ötödik rész pedig egy „T” betű, amely a tojótyúk kifejezést rejti.  Ezt az állattartó telep kétjegyű sorszáma követi, a „/” jel után pedig az istálló számát láthatod.

tojások jelölésének jelentése

A Nébih egy példát is hozott, hogy még könnyebb legyen a kódsor értelmezése. „Ha például a tojáson a 2HU172T02/8 jelölést látjuk, akkor az a következőt jelenti: alternatív – mélyalmos, istállós – tartásban termelt, Vas vármegye 2. állategészségügyi kerületében lévő tojótyúk állományából származik, az állattartó telep a 2. sorszámot viseli a kerületben, és annak 8. istállójából származik a tojás” – ismertették.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Tévhitek az egészségbiztosításról

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +11 °C

A pára- és ködfoltok (legkésőbb délelőtti) feloszlását követően többnyire derült, napos időre van kilátás. Csapadék nem lesz. A légmozgás mérsékelt marad, csak Sopronnál fordulhatnak elő időnként élénk széllökések déli irányból. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 29 fok között alakul. Késő estére többnyire 14 és 19 fok közé csökken a hőmérséklet. Fronthatásra napközben nem kell számítani, a nagy hőingás azonban sokak szervezetét megterheli.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra