Szülés: veszélyes egy nap után hazamenni

Néhány nyugati országban már bevett gyakorlat, hogy a szülést követő 24 órában hazaengedik az anyukát és a csecsemőt. Egy tervezet szerint ezt Magyarországon is meghonosítanák. Szülész-nőgyógyászt és egy édesanyát is megkérdeztünk, mi a véleménye erről.

Egy friss rendeletmódosítás tervezete szerint már a szülést követő 24 órában hazaengednék a kórházból az édesanyát és a csecsemőt. Az ötlet még átfogó társadalmi vita előtt áll, és nem is vonatkozna minden ifjú édesanyára. A tervek szerint csak abban az esetben hagyhatják el az eddig megszokott idő előtt a kórházat, ha a csecsemő a 37-41. terhességi hét között jött a világra, súlya elérte legalább a 2,5 kilogrammot, és a világrajövetelkor semmilyen komplikáció nem történt, amely a csecsemő vagy az édesanya egészségét veszélyeztetné. Az első gyermeküket világra hozó, illetve a császármetszésen átesett édesanyák szintén nem mehetnének haza egy nappal a szülést követően. Sok kismama örülhet a hírnek, a szakemberek egy része viszont kétkedve fogadta a gondolatot, hogy huszonnégy órát követően hazaengedik a babát és a mamát.

"Ledermedtem." 45 elmúlt és szülni fog Egy váratlan terhesség minden életkorban felborítja a megszokott rutint, de amikor már inkább kifelé repülnek a fészekből a gyerekek, még nagyobb kihívás eldönteni, hogy bővüljön-e a család. Hogyan élhető meg negyvenöt felett a terhesség: az alábbi cikkünkben írtunk erről!

Számolta a perceket, hogy mikor mehet haza

"Én semmi rosszat nem tudok elmondani a szülést követő három napról, amit a Szent István Kórházban töltöttem. Mivel első babás voltam, nagyon sokat segítettek az ott dolgozó nővérek és orvosok. Ha azonban figyelembe vesszük a hazai kórházak átlagos helyzetét, inkább hasznos lehet ez a lehetőség, mint hátrány" - mondta el a HáziPatika.comnak Balázs-Legeza Borbála, aki június harmadikán adott életet kislányának, Lenkének. Férjével hosszas utánaolvasást követően, tudatosan választották a Szent Istvánt, amelyet bababarát kórházként hirdettek. Nem csalódtak benne, az ott dolgozók mind emberiesség, mind pedig szakmaiság tekintetében kimagaslóan teljesítettek a pár szerint.

Barátaitól azonban sokkal negatívabb történeteket hallott: ismerőse egy másik, fővárosi kórházban szült, ahol a nővérek alig fordítottak időt és figyelmet rá, a szoptatásról és gondozásról szóló tudnivalókat gyakorlatilag átugrották, majd jól betápszerezték a kisbabát, hogy megfelelő súllyal mielőbb hazaengedhessék. "Szülés után még az apukát sem engedték be a szobába, ha a család jött volna megnézni a kicsit, az anyukának ki kellett sétálnia a folyosó végére, és odatolni a babát az üvegfalhoz. Pedig lábra is alig tudott állni, olyan gyenge volt. Persze ő is örült neki, hogy baj esetén van kihez fordulni, de nagyon rosszul élte meg ezeket a napokat" - mesélte Borbála.

A négyágyas szobában az anyuka egy "rutinosabb" kismamával került össze, aki már a harmadik gyermekét hozta világra. "Neki minden komplikációktól mentes volt a szülés, és már tanítani sem kellett, hiszen jól tudta, milyen feladatok várnak rá az első hetekben-hónapokban. Látszott rajta, hogy számolja a perceket, és alig várja, hogy hazamehessen" - emlékezett vissza Borbála.

Veszélyes az anyára és a babára nézve is

A csecsemő és az édesanya egészségének szempontjából is fontos, hogy az első három napban orvosi kontroll alatt maradjanak - mondta el a HáziPatika.com megkeresésére Dr. Elek Csaba szülész-nőgyógyász. "Bizonyos vizsgálatok elvégzése szempontjából elengedhetetlen, hogy az anyuka és a babája a kórházban maradjon. Fontos például naponta ellenőrizni a gátmetszés hegét, hogy megfelelően gyógyul, vagy be van-e gyulladva. Hogyha bármiféle fertőzésre utaló nyomot észlelünk, az azonnali beavatkozást igényel! Meg kell továbbá vizsgálni a gyermekágyi folyás, a lochia minőségét és mennyiségét, illetve ellenőrizni kell, hogy a méhösszehúzódás milyen ütemben fejlődik vissza" - hangsúlyozta az orvos. Hozzátette: ezeket a vizsgálatokat egy nap alatt nem lehet elvégezni, és a gyógyulási folyamatot sem tudja ilyen módon az orvos figyelemmel kísérni. Emiatt az ellátási idő egy napra csökkentését veszélyesnek tartja a szülész-nőgyógyász.

Bizonyos vizsgálatok miatt fontos, hogy az anya és a baba a kórházban maradjon
Bizonyos vizsgálatok miatt fontos, hogy az anya és a baba a kórházban maradjon

Néhány nyugati országban már jól ismert, bevett szokás a szülést követő egynapos ellátási idő, például az Egyesült Államokban is hazaengedik az anyukát és a csecsemőt huszonnégy órával a világra jövetelt követően. Ott azonban egy rendkívül jól működő házibeteg-gondozó rendszert is kiépítettek, ahol egy nővér naponta meglátogatja az otthonában a családot, hogy a szükséges vizsgálatokat elvégezze. "Az átlagos magyar egészségkultúra és lakáskörülmények tekintetében ez az ellátási forma nem oldható meg itthon" - vélekedik a szakember.

Az egynapos benntartózkodás nagyjából annyi előnnyel rendelkezhet, mint általában az otthonszülés: ilyenkor a kismama a családja körében van, pszichésen így nem viseli meg annyira a szülést követő időszak, mintha a kórházban töltötte volna. Manapság számtalan cikk született a kórházi fertőzések veszélyeiről, a kismama azonban otthon sincsen sokkal jobban védve a különböző fertőzésektől - hangsúlyozta Dr. Elek Csaba. A kórházban azonban naponta kétszer láthatja orvos, megtapintja a méhét, megtekintheti a gátmetszés vagy a császármetszés helyét, felmérheti az anyuka általános egészségi állapotát - ezekkel a vizsgálatokkal számos veszélyforrástól megóvhatják az édesanyát a szülész-nőgyógyász szerint.

Újabb burkolt forráskivonás?

"Az anyai halálozás egyik elsődleges oka, ha a méhlepény egyik része a méhüregen belül marad, ez ugyanis súlyos fertőzés forrása lehet, és akár rosszindulatú daganat kiindulásának helye is. Ezt száz százalékosan még az első öt napban sem lehet kizárni, nem hogy egyetlen nap alatt" - tette hozzá.

Az első napokban nemcsak az anyukát, de a csecsemőt is fokozottan figyelni kell. Az újszülöttek mintegy 60 százalékánál, a koraszülöttek 80 százalékánál a születés utáni harmadik vagy negyedik napon komolyabb sárgaság lép fel (élettani sárgaság). Ennek oka, hogy az újszülöttek sok vörösvértesttel jönnek világra, ezek gyorsan felbomlanak a szervezetükben, és epefesték (bilirubin) képződik belőlük. A túlzott mértékben keletkező indirekt bilirubin az éretlen idegrendszer sejtjeit súlyosan károsíthatja, ami miatt maradandó problémái is lehetnek a gyermeknek.

Rétvári Bence államtitkár szerint a tervezet a kórház igényeivel szemben elsősorban az édesanyák érdekeit védené, mivel az intézmények gyakran azért tartják bent az anyukákat a szükségesnél tovább, hogy ne essenek el a nagyobb összegű állami támogatástól. Az orvos szerint ugyanakkor a hazai szülésszám ismeretében a kórházak nem esnének el komolyabb összegtől, ez inkább egy újabb módszer lehet arra, hogy pénzt vonjanak ki az egészségügyből.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)