Negyven felett ez történik a testünkkel

Az öregedésre alapvetően senki nem vágyik, sőt sokan tartanak is tőle, ami teljesen normális reakció. Sokat segíthet ugyanakkor, ha megpróbáljuk megérteni, hogy pontosan milyen folyamatok mennek végbe ilyenkor a testünkben.

Hajunk sűrűsége például csökkenni kezd. Ez főleg a férfiakat érinti - 40 éves koruk után 53 százalékuk kezd el látványosan kopaszodni. A nők is veszítenek hajuk mennyiségéből, illetve sűrűségéből, de lassabban, mint a férfiak, és a dolognak megvan az előnye, hogy egyúttal a testszőrzet is ritkulni kezd. Kutatások szerint van, akinél a laktózintolerancia, illetve a laktózérzékenység kifejezetten csak 40 éves kor felett jelentkezik, ami különösen az afro-amerikai, illetve az ázsiai nőkre igaz. Ilyenkor visszaesik a szervezetben a laktóz megemésztéséhez szükséges laktáz nevű enzim szintje, és több emésztési-, illetve bőrprobléma léphet fel.

40 felett: így változik az emberi test Negyvenéves kor felett számos változás indul el a testünkben, amely negatív hatással lehet az egészségünkre. Izmot veszítünk, ami hízáshoz vezethet, a csontsűrűség csökkenése pedig növeli a törések kockázatát - és ez még messze nem minden. Kattintson!

Így változik a szervezet 40 felett

40 felett fogaink kevésbé lesznek érzékenyek, ami megint csak jó hír. Ennek oka, hogy a dentinréteg megvastagszik, így gyengülnek az idegeket érő ingerek. Ugyanakkor ennek is megvan a maga negatív oldala, mivel emiatt nehezebben vesszük észre, ha valami gond van a fogunkkal - ezért ebben a korban különösen fontos lesz a rendszeres fogászati kontroll.

Érdekes tény, hogy a korral elkezdünk "összemenni", és 40 éves kor felett ez akár látványossá is válhat. Az University of Arkansas for Medical Sciences kutatása szerint a férfiak átlagban 3, a nők pedig akár 5-6 centivel is alacsonyabbá válhatnak 30 és 70 éves koruk között. Ha ezt szeretnénk megakadályozni vagy legalábbis lelassítani, akkor fogyasszunk minél több kalciumban és D-vitaminban gazdag ételt, hogy megőrizzük csontjaink szilárdságát, illetve sűrűségét. Az pedig, hogy azanyagcsereis lassulni kezd 40 felett, sokaknak nem újdonság - sőt a folyamat valójában már ennél hamarabb elkezdődik. Hatása azonban 40 és 55 éves kor között kezdhet igazán látványossá válni, mert ebben az időszakban akár 6-8 kilogrammnyi hízást is eredményezhet, különösen a nők esetében. Éppen ezért már a harmincas éveink második felébe lépve érdemes elkezdeni minél tudatosabban táplálkozni és a rendszeres mozgást is beépíteni a mindennapjainkba.

Negyven felett az ember szervezetében számos változás megy végbe
Negyven felett az ember szervezetében számos változás megy végbe

Sajnos a látás és a hallás is romlani kezd, 40 éves kor körül egyre több ember kezd el különböző látászavarokat tapasztalni. Több fényre lesz szükségünk az olvasáshoz, illetve megváltozik a színérzékelés, és a szemkiszáradás is egyre több embernél jelentkezik. A hallás romlását pedig a dobhártya, illetve a belső fül szerkezetének megváltozása okozza. A korosodással járó előny viszont, hogy 40 felett sok ember immunrendszere erősebbé válik, mivel ilyenkorra már számos kórokozóval találkozott és megküzdött.

Az ízek érzékelésében is tapasztalhatunk változásokat. Először a sós, illetve az édes ízeket kezdjük kevésbé erősen érzékelni, majd a savanyút és a keserűt. Ezek a változások nőknél általában hamarabb jelentkeznek.

Forrás: brightside.me

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: