Nagy szenvedés vár az emberiségre

A kormányok nem tesznek eleget a klímaválság kezelése érdekében. Mélyreható és hosszú távú változások nélkül pedig kimondhatatlan emberi szenvedésekkel néz szembe a világ - olvasható egy friss elemzésben, amely 40 év tudományos adataira épül.

A kutatók erkölcsi kötelességüknek tartják, hogy figyelmeztessenek a veszélyek mértékére. A nagyszabású tudományos kutatást több mint 150 országból mintegy 11 ezer tudós támogatja.

Föld, klímaváltozás, globális felmelegedés, klímavészhelyzet, klímaválság
Föld, klímaváltozás, globális felmelegedés, klímavészhelyzet, klímaválság

Ezeken kellene változtatni

A szakemberek hat területet neveztek meg, ahol azonnali lépésekre van szükség a klímaválság hatékony kezelésére. Az energia-előállítás területén például azt sürgetik, hogy a kormányok vessenek ki olyan nagy összegű adót a szénre, amely eltántorít a fosszilis üzemanyagok használatától. Emellett be kellene szüntetni a fosszilis üzemanyagokat előállító vállalatok állami támogatását, és megújuló energiákkal kellene felváltani a kőolajat és a földgázt. A kutatók szerint a rövid életű szennyező anyagok - a metán vagy a korom - csökkentése által akár 50 százalékkal mérsékelhető a következő évtizedekben a rövid távú felmelegedés.

"A húsevés az egyik legnagyobb veszély" - olvassa el korábbi cikkünket!

A szakemberek az erdőirtás leállítását, valamint az erdők, mezők és mangrove erdők helyreállítását is sürgetik, valamint az étrend jelentős megváltoztatására is szükség lenne. A növényi alapú étrendre való áttérés, illetve a kevesebb állati termék fogyasztása ugyanis nagy terhet venne le a Föld válláról. Manapság naponta mintegy 200 ezer gyermek születik, a bolygó megmentése érdekében azonban stabilizálni kellene a népességnövekedést. Vissza kell szorítani továbbá az élelmiszerhulladékok mennyiségét, és át kellene alakítani a szénüzemanyagokra alapuló gazdaságokat is.

Van előrelépés, de nem elég

Azért egyes területeken már előrehaladás is történt, például jelentősen nőtt a megújuló energiahasználat - a szél- és napenergia felhasználása egy évtized alatt 373 százalékkal bővült. Ez azonban még így is eltörpül a fosszilis üzemanyagok használata mellett. A kutatók azt is elmondták, hogy elegük van a klímakonferenciák és tanácskozások sorozatából, ezek többsége ugyanis nem vezetett értelmes cselekedetekhez. A globális tüntetéseket ugyanakkor reményt keltőknek nevezték.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció