Mesebeli módszer a vércsoport meghatározására

A Harry Potter és a Titkok Kamrája című filmben látható egyik jelenet ihlette meg az ausztrál tudósokat, akik egy különleges reakciójú gyorstesztet fejlesztettek ki a vércsoport meghatározására.

A népszerű történet egyik jelenetében a címszereplő Harry egy naplón keresztül beszélget Tom Denem-el, akinek csak írásban kell feltennie a kérdését, majd a naplóban szintén írásban megjelenik a válasz.

A papírból készült gyorstesztek egyszerű és olcsó alternatívái a diagnosztikai vizsgálatoknak, különösen a fejlődő országokban. Ezek a tesztek azonban mégsem mindig olyan egyszerűek, és a szakértelem hiánya sokszor végzetes félreértésekhez vezethet. Ha például rossz vércsoportot használnak egy vérátömlesztés során, az a beteg halálát okozhatja. A Monash Egyetem kutatói ezért kifejlesztették a "reagáló" papírt, ami a vércsoportot egy félreérthetetlen szöveggel mutatja meg.

Ez a teszt is a vörösvértestek azon tulajdonságán alapul, miszerint összeragadnak, amikor antitestekkel találkoznak. A papírt víztaszító réteggel vonják be, amelyen azonban négy "ablakot" nyitva hagynak.

Ezek az ablakok tartalmazzák az antitesteket, amelyek egy mintát alkotnak. Amikor a vörösvértestek összeragadnak, beleakadnak a papír szálaiba és olyan piros nyomot hagynak, amelyek a fiziológiás sóoldatos mosás után is láthatóak.

Jelenleg a vércsoportokat többek között az AB0 kategóriába sorolják, vagyis eszerint létezik A, B, AB és 0 vércsoport. A teszt az antigének jelenléte alapján határozza meg a vércsoportot és az RH faktor alapján azt is kimutatja, hogy RhD pozitív, vagy negatív a vizsgált személy.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +11, +20 °C

Közepesen felhős időre van kilátás, helyi zápor, zivatar kialakulhat. Élénk lesz az északi szél, 26, 31 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap kettősfront szerű panaszokat lehet tapasztalni, de markáns front továbbra sem érkezik. A keringési és vérnyomáspanaszok mellett a fejfájás lehet a leggyakoribb, de az ingerlékenység is a nyugtalanság is jellemző tünet lehet. A hőérzet és a komfortérzet is ingadozik! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)