Meghalt az első magyar új szíves

Schwartz Sándor 28 éves volt, amikor Magyarországon elsőként, 1992-ben új szívet kapott.

56 éves korában elhunyt Schwartz Sándor, a Kós Károly Általános Iskola munkatársa - írta meg az intézmény Facebook-oldalára hivatkozva az Ittlakunk.hu.

Az első magyar új szíves

Schwartz Sándor 28 évesen - Magyarországon elsőként - kapott új szívet 1992-ben. A műtétet Szabó Zoltán professzor, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika akkori igazgatója végezte el. Mint azt korábbi cikkünkben mi is megírtuk, a férfi elmondta: nem bánta meg, hogy akkor vállalkozott a műtétre, mert tudta, hogy az új szív új lehetőség az életre.

A szervátültetés története: a sebészet diadala Az ember ősi vágya volt, hogy beteg, hiányzó vagy elveszett szerveit, végtagjait pótolja. Milyen műalkotások, mitológiai történetek utalnak erre, és hogy alakult a szervátültetés története a későbbiekben? Részletek itt.

Mi az a szívátültetés?

A szívátültetés vagy szívtranszplantáció tulajdonképpen egy szervcsere. A beavatkozás egyfajta nyitott szívműtét, amely nemcsak azért nyitott, mert a mellkas megnyitásával jár, hanem azért is, mert amíg elvégzik, a keringést egy szív-tüdő motor biztosítja a szervezeten kívülről.

A beavatkozás egyéves túlélési esélye 80 százalék fölötti, ami nagyon jónak számít. A 10 éves túlélés 60, a 20 éves 45 százalék körüli. Érdekesség, hogy tavaly rekordszámú, 62 szívátültetést hajtottak végre a két hazai szívtranszplantációs központban.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció