Külföldön ennyit keresnek a magyar ápolók

Egy szakápoló átlagos bruttó bére kevesebb mint 200 ezer forint ma Magyarországon. Eközben a német intézményekben még nyelvtudás nélkül is ennek kétszeresét kereshetik meg, akik bevállalják, hogy külföldön próbálnak szerencsét.

A hazai szakszervezetek azt szeretnék elérni, hogy a magyar egészségügyi bérek elérjék az uniós átlagkereset 75 százalékát. Részletek itt.

"Tavaly az első félév során 324 orvos, 78 fogorvos, 327 egészségügyi szakdolgozó és 19 gyógyszerész kért külföldi munkához hatósági engedélyt. 2016-ban pedig egész évben összesen 823 egészségügyi dolgozó kért ilyen engedélyt. Az ápolók közül a legtöbben Németországba vagy Ausztriába mentek" - írta meg a penzcentrum.hu .

A magyar ápolók és szakápolók az itthoni fizetésük többszörösét is megkereshetik külföldön
A magyar ápolók és szakápolók itthoni fizetésük többszörösét is megkereshetik külföldön

A portál cikke szerint a magyar munkaerő igen keresett külföldön, olyannyira, hogy még nyelvtudás nélkül is várják a német intézmények az OKJ 54, OKJ 55 képzettséggel rendelkező magyar munkavállalókat. Őket havi 1250 eurós fizetéssel csábítják, ami átszámítva körülbelül 387 ezer forintnak felel meg. Amennyiben pedig valaki B2-es nyelvvizsgával és honosított szakápolói vagy ápolói végzettséggel is rendelkezik, akkor 2400-3500 eurót is megkereshet, amelyhez még kiegészítő pótlékok is tartoznak. A plafon tehát meghaladja az egymillió forintot.

Persze, külföldön nemcsak a fizetések, de az árak is magasabbak, ugyanakkor még így sem lehet egy napon emlegetni a hazai és a német körülményeket. Forintban számolva egy bruttó 800 ezres német fizetés körülbelül annyit ér a helyi termékek és szolgáltatások ára tükrében, mint amennyit 410 ezer forint Magyarországon. Hiába tehát a hatalmas különbség az árak színvonalában, még így is legalább kétszer annyit kaphat egy szakápoló az országhatárokon túl, mint amennyire itthon számíthatna.

"Én szégyellem magam a beteg előtt, ha arra panaszkodik, hogy kényelmetlen az ágya, hogy rozoga az éjjeli szekrénye, hogy már harmadik napja csak vizes spenótot kap enni rizzsel, vagy éppen hat másik beteg előtt kell elvégeznie a dolgát a szobavécén. Holott ezekről a dolgokról nem mi tehetünk..." - egy ápolónővel beszélgettünk a mai magyar egészségügyben tapasztalható állapotokról. A teljes interjút ide kattintva olvashatja el.

)
Olajág Otthonok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +16, +25 °C
Minimum: +7, +14 °C

Gyakran lesz erősen felhős az ég, de napközben átmenetileg hosszabb napos időszakok is előfordulnak. Eső, zápor nagyobb eséllyel a nap első felében fordulhat elő, de máskor sem zárható ki. Élénk, erős lesz a délnyugati, nyugati szél, 16, 25 fok közé melegszik a levegő. Szombaton kissé gyengébb mértékben ugyan, de továbbra is kettősfronti hatás érvényesül. Ingadozhat a vérnyomás, emellett egyéb keringési panaszok is felléphetnek. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás is. A tünetek tartósnak ígérkeznek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: