Ha gyakran szólít a kötelesség...

A hasmenés bárhol és bármikor "ér utol" bennünket, mindig nagy gyötrelemmel és komoly kellemetlenségekkel jár. De mi is az a hasmenés, milyen okai lehetnek és mikor érdemes orvoshoz fordulni? Mindezt cikkünkből megtudhatja.

Mi a hasmenés, és milyen okai lehetnek?

A hasmenés a széklet mennyiségének és a székletek számának növekedése, azaz az emésztett táplálék túl gyorsan halad át a bélrendszeren. Ez a sokszor nagyon kellemetlen jelenség jellemzően néhány óráig vagy napig tart és kezelés nélkül elmúlik. A hasmenéshez gyengeség, puffadás, gázképződés, hasi görcsök, fájdalom társulhat. Súlyos esetben kiszáradás is fenyegethet. A hasmenésnek két fajtáját különböztetjük meg: akut (heveny) vagy krónikus.

A hasmenés csak tünet, mindig keresni kell mögötte valamilyen kiváltó okot.

Akut formáját általában fertőzések okozzák: vírusok, baktériumok, gombák, férgek. Okozhatja azonban mérgezés, vakbélgyulladás, vastagbélgyulladás vagy daganat is, sőt az is előfordulhat, hogy bizonyos gyógyszerek hatására alakul ki hasmenés.

Krónikus hasmenés többnyire vékony- és vastagbél, máj, hasnyálmirigy-betegségben jelentkezik, de társulhat cukorbetegséghez, a gyomor- bélrendszer krónikus fertőzéseihez is. Ez a típusú hasmenés szintén kialakulhat krónikusan szedett gyógyszerek hatására.

A gyomor-bélrendszer daganatai sokszor felváltva székrekedést, illetve hasmenést okozhatnak.

Salmonella és társai

Egyik legismertebb kórokozó a Salmonella, amely más baktériumokhoz hasonlóan elszaporodhat a nem megfelelően tárolt ételekben. A Salmonella hirtelen hasgörccsel, hányással, esetleg lázzal kezdődik, ilyen esetben mindig orvoshoz kell fordulni.

Ha elmaradott higiénés körülmények közé utazunk, ki vagyunk téve a fertőzött víz vagy táplálék okozta hasmenésnek. Ez tipikus "utazók" hasmenése. Nem megfelelő higiéniás viszonyok mellett csak palackozott vizet fogyasszunk és csak jól átsütött ételeket együnk.

Tejcukor (laktóz) intoleranciára utalhat tej, sajt, fagylalt elfogyasztása után fellépő hasmenés. A tejcukrot a vékonybél falában található laktáz nevű enzim bontja cukorrá, az enzim hiányában a tejcukor lebomlás helyett megerjed, puffadást, illetve hasmenést okoz. A jelenség hátterében genetikai okok állnak, de antibiotikumok, sőt ételallergia is kiválthatja.

Gyógyszerek közül leggyakrabban antibiotikumok okoznak hasmenést, ugyanis az ártalmas baktériumok mellett a szervezet számára hasznos baktériumait is elpusztítják. A gyógyszerszedés abbahagyásával a normális baktériumflóra a bélben helyreáll.

Hogyan kezeljük a hasmenést, és mikor forduljunk orvoshoz?

A hasmenések többsége magától is meggyógyul, azonban a kellemetlen tüneteket csökkenthetjük egyes készítményekkel. A hasmenés tüneti kezelése megkötő (adszorbens) készítményekkel és bélmozgást csökkentő gyógyszerekkel történhet. A megkötő hatású gyógyszerek megkötik a bélben lévő izgató hatású, mérgező anyagokat, védőréteggel vonják be a bél nyálkahártyáját, és csökkentik a nyálkaképződést. A bélmozgást csökkentő hatóanyagok lassítják a táplálék áthaladását a bélrendszeren keresztül és így elősegítik, hogy a víz, tápanyagok és ásványi anyagok felszívódjanak. A rehidráló hatású készítmények pótolják a hasmenés során elvesztett ásványi anyagokat.

Ha a hasmenés mellett magas láz, véres, nyákos széklet, erős hasi görcs, fájdalom vagy nagy mértékű fogyás jelentkezik, azonnal forduljunk orvoshoz.

Az akut hasmenés hosszan tartó fennállás során - a folyadékvesztés miatt - kiszáradáshoz, valamint a felszívódás akadályoztatása miatt a legkülönfélébb hiányállapot kialakulásához vezethet. Figyeljünk oda, elsősorban gyermekek és idős emberek hajlamosak kiszáradásra.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció