Fontos változás a magánegészségügyben

Egyre több beteg foglal online időpontot az orvoshoz, és az egészségügyi dolgozók is növekvő arányban használják ki a webes lehetőségeket.

Az iparági statisztikák évről évre bizonyítják, hogy a privát egészségügyben egyre többen és egyre szélesebb rétegeket lefedve jelennek meg. Bár a háztartások kiadásainak 5 százaléka volt egészségügyi kiadás 2018-ban, az elköltött összeg évről évre 12-15 százalékkal emelkedik. A növekedés persze eloszlik a biztosítók, a patikák és a magánrendelők között, a magánklinikák és praxisok azonban így is növekvő mértékben részesülnek a piaci változásokból.

Orvoshoz is egyre többen foglalunk online időpontot

Ahogy egészségügyi probléma esetén a páciensek kétharmada az internethez fordul segítségért, úgy napjaink betege a magánegészségügyi döntéseit is online hozza meg. Itt dől el, melyik szolgáltatót választja, majd rögtön be is jelentkezik, amit az online páciensközvetítés rendkívül növekvő tendenciája mutat. A 2018-as év az online páciensközvetítésben az eddigi legmagasabb számokat eredményezte, elértük még év vége előtt a 120 ezres foglalási számot. Öt év távlatából pedig az online foglalt orvosidőpontok közel nyolcszorosra növekedtek. Az egészségügyi ellátást igénybe vevő új generációk számára a személyes ajánlásnál jóval befolyásolóbb az interneten fellelhető információ, különös tekintettel mások személyes véleményére, részben ez is eredményezi ezt a látványos emelkedést - foglalta össze tapasztalatait Straub Fanni, a FoglaljOrvost.hu alapítója.

Öt év alatt az online foglalt orvosidőpontok közel nyolcszorosra növekedtek
Öt év alatt az online foglalt orvosidőpontok közel nyolcszorosra növekedtek

A havonta most már 10 ezer páciensnek is segítséget nyújtó online portál elemzéseit böngészve az is látható, hogy az érdeklődés kétirányú: ahogy a páciensek, úgy a szakorvosok is egyre szívesebben fordulnak a platformhoz, az ellátók száma 1 év alatt 20 százalékkal emelkedett, ma már közel 1500 szakorvos található a portál kínálatában. A szakterületek jellege évről évre változatlan: az online foglalások nyertesei a nőgyógyászok és bőrgyógyászok, a TOP5-be bekerültek még a fül-orr-gégészek, az ortopéd szakorvosok, valamint az urológusok. Ahogy a magánegészségügyi piac egyéb tapasztalataiból is látható, az online foglalásokban is egyértelműen növekedett a gyerekek számára igénybe vett privát ellátás.

A szállásfoglaláshoz hasonló online egészségügyi foglaló rendszerben a páciensek minden vizsgálat után értékelést készíthetnek úgy a rendelőről, mint a szakorvosról. Bár kezdetben, majd egy évtizede, az online értékelés intézményei az orvosok elutasítására számíthatott, ma már jól látható, milyen támogatást tud nyújtani egy praxis márkaértékéhez a páciensekért folytatott folyamatos kommunikációs erőfeszítés, épp ezért a rendelők, a szakorvosok büszkén osztják meg a páciensvéleményeket akár saját weboldalukon is.

A teljes éves foglalási mennyiséget tekintve látható, hogy a magánrendelőkkel kritikusabbak a páciensek, bár ezek értékelése is meghaladta a 4-es átlagot, a szakorvosok ugyanakkor 4,6-os osztályzattal vizsgáztak. Bár a számok egzaktak, a szakorvosokat illetően a szöveges értékelésekből kiderül, hogy a szakértelem mellett az emocionalitás, a törődés az, ami a páciens elégedettségét a leginkább szolgálja.

Az online foglalások nyertesei a nőgyógyászok és bőrgyógyászok
Az online foglalások nyertesei a nőgyógyászok és bőrgyógyászok

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)