"Borzasztó ijesztő műtét volt"

"Borzasztó ijesztő volt, mélyen imádkoztam" - ezt mondta Csókay András, a sziámi ikreket szétválasztó egyik magyar orvos.

Erről a magyar orvosbravúrról beszél most a világ

"A Szűzanya hívására mentem Nigériába" Csókay András majd 30 évvel a háta mögött sokat elért szakmájában, amire egy idegsebész vágyhat, ám ő a mai napig keresi, hogy milyen módon tudna még segíteni az embereken. A segíteni vágyás vitte Nigériába is, ahol idén januárban ismét heteket töltött el egy orvosi segélymisszió keretében. Vele készített interjúnkat itt tudja elolvasni !

Hogy arról korábban a Házipatika.com beszámolt, sehol nem vállalták a bangladesi sziámi ikerpár szétválasztását , kivéve egy magyar orvos csapatot, Dr. Csókay Andrást, dr. Pataki Gergelyt és dr. Hudák Istvánt. Ők vállalkoztak egyedül erre a nagy kockázatú, többlépcsős beavatkozásra, melynek első műtétje sikeresen megtörtént a napokban. Dr. Csókay András az ATV Start vendége volt, ahol elmondta, hogy az ikrek jól vannak, ő pedig, ugyan a legnehezebb részen túl vannak, de minden nap gyakorol, hogy a legjobban végezze el az előtte álló beavatkozásokat.

"Mélyen imádkoztam"

"Hárommillió esetből egyszer fordul elő, hogy úgy nőjenek össze, ahogyan a kezelésbe vett ikerpár, és ennek két százalékában az, hogy a fejnél nőnek össze" - mondta Csókay András, aki felelevenítette azt is, hogy ez a történet messzebbről indul.

Barátja, Pataky Gergely ugyanis a hatodik bangladesi misszióját szervezte égéssebészetből, amihez idegsebészként ő maga is csatlakozott tavaly novemberben, az ikrekkel is ott kerültek kapcsolatba. Az agysebész szerint elsőre borzasztó ijesztő volt az MR-kép: "mélyen imádkoztam, hogy a Jóisten adjon valami gondolatot. Majd azt adta az eddigi sikertelenségeket látva, hogy érpályán keresztül próbáljuk meg szétválasztani őket" - tette hozzá.

"Oké, megcsináljuk"

A következő gondolata Hudák István főorvos volt, aki világhírű a szakmában. Új dolgot fejlesztett ki az agyi érrendellenességek sebészetében, ami világhírű, és kéthetente jár külföldre olyan eseteket megoldani, amiket az ottani professzorok sem tudnak. Ennek lényege, hogy vénásan közelítsék meg a kritikus pontokat, és ne az artérián keresztül. Az artériának ugyanis vastagabb a fala, és kisebb az esélye annak, hogy kilyukad. Az agysebész azt mondta, hogy már onnan küldte neki a képeket az ikrekről, és a főorvos azt mondta, hogy "oké, megcsináljuk".

Noha a fejet fizikailag még nem választották ketté, de az ereket már igen. Csókay szerint ez a leglényegesebb. A bangladesi testvérpár egy háromórás feltérképező műtéten, majd egy ötórás heroikus beavatkozáson vannak túl, ahol a negyedik óra végén, a műtétet végző főorvos kiment az édesanyához, és azt mondta: ha akkor lezárják, akkor 80 százalék, hogy túlélnek a kicsik, az édesanya beleegyezett, az ikrek pedig jól vannak.

"Húzzák egymást, mint két szarvas, akik összeakaszkodnak az agancsuknál" - mondta az orvos mosolyogva, majd hozzátette: "rém aranyosak".

A következő lépés, hogy Pataki Gergely plasztikai sebész barátja áprilisban kimegy, és bőrtágító eszközöket helyez be, hogy majd az őszi végleges szétválasztás után, a hatalmas bőrhiányt lehessen pótolni. A kérdésre pedig, miszerint előfordulhat-e az, hogy valamikor azt kell majd mérlegelniük, hogy egyikük élete csak a másik kárára menthető meg , azt mondta: a főorvos is az elején kikötötte, hogy ilyen nincs, és így nem is lehet nekivágni.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +29 °C
Minimum: +16 °C

Kora délutánig általában sok napsütésre van kilátás, csak délen lehet néhány helyen zápor vagy zivatar. Késő délutántól törhetnek egyre magasabbra a képződő gomolyfelhők, és dél felől egy zivataros zóna kialakulása, érkezése valószínű. Néhol felhőszakadás is előfordulhat. Az északkeleti szél helyenként megélénkül, zivatar környezetében erős vagy viharos széllökések is előfordulhatnak. A csúcshőmérséklet 27 és 33, a késő esti hőmérséklet 21 és 26 fok között valószínű. Napközben melegfronti hatás okozhat kellemetlenségeket.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra