Átrendeződhet a hazai gyógyszeripar

Jövőre lép életbe az új rendszer, amely beruházási kényszert jelent a gyógyszeripari cégeknek, ami várhatóan a kutatás-fejlesztési kiadásokra és a létszámra is kihat majd.

Beruházási kényszer és teher a cégeknek

Az elmúlt néhány évben a gyógyszeriparban számottevő javulás ment végbe mind a keresetek, mind a foglalkoztatás területén - nyilatkozta a Világgazdaságnak Greskovits Dávid, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének (Magyosz) elnöke. A gyógyszerek egyedi azonosítását biztosító új rendszer 2019-es bevezetése azonban olyan beruházási kényszert és terhet ró az ipar szereplőire, amely a kutatás-fejlesztés kiadásaira, egyéb beruházásokra, a bővülésre, illetve a foglalkoztatásra is kihathat a szövetség elnöke szerint.

Átrendeződhet a hazai gyógyszeripar
Az új rendszer nagy terhet ró majd a gyógyszeripar szereplőire

Az újfajta azonosítás, az úgynevezett szerializációs rendszer az egész piacot átrendezheti - emiatt akár az is előfordulhat, hogy cégek szűnnek meg, hisz a rendszer működtetésének éves költségét sokan nem tudják majd vállalni. Mivel ennek a folyamatnak a közepén járunk, Greskovits Dávid szerint csak jövőre, az induláskor lehet majd biztosabbat tudni.

Így változott az alkalmazotti létszám

A hazai gyógyszergyártás területén az elmúlt öt évben a cégek száma jelentősen nem emelkedett: 139 vállalkozás szerepel a Nemzeti Cégtárban, míg 2013-ban 136-ot tartottak nyilván, az alkalmazottak száma pedig öt év alatt 14,6 ezerről 17,1 ezerre nőtt.

A vegyipari területek döntő többségében markáns javulás összipari szinten 2014-től érhető tetten, és az ilyen jellegű ágak túlnyomó részében az elmúlt években bővült az alkalmazotti létszám - éves szinten nagyjából 3 százalékot meghaladó ütemben. - Az állományt tekintve rövid távon e tendencia folytatódása várható - hangsúlyozta Greskovits Dávid. A szervezet elnöke szerint a szakemberhiány a gyógyszeripart sem kerüli el, ami gátat szabhat a foglalkoztatás emelkedésének. Főként a termelés és minőségirányítás terén keresnek szakembereket a cégek.

Új szakképzés indul

A Magyosz elnöke szerint csaknem egy évtizede dolgoznak azon, hogy a piac által jelzett igényre választ találjanak, és többéves tárgyalássorozat eredményeként idén szeptemberben újabb szakirányú továbbképzés indul. A szak, amellyel biztosítva lehet a szakemberek pótlása, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Semmelweis Egyetem közös szervezésében, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, továbbá a Magyosz közreműködésével indul el.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +12, +19 °C

A napos időszakok mellett többször megnövekszik a felhőzet, elszórtan, főleg északkeleten lehet zápor, zivatar. A mérsékelt szél helyeként átmenetileg megerősödhet, 25, 30 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön sem érvényesül fronthatás, de a változékonyság kettősfronthoz hasonló tüneteket válthat ki a fokozottan érzékenyeknél. Fejfájás és migrén jelentkezhet, ingadozhat a vérnyomás, felerősödhetnek az emésztési problémák. A szabadban ingadozó hő- és komfortérzetre kell készülni. Egyesek alvászavarokat tapasztalhatnak. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)