Amiért biztosan fizetni kell az orvosnál

Az egészségbiztosítás rendkívül sok ellátásfajtát támogat, de jó néhány olyan is van, amelynél bizony plusz költségekkel kell számolni. Ezeket gyűjtöttük össze.

Külön költségre kell számítani például a munkahigiénés szűrő- és ellenőrző vizsgálatoknál, illetve az ezekkel összefüggő, további járóbeteg-szakellátásoknál, a foglalkozás-egészségügyi alapszolgáltatásoknál (ha azok nem az ellátást igénybevevő biztosított foglalkozási megbetegedése, illetőleg üzemi balesete miatt váltak szükségessé).
Fizetni kell a gondnokság alá helyezési eljárás során a beteg elmeállapotára vonatkozó szakorvosi véleményezésért, továbbá a jogszabály által elrendelt orvosszakértői vizsgálatokért és szakvéleményezésért (kivéve, ha a vizsgálatra és szakvéleményezésre társadalombiztosítási vagy szociális juttatásra, kedvezményre, illetve egészségbiztosítási ellátásra való jogosultság megállapítása céljából kerül sor).

Miért mi jár a magánegészségügyben?

Egyre többen érdeklődnek a magán-egészségügyi ellátás iránt. Fontos különbséget tenni a magánszolgáltatók és a -biztosítások között, hiszen a kettő alapvetően mást jelent. Kattintson!

Előfordulhat, hogy mélyebben is a zsebébe kell nyúlnia annak, aki különösen veszélyes, extrém sporttevékenység vagy szórakoztató-szabadidős tevékenység közben bekövetkezett baleset miatt kerül orvoshoz. A különösen veszélyes tevékenységek közé tartozik a vízisízés, a jet-ski, a vadvízi evezés, a hegy- és sziklamászás az V. foktól, a magashegyi expedíció, a bázisugrás és a bungee jumping, a falmászás, a roncsautó-sport (auto-crash), a rallyzás, a hőlégballonozás, a félkezes és nyílttengeri vitorlázás, a sárkányrepülés, ejtőernyőzés, paplanernyőzés, valamint a műrepülés.

Nem jár támogatás a hivatásos sportolók sportegészségügyi ellátására, illetve az ennek keretében, részeként kezdeményezett további járóbeteg-szakellátásra.

Egyes oltásokért is fizetni kell az orvosnál

Egyes oltásokért is fizetni kell az orvosnál

Számos helyreállító jellegű plasztikai beavatkozást támogat ugyan az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, a nem gyógyító célú, kizárólag esztétikai vagy rekreációs célból nyújtott egészségügyi szolgáltatás, a következményeinek elhárítása vagy az eredeti állapot visszaállítása, valamint az ennek keretében kezdeményezett járóbeteg-szakellátás csak külön térítés ellenében végezhető el.

Szintén ki kell fizetni a nem egészségügyi indokból végzett művi meddővé tételt, annak következményeinek elhárítására, illetve az eredeti állapot visszaállítására irányuló egészségügyi szolgáltatást.

Az egészségbiztosító nem támogatja az egészségi állapotot pozitív irányba alapvetően nem befolyásoló, szakmailag nem bizonyítottan hatásos ellátást és a következményeinek elhárítását, a Magyarországon szakmailag elfogadott, de a finanszírozásba, illetve támogatásba még be nem fogadott eljárás, gyógyszer, gyógyászati segédeszköz alkalmazását, illetve a befogadott egészségügyi szolgáltatás befogadástól eltérő alkalmazása, kivéve a méltányosságból támogatható ellátások.

Szintén nem támogatottak a kizárólag orvostudományi kutatás keretében nyújtott ellátások.

Külön fizetni kell a betegek kísérőinek az egészségügyi intézményben biztosított szállást és étkezést de nem minősül kísérő személynek, így nem térítésköteles a 14. évesnél fiatalabb beteg gyermekkel a kezelés idején lévő szülője/törvényes képviselője és közeli hozzátartozója sem).

Fizetnie kell a járművezetői alkalmassági vizsgálatokért, és a lőfegyvertartásra vonatkozó orvosi alkalmassági vizsgálatokért.

Az alkohol, illetve kábítószer fogyasztása miatt szükséges detoxikálást szintén az ellátottnak kell fizetni, ahogy az alkohol, illetve kábítószer szintjének kimutatása érdekében végzett vérvizsgálatok, a látlelet kiadásának költségeit is.

Külön fizetni kell azoknak is, akik nem kötelező védőoltásokat kívánnak beadatni maguknak. Jó tudni, hogy a nem kötelező védőoltással történő immunizálásért (mint például a külföldre történő utazást megelőző védőoltások) az oltóanyag árán felül oltási díjat kell fizetni, azonban a pneumococcus baktérium, a human papilloma vírus és az influenza megbetegedés elleni védőoltás esetén az orvosi ellátásért nem kell fizetni.

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanKórházi fertőzés

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanA kórházi fertőzések igen komoly problémát jelentenek szerte a világban

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal?Tavasz

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal? Mi változik meg ilyenkor, mi történik a testünkben?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+5, +10 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban pénteken délelőtt délen erősen felhős lesz az ég, máshol a változó felhőzet melett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag