A mellkasi fájdalom ilyenkor jelez bajt

A mellkasi fájdalom és szorító érzés igen ijesztő - különösen akkor, ha nem tudjuk, hogy stressz, pánikroham vagy szívprobléma okozza-e a panaszt.

Mit kell tudni a mellkasi fájdalom okairól? Mikor gyanakodhatunk szívproblémára, és mikor kell orvoshoz fordulni? Dr. Vaskó Péter , a KardioKözpont szakorvosa foglalta össze a témával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Amikor a stressz okozza

A tartós szorongás és a pánikbetegség igen gyakran idéz elő mellkasi fájdalmat, légszomjat, szédülést és dezorientáltságot, mindazonáltal ezek mind felvethetik szívbetegség gyanúját is. Nem árt azonban tisztában lenni a pánik miatt kialakuló mellkasi panasz jellemzőivel. Ez a mellkasi fájdalom jellemzően éles és hirtelen kezdődik, gyakran nyugalomban. Ritkán - az esetek körülbelül 10 százalékában - viszont előfordulhat, hogy a jelenség csak lassan, fokozatosan alakul ki.

mellkasi fájdalom, pánik, pánikroham, pánikbetegség, stressz, szorongás, szívbetegség, szívroham,
Tartós stressz és pánikbetegség is okozhat mellkasi fájdalmat. Fotó: Getty Images

Gyakori, hogy a fájdalom megjelenése előtt az érintett nagyobb stresszt, idegességet él meg. A fájdalom nagyjából 10 percig tart, de a kísérő tünetek tovább is fennmaradhatnak. Az esetek többségénél a stressz vagy pánik okozta fájdalom csak a mellkasra korlátozódik, tehát nem sugárzik ki a test más pontjaiba. Gyakran hiperventilláció is jelentkezik, a nagyon gyors, felületes légvétel pedig csökkenti a vér szén-dioxid-szintjét, így zavartság, végtagzsibbadás és mellkasi szorítás is felléphet. Előfordulhat viszont az is, hogy a pánikroham a kardiovaszkuláris rendszerben is fizikai reakciókat eredményez, például szívkoszorúérgörcsöt, megnövekedett oxigénigényt a szívben, felszökő vérnyomást vagy kiugró pulzust.

Amikor már szívproblémára gyanakodhatunk

Nem csak infarktust jelezhet a mellkasi fájdalom - a részletekért kattintson ide!

A szívprobléma miatt kialakuló mellkasi panasznak is vannak bizonyos jellemzői. Ez a típusú fájdalom jellemzően aktivitás - például sportolás - közben jelentkezik. A fájdalom ilyenkor nem éles, hanem inkább nyomásban és szorításban nyilvánul meg, amely lassan alakul ki, majd egyre fokozódik. Fontos tudni, hogy a szorongó emberek lehetnek szívbetegek is egyben, a pánikbetegség ráadásul súlyosbíthatja is a szív- és érrendszeri betegségeket.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

A mellkasi fájdalom - különösen, ha előzmény nélkül jelentkezik - egy olyan figyelmeztető jel, amely miatt sokan fordulnak orvoshoz. Ezt igen jól teszik, hiszen valamilyen úton mindenképpen el kell indulniuk. Ha a vizit, a nyugalmi és terheléses EKG, a szívultrahang és a laboreredmény sem mutat kardiovaszkuláris eltérést, akkor pszichés, mentális gondozásra lehet szükség. Ha azonban kiderül, hogy valóban kardiológiai oka van a mellkasi fájdalomnak, akkor azonnal megkezdhető a probléma kezelése, így akár súlyos következményeket is meg lehet előzni.

)
Olajág Otthonok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14, +20 °C
Minimum: +3, +12 °C

A változékony időben átmenetileg csökken a csapadékhajlam, némi időre a nap is kisüthet. Estétől újabb csapadékzóna érkezik. Élénk nyugatias szél mellett 14, 20 fok közé melegszik a levegő. Szerdán egy távozó és egy érkező kettősfront között átmenetileg frontmentes idő lesz. Ennek ellenére most is gyakori lehet a fejfájás, ingadozhat a vérnyomás, rosszullétek is felléphetnek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: