Trombózisom volt, és gyereket szeretnék! Mit tegyek?

Sok nő félelemmel gondol arra, hogy trombózis után esetleg gyereket vállaljon. A szakember szerint azonban, ha betartunk bizonyos szabályokat, nem fog problémát jelenteni a terhesség.

Azok, akik átestek már trombózison, félnek minden lábfájáskor, és kisebb elszíneződésektől, ödémától is megijednek, hiszen ezek az MVT (mélyvénás trombózis) tünetei is lehetnek. A legtöbben próbálnak utána egészségesebben élni, jobban odafigyelni az életmódjukra, és elkerülni azokat a helyzeteket, amikor megnő a vérrögképződés esélye. Éppen ezért tart sok nő trombózis után a családalapítástól, hiszen a terhesség eleve kockázatot jelent. Dr. Ercsei Ibolya, a Trombózis- és Hematológiai Központ hematológusa elmondta, nyugodt szívvel vállalhatunk ilyenkor is gyermeket, ám be kell tartanunk néhány fontos szabályt. Mutatjuk, melyek ezek.

Véralvadásgátló

Amennyiben valaki trombózison esett át, utána egy bizonyos ideig véralvadásgátló gyógyszert szükséges szednie, hogy el lehessen kerülni a probléma megismétlődését, valamint az olyan szövődmények kialakulását, mint a PTS (poszttrombotikus szindróma). Ez a legtöbb esetben egy idő után elhagyható, ám lehetnek olyan események, helyzetek, amikor ideiglenesen ismét antikoagulációs (véralvadásgátló) terápiára szorul a beteg. Ilyen állapot például a várandósság, hiszen ekkor eleve megnő a vérrögképződés esélye, így jobb prevenciós kezelésben részesülni. Ilyenkor LMWH injekció alkalmazása jöhet egyedül szóba, hiszen az összes orális tabletta átjut a placentán, és súlyos fejlődési rendellenességeket okozhatnak a babánál. Szülés után még egy ideig szúrnia kell magát a kismamának, ám utána újra elhagyhatja a véralvadásgátlót.

Trombózis után is lehet gyereket vállalni, de oda kell figyelni magunkra. Fotó: Getty Images
Trombózis után is lehet gyereket vállalni, de oda kell figyelni magunkra. Fotó: Getty Images

Folyadékfogyasztás

A megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása nemcsak a trombózis ellen véd, hanem a baba fejlődésének is jót tesz. Fontos, hogy a kismama elegendő mennyiségű folyadékot (lehetőleg vizet) vigyen be, hiszen ennek hiányában a vér besűrűsödik, ami pedig elősegíti a vérrögképződést. Legalább 2 liter vizet igyon meg ilyenkor (nyáron még ennél is többet)!

Mozgás

A mozgás terhesség alatt sem ellenjavallt (bár vannak olyan állapotok, mikor sajnos szükséges az ágynyugalom), így, ha tehetjük, sétáljunk, tornázzunk, kocogjunk, jógázzunk minél többet! A sport felpezsdíti a vérkeringést, csökkenti az ödémát, segít elkerülni a terhességi túlsúlyt, ráadásul nemcsak a trombózis ellen véd, de a terhességi cukorbetegség és a terhességi magas vérnyomás (terhességi toxémia) ellen is, nem beszélve a hangulatra gyakorolt pozitív hatásairól.

Kompressziós harisnya

A kompressziós harisnya bár elsőre kényelmetlennek és zavarónak tűnhet, ám sokszor felüdülést jelent a lábaknak. A kompresszió hatására a keringés a felületes vénákból a mélyen fekvők felé áramlik, ott felpezsdül. A speciális harisnyák hasznos prevenciós eszközei a trombózisnak, sőt, az ödéma, visszértágulatok ellen is védenek – mutat rá dr. Ercsei Ibolya.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Ritkán, de sajnos előfordulhat, hogy mindezek ellenére fellép a trombózis. Éppen ezért vegyük komolyan, amikor a trombózisra utaló tüneteket tapasztalunk (fájdalom, kékes-lilás elszíneződés, duzzanat) és forduljunk orvoshoz! Időben történő segítségnyújtás esetén a probléma súlyosbodása megállítható, a terhesség tovább viselhető.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)