Bajt okoz, ha túlzásba visszük a vízfogyasztást

Mi történik, ha túl sok vizet iszunk? Mik a jelei annak, hogy nem tartottuk a mértéket? Egyáltalán mennyi vizet kellene fogyasztani egy nap? Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a témában.

A szervezet összes sejtjének szüksége van vízre ahhoz, hogy megfelelően tudjon működni. Fontos azonban, hogy tisztában legyünk a határokkal: ha ugyanis túlzásba visszük a vízfogyasztást (ezt túlhidratáltságnak nevezzük), az már problémákat okozhat – írja orvos által lektorált cikkében a webMD .

Akár halálos is lehet

Túlzott vízfogyasztáskor vízmérgezés, mérgezés léphet fel, vagy az agyműködés zavarát tapasztalhatjuk. Ez akkor történik meg, ha a sejtekben (beleértve az agysejteket is) túl sok víz van, ami miatt megduzzadnak. Amikor pedig az agyban lévő sejtek megduzzadnak, nyomást okoznak az agyban. Ennek okán kezdetben zavartságot, álmosságot, fejfájást érezhetünk, de ha tovább nő a nyomás, akkor megemelkedik a vérnyomás, a szívverés pedig lelassul (bradycardia).

Bajt okoz, ha túlzásba visszük a vízfogyasztást. Fotó: getty Images
Bajt okoz, ha túlzásba visszük a vízfogyasztást. Fotó: getty Images

A túl sok víz miatt a nátrium  szintje kórosan lecsökkenhet, ezt az állapotot hyponatremiának, azaz sóhiánynak nevezzük. A nátrium létfontosságú elektrolit, segít fenntartani a sejtekben lévő és a sejtekből távozó folyadékok egyensúlyát. Amikor szintje a szervezetben lévő nagy mennyiségű víz miatt lecsökken, folyadék kerül a sejtek belsejébe. Emiatt a sejtek megduzzadnak, ami fokozza a görcsrohamok vagy a kóma veszélyét, de akár halálos is lehet.

Figyelmeztető tünetek

Számos tünet utalhat arra, hogy nem tudtunk mértéket tartani. Az egyik a vizeletünk színe, amely normál esetben halványsárga, túl sok víz esetén viszont színtelenné válik. Ugyancsak figyelmeztető jel lehet, ha a szokásosnál (naponta átlagosan 6-8 alkalom) jóval többször megyünk mosdóba.

Mivel a vesék nem képesek eltávolítani a felesleges folyadékot, és az felgyűlik a szervezetben, hányinger, hányás, hasmenés is felléphet. Szintén jellemző a lüktető fejfájás : a szervezet sószintje lecsökken, a sejtek pedig megduzzadnak, és a koponyának nyomódnak. Ez fejfájást okoz, illetve agykárosodáshoz, légzési nehézségekhez vezethet. A sejtek megduzzadásának hatására a kezek, lábak és ajkak is elszíneződhetnek.

Sokan tapasztalhatnak emellett izomgyengeséget, -görcsöket, amely a túlzott vízfogyasztás miatt lecsökkent elektrolitszint következménye. Tipikus tünet a fáradtság, kimerültség is. Ha sok vizet iszunk, a vesék túl keményen dolgoznak, hogy eltávolítsák a felesleges mennyiséget. Ez olyan hormonreakciót hoz létre, amitől gyengének érezhetjük magunkat.

Mennyi az annyi?

Bár nincs egy olyan általános szabály, amely egyértelműen kimondaná, hogy naponta mennyi vizet kellene meginni, a sokszor hallott „nyolc pohár” már jó kiindulópont lehet. A saját fogyasztásunkat célszerű e mennyiséghez viszonyítva egyénre szabni, figyelembe véve például az időjárást, az egészségi állapotunkat, a fizikai aktivitásunkat és a testsúlyunkat.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)