Harisnya, amit az orvos ír fel

Trombózis után vagy megelőzésképpen sokan hordanak kompressziós harisnyát. A gyógyászati segédeszköz lényege, hogy támogassa a véráramlást és megelőzze a vér pangását az erekben. Nem mindegy azonban, ki milyen erősségűt és típusút hord.

Mire érdemes odafigyelni, ha kompressziós harisnyát szeretnénk hordani? Dr. Blaskó György , a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistája erre és más hasonló kérdésre is választ ad.

Nem mindegy az erősség és a típus sem

A kompressziós terápia lényege, hogy a vér áramlását a felületes vénákból a mélyvénák felé terelje el, tehát javítsa a keringést. A kompressziós harisnyák különböző erősségűek, így ezek a gyógyászati segédeszközök I-IV-ig tartó besorolást kapnak: az első kategóriába sorolt a leggyengébb, az utolsó pedig a legerősebb.

Az erősség mellett fontos odafigyelni arra is, hogy meddig ér a harisnya. Létezik ugyanis térdig, combközépig, combtőig és hasig érő, valamint egyszáras és kétszáras is. Így tehát vannak, amelyek lényegében ugyanúgy néznek ki, mint a combfix vagy egy egyszerű harisnyanadrág. Mivel sok típusú harisnya létezik, fontos, hogy szakorvos javasolja és írja fel, ugyanis nem mindegy, ki milyen céllal használja.

trombózis, kompressziós harisnya, trombózis megelőzése, mélyvénás trombózás, vérrög, gyógyászati segédeszközök
Trombózis után, de megelőzésként is sokan hordanak kompressziós harisnyát. Fotó: 123rf

A méret a lényeg

Nagyon fontos, hogy ne az ismerőseink harisnyáját hordjuk. Mindig kérjük az üzletben dolgozók segítségét, hogy vegyenek méretet, mivel csak így tudjuk a nekünk legoptimálisabb harisnyát kiválasztani, ami nem rövid, nem hosszú, nem szorít és nem vág be. Lehetőleg a trombózis fölé érjen, ellenkező esetben többet árthat, mint amennyit használ.

Hogyan és meddig viseljük?

A harisnyát nem ajánlott már bedagadt, ödémás lábakra húzni, így felvétele előtt polcoljuk fel a lábunkat, vagy húzzuk fel a harisnyát rögtön ébredés után, mielőtt kikelnénk az ágyból.

Amikor felvesszük, ügyeljünk arra, hogy ne húzzuk túl és ne pöndörödjön vissza, mivel akkor elszorítja az adott részt. Így ahelyett, hogy elősegítené a keringést, gátolni fogja azt. Fontos az is, hogy ha már elhasználódott, kinyúlt, megsérült az anyag, cseréljük le a harisnyát. A termék élettartamát azonban növelhetjük azzal, ha a többi ruhától külön mossuk, lehetőleg kézzel, meleg, szappanos vízzel.

Szakorvos dönti el azt is, hogy mennyi ideig érdemes viselni a kompressziós harisnyát. Általában hat hónapos viselést javasolnak, de ez egyénileg különbözhet.

A harisnya nem elég

Előfordulhat olyan állapot is, amikor a kompressziós harisnya viselése nem elég. Ilyenkor véralvadásgátló szedésére is szükség lehet. Fontos, hogy szakorvos döntse el, mikor indokolt a kompressziós harisnya viselése, és mikor van szükség gyógyszerre, vagy akár mindkettőre.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27, +33 °C
Minimum: +11, +20 °C

Pár órára kisüt a nap, de időnéóként erősen felhős lesz az ég. Nagyobb eséllyel a Dunától keletre alakulnak ki záporok, zivatarok. Időnként megélénkülő északkeleti szél mellett 27, 33 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön front, de melegedés kezdődik. A fokozottan érzékenyeknél fáradékonyság, dekoncentráltság léphet fel, egyesek alvásproblémákat is tapasztalhatnak. A keringési panszokkal küzdők a következő napokban tartós tünetekre készüljenek. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)