Tünetek, amelyek demenciára utalnak

A szellemi hanyatlás lehet egy előrehaladó, egyre romló betegség vezető tünete, de számos idegrendszeri működési zavaré is.

A demencia típusait, tüneteit és a kezelési lehetőségeket dr. Prinz Géza , a Neurológiai Központ orvosa ismerteti.

A demencia típusai

A progresszív demencia (előrehaladó elbutulás) az agysejtek elvesztésével járó neurológiai betegség, amelynek számos oka lehet. Az agy vérellátási zavarának, valamint oxigénellátás csökkenésének következménye az aszkuláris demencia, amely az idegsejtek pusztulásához vezet. Lewy-testes demencia esetén rendellenes szerkezetek jelennek meg az agyban, amelyek az idegsejtek elhalásához vezetnek.

demencia, elbutulás, Alzheimer-kór, memóriazavarok, neurológia
Az első fő tünet a rövidtávú memória romlása. Fotó: iStock

Fronto-temporális demencia esetén az agy ezen területein jelentkeznek rendellenes fehérjelerakódások, és ezek okozzák a neuronok elhalását. Kevert demenciáról akkor beszélünk, ha többféle típusú demencia van jelen. De létezik olyan demencia is, amelyet vírusbetegségek okoznak, ilyen például a Jacob-Creutzfeld kór.

A legismertebb demenciával járó betegség az Alzheimer-kór . Ez általában fokozatosan - először csak enyhe memória zavarokkal, tanulási nehézségekkel - jelentkezik. Árulkodó jel lehet, ha az érintett nem megfelelően használja a szavakat, vagy csökken a problémamegoldó képesség. Sokan nehezebben hoznak döntéseket, egyeseknek pedig a 3 dimenziós érzékelésük is romlik.

Jellemző tünetek

Milyen tünetekkel forduljunk neurológushoz?

 • rövidtávú emlékezetkiesés
 • a mindennapi tervezés, döntéshozatal, figyelem nehézségei
 • beszédzavar (afázia)
 • begyakorolt mozgások zavarai (apraxia)
 • tárgyak, személyek felismerésének nehézsége (agnózia)
 • pszichés változások, zavarok (szorongás, félelem, depresszió)
 • motiváció hiánya, korábban kedvelt tevékenységek feladása
 • személyiség megváltozása (például agresszivitás, zárkózottság, közömbösség, nyugtalanság)
 • alvászavarok, éjszakai ködös tudatállapot
 • vegetatív zavarok (például széklet- és vizeletürítés szabályozása)
 • Demencia esetén az első fő tünet a rövid távú memória romlása. Az érintettek elfelejtik, amit nem sokkal korábban tettek vagy mondtak, de a régmúlt eseményeire még teljesen tisztán emlékezhetnek. A mindennapi rutinfeladatok (például tisztálkodás, öltözködés, evés) egyre nehezebbé, végül kivitelezhetetlenné válnak. Az érintettek inkontinenssé válhatnak, és az esetek többségében magatartásuk, személyiségük is megváltozik. Összességében a teljesítőképesség mind mentális, mind fizikális szinten folyamatosan csökken. A demens betegek egy idő után már nem tudják magukat ellátni, 24 órás- felügyeletet igényelnek. Végül legtöbbször valamilyen testi betegség szövődménye - például tüdőgyulladás - okozza a páciensek halálát.

  Felismerés és kezelés

  A diagnózis felállításához az egyéb, szellemi hanyatlást okozó folyamatok kizárása szükséges. Meg kell tehát ismerni az előzményeket, de szükség van a beteg megfigyelésére és fizikális vizsgálatára, valamint a kognitív tesztek elvégzésére is. Ha felmerül az agysorvadás gyanúja, ennek megjelenése nagy felbontó képességű képalkotó eljárásokkal (MRI) könnyen láthatóvá válik - magyarázza a szakember.

  A demencia kezelésére nincsenek jól bevált módszerek, a tüneti kezelés azonban a páciensek egy részénél lassíthatja az állapotromlást. Ez pedig mind az érintettnek, mind a családnak komoly segítséget jelenthet, így már az első jelek felfedezésekor érdemes orvosi segítséget kérni.

  )
  Az ülőmunka veszélyei

  A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

  Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
  Frontérzékeny lehet!
  Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
  Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
  Headache illustration
  Fronthatás: Nincs front
  Maximum: +14, +18 °C
  Minimum: +1, +8 °C

  Több órára kisüt a nap, majd délután nyugat felől elkezd megnövekedni a felhőzet. Napközben számottevő csapadék nem várható, de estétől egyre többfelé kell esőre, záporra készülni. Megélénkül a délire forduló szél, 14, 19 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem jön front. Az előző napi fronthatás miatt azonban a fokozottan érzékenyek még mindig tapasztalhatnak vérnyomásproblémákat, illetve sokaknál a fejfájás sem szűnik meg teljesen. A napsütés javítja a hangulatot, a a kinti programoknak kedveznek a feltételek. Este, éjjel erős hidegfront érkezik! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

  Egészséget befolyásoló hatások: