Szokások, amelyek ártanak az agynak

Az agy a test egyik legfontosabb szerve, sokan mégis csak akkor gondolnak egészségének megőrzésére, amikor már valami gond van vele. Pedig a problémák kialakulását egyszerű megelőzni: csupán néhány rossz szokásról kell lemonanunk.

Ha szeretnénk sokáig megőrizni mentális egészségünket, érdemes az alábbi rossz szokásokról lemondani. Agyunk és jövőbeli énünk biztosan hálás lesz érte.

Kevés alvás

A tartós sötétség lassíthatja az agyműködést, ezért amikor nem tervezünk aludni, engedjünk be minél több természetes fényt a lakásba.

A megfelelő mennyiségű és minőségűalvásnem csak a fizikai erőnlétünk, hanem az agyunk szempontjából is nagyon fontos. Az alváshiány ugyanis hosszú távon megnövelheti a demencia, illetve azAlzheimer-kórkialakulásának esélyét. A legjobb, ha van egy megszokott alvási ritmusunk, amitől hétvégén sem térünk el. A késő délutáni és az esti órákban lehetőleg már ne igyunk az alkoholt és a koffeint, és tiltsuk ki a hálószobánkból az okoseszközöket.

Magány

Bár elsőre meglepő és merész kijelentésnek tűnhet, de a magány is károsítja az agyat. Az ember ugyanis társas lény, és több kutatás is bizonyítja, hogy az aktív társas kapcsolatokkal rendelkező emberek boldogabbak és produktívabbak, valamint ritkábban szenvednek Alzheimer-kórban. Éppen ezért tudatosan is érdemes figyelni arra, hogy rendszeresen járjunk társaságba és legyenek programjaink a barátainkkal, családtagjainkkal.

agy, mentális egészség,
Aktív társas kapcsolatokkal csökkenthetjük az Alzheimer-kór esélyét. Fotó: 123rf

Egészségtelen étkezés

A túl sok gyorsétel és feldolgozott élelmiszer nem csak az alakunkra és a szívünkre, hanem az agyunkra is rossz hatással van. A hamburgerek, bő olajban sült ételek, csipszek és cukros üdítők gyakori fogyasztásával jelentősen ronthatunk a mentális egészségünkön. Az agynak a bogyós gyümölcsök, a teljes kiőrlésű gabonák, a leveles zöldségek és a diófélék jelentik a legjobb táplálékot.

Érdemes odafigyelni az elfogyasztott ételmennyiségre is, ugyanis a túlevésnek is káros következményei lehetnek. Aki hosszú távon többet eszik a kelleténél - még ha egészséges ételekből is teszi -, előbb-utóbb memóriazavarokkal küzd majd.

Túl hangos zene

Az sem jó, ha túl hangos zajoknak tesszük ki magunkat. Ha például a fülhallgatónkban túl hangosan szól a zene, már akár 30 perc után is halláskárosodást szenvedhetünk. Ráadásul az idősebb korosztályban a hallásvesztés az agyi problémákkal, az Alzheimerrel, illetve az agyszövet mennyiségének csökkenésével is kapcsolatba hozható.

Mozgásszegény életmód

Károsan hat az agyra a mozgásszegény életmód is. A passzív életmód ugyanis jelentősen megnöveli a cukorbetegség, a szívbetegség és amagas vérnyomáskialakulásának esélyét - ezeket pedig mind kapcsolatba hozták már az Alzheimer-kórral. Érdemes továbbá leszokni a dohányzásról is, mivel zsugorítja az agyat, rontja a memóriát és megduplázza ademenciakockázatát.

Forrás: webmd.com

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)