Szokások, amelyek ártanak az agynak

Az agy a test egyik legfontosabb szerve, sokan mégis csak akkor gondolnak egészségének megőrzésére, amikor már valami gond van vele. Pedig a problémák kialakulását egyszerű megelőzni: csupán néhány rossz szokásról kell lemonanunk.

Ha szeretnénk sokáig megőrizni mentális egészségünket, érdemes az alábbi rossz szokásokról lemondani. Agyunk és jövőbeli énünk biztosan hálás lesz érte.

Kevés alvás

A tartós sötétség lassíthatja az agyműködést, ezért amikor nem tervezünk aludni, engedjünk be minél több természetes fényt a lakásba.

A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás nem csak a fizikai erőnlétünk, hanem az agyunk szempontjából is nagyon fontos. Az alváshiány ugyanis hosszú távon megnövelheti a demencia, illetve az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét. A legjobb, ha van egy megszokott alvási ritmusunk, amitől hétvégén sem térünk el. A késő délutáni és az esti órákban lehetőleg már ne igyunk az alkoholt és a koffeint, és tiltsuk ki a hálószobánkból az okoseszközöket.

Magány

Bár elsőre meglepő és merész kijelentésnek tűnhet, de a magány is károsítja az agyat. Az ember ugyanis társas lény, és több kutatás is bizonyítja, hogy az aktív társas kapcsolatokkal rendelkező emberek boldogabbak és produktívabbak, valamint ritkábban szenvednek Alzheimer-kórban. Éppen ezért tudatosan is érdemes figyelni arra, hogy rendszeresen járjunk társaságba és legyenek programjaink a barátainkkal, családtagjainkkal.

agy, mentális egészség,
Aktív társas kapcsolatokkal csökkenthetjük az Alzheimer-kór esélyét. Fotó: 123rf

Egészségtelen étkezés

A túl sok gyorsétel és feldolgozott élelmiszer nem csak az alakunkra és a szívünkre, hanem az agyunkra is rossz hatással van. A hamburgerek, bő olajban sült ételek, csipszek és cukros üdítők gyakori fogyasztásával jelentősen ronthatunk a mentális egészségünkön. Az agynak a bogyós gyümölcsök, a teljes kiőrlésű gabonák, a leveles zöldségek és a diófélék jelentik a legjobb táplálékot.

Érdemes odafigyelni az elfogyasztott ételmennyiségre is, ugyanis a túlevésnek is káros következményei lehetnek. Aki hosszú távon többet eszik a kelleténél - még ha egészséges ételekből is teszi -, előbb-utóbb memóriazavarokkal küzd majd.

Túl hangos zene

Az sem jó, ha túl hangos zajoknak tesszük ki magunkat. Ha például a fülhallgatónkban túl hangosan szól a zene , már akár 30 perc után is halláskárosodást szenvedhetünk. Ráadásul az idősebb korosztályban a hallásvesztés az agyi problémákkal, az Alzheimerrel, illetve az agyszövet mennyiségének csökkenésével is kapcsolatba hozható.

Mozgásszegény életmód

Károsan hat az agyra a mozgásszegény életmód is. A passzív életmód ugyanis jelentősen megnöveli a cukorbetegség, a szívbetegség és a magas vérnyomás kialakulásának esélyét - ezeket pedig mind kapcsolatba hozták már az Alzheimer-kórral. Érdemes továbbá leszokni a dohányzásról is, mivel zsugorítja az agyat, rontja a memóriát és megduplázza a demencia kockázatát.

Forrás: webmd.com

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)