Változókor: egy új kezdet

A változás sosem könnyű. Félünk az ismeretlentől, a kiszámíthatatlantól, nehezen engedjük el a múltat. Egy új életszakaszba lépve számos kihívással kell megküzdenünk, ám a nehézségek mellett új élmények és örömök is várnak ránk - ha nyitottak és készek vagyunk a befogadásukra.

A női változókor a termékenység lezárulását övező időszak, az ekkor végbemenő testi-lelki folyamatok összefoglaló neve. Jellemzően 45 és 60 éves kor között zajlik le, néhány év vagy akár egy bő évtized alatt. Ebben az időszakban a nők szervezete teljesen átalakul: a progeszteron- és ösztrogéntermelés először erősen csökkenni kezd, végül teljesen meg is szűnik, ezt pedig több kellemetlen tünet is kíséri. Ezek közül leggyakrabban a menstruáció elmaradását és a folyamatosan jelentkező hőhullámokat szokták kiemelni, holott a fizikai kellemetlenségek csak a jéghegy csúcsát jelentik. A változókorral járó érzelmi, lelki nehézségek ugyanúgy, ha nem jobban megviselhetik az embert.

A változás természetes folyamat
A változás természetes folyamat

"A változókor jóval összetettebb annál, mint hogy valakit hőhullámok gyötörnek" - mondta el megkeresésünkre Gyetvai Viktória mentálhigiénés szakember, majd hozzátette, hogy mint minden változás, ennek megélése sem könnyű feladat, hiszen addigi életünk minden aspektusát érinti. A biológiai, hormonális folyamatok mellett a nőknek ilyenkor azt is fel kell dolgozniuk, hogy szociális életük is egy új irányt vesz. "Egy gyerek felnevelése minimum 20 évre ad munkát a házasságban, párkapcsolatban. A menopauza kezdete idején azonban a gyerekek is kirepülnek, így ezután már nem lesznek jelen ugyanazok a szülői szerepek, mint amik addig meghatározták a családot. A kötelező tevékenységek kiürülnek az életünkből, ami könnyen a kiüresedés érzését is okozhatja" - magyarázza Gyetvai Viktória.

Így éljük túl a legkönnyebben

Szakértőnk hangsúlyozta, hogy akár testi akár lelki változásról is legyen szó, akkor tudjuk könnyebben végigélni a folyamatot, ha nyitottak és elfogadóak vagyunk.

A változókorral járó hormonális változások sok nőnél okoznak testi-lelki kellemetlenségeket, szélsőséges esetben pedig súlyosabb zavarokat is. Életmódbeli változtatásokkal azonban sokat tehetünk a problémák megelőzéséért és csillapításáért.

"Nagyon fontos, hogy elfogadjuk önmagunkat, azt hogy változunk és öregszünk és megértsük azt, hogy lehetőségeink is megváltoznak, hogy a fókusz életünkben más dolgokra tevődik át. Nem könnyű a változás, hiszen berögzött szokásokon, mintákon, hiedelmeken kell valahogy változtatni, de nem is lehetetlen. Sokat segíthet, ha van életcélunk, van miért felkelni reggel, vannak még kihívásaink, vagy akár hobbijaink."

Gyetvai Viktória elmondta, hogy az ilyen jellegű, életciklus váltásoknál felmerülő feszültségeket nevezzük normatív krízisnek. Ez a folyamat szükségszerűen mindenkinél bekövetkezik, de az, hogy miként jövünk ki belőle, tőlünk is függ. Két iránya van: pozitívabbak, vagy negatívabbak lehetünk utána. Vagy megkeseredetten éljük le az elkövetkező éveket és az elmúlt fiatalságunkat siratjuk, vagy a változás pozitív aspektusaira koncentrálunk, elfogadjuk azt, hogy felszabadultunk, hogy kitűzhetünk magunk elé új célokat, hogy ismét magunkkal és a párkapcsolatunkkal foglalkozhatunk.

A látszólag kiüresedett új állapot új szerepek, érdeklődési területek felderítésére is lehetőséget adhat, mindarra, amire addig a gyereknevelés éveiben nem jutott idő és energia.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)