50 felett új élet kezdődik a nőknek

A legtöbb nő kellemetlen panaszok sorozataként gondol a változókorra, pedig ez egy új életszakasz kezdete lehet, amikor a nők ismét több figyelmet fordíthatnak magukra.

A menopauza során többféle hormonális változás megy végbe, melyek között legfontosabb az ösztrogén és progeszteron hormonok termelődésének megszűnése. Ezt számos panasz kísérheti: hőhullámok, izzadás, feszültség, szorongás, a hangulat hullámzása, alvászavar, koncentrációs nehézségek, fáradékonyság, szívdobogásérzés, a libidó csökkenése, hüvelyszárazság vagy gyakori fejfájás.

A legtöbb nő kellemetlen panaszok sorozataként gondol a változókorra, menopauza testmozgás meditáció klimax változókori bőrproblémák változókor stressz meditálás mozgás személyiség
A nők kellemetlen panaszok sorozataként gondolnak a menopauzára. Fotó: Getty IMages

A jellemző tünetek mellett a külső megjelenésben is változások észlelhetők. Gyakori a hízás, felgyorsul a bőr és az izomzat öregedésének folyamata. Mozgásszervi panaszok is jelentkezhetnek. A változást minden nő érzékeli, azonban elsősorban a negatív hatásokat tudatosítja. Pedig sok nő számára ekkor kezdődhet egy új életszakasz, mikor ismét több időt, figyelmet fordíthat magára.Miért jó nőnek lenni 50 felett is?
A változókor nemcsak valaminek a végét jelenti, hanem egy új korszak kezdetét is, amely sok örömet tartogathat számunkra. A múltba révedés helyett érdemes arra koncentrálni, milyen előnyei vannak az idő múlásának.

Megőrizhető-e nőiességünk, lehetünk-e kiegyensúlyozottak a hormonális változás mellett, mit tehetünk magunkért, megbillent önbizalmunkért?

Keressünk új célokat az életben!

Az első feladat az új célok keresése, ami persze összefügghet a munkával, de attól teljesen eltérő is lehet. Az értelmes célok támogatják önbecsülésünket, általuk hatékonyabbnak és magabiztosabbnak érezzük magunkat. Bármi, amit elsajátítunk, megtanulunk, struktúrát, értelmet ad életünknek, mindennapjainknak. Ez lehet akár egy új nyelv elsajátítása, festés, rajzolás, közösségi vagy karitatív munka, amire eddig a család, a háztartás, a karrier mellett sem időnk, sem energiánk nem maradt.

Külső célok helyett, amit a környezetünk vár el tőlünk, belső célokat érdemes keresni. A belső célok önmagukban kielégítenek bennünket, általuk fejlődik a személyiségünk, érzelmileg érettebbé válunk. A belső célok jellemzője, hogy jó kikapcsolódást, értelmes és élvezetes tevékenységet jelentenek.

A belső célok jellemzője, hogy jó kikapcsolódást, értelmes és élvezetes tevékenységet jelentenek, menopauza testmozgás meditáció klimax változókori bőrproblémák változókor stressz meditálás mozgás személyiség
A belső célok értelmes és élvezetes tevékenységet jelentenek. Fotó: Getty IMages

Koncentráljunk az élet apró örömeire!

A második feladat a napi apró örömök élvezete, megélése. Sokszor lehet hallani panaszként, hogy rengeteg a stressz, az elvárás, aminek alig tudunk megfelelni, így nincs is minek örülni. Pedig az apró örömek mindig "kéznél" vannak, csak észre kell vennünk és időt kell hagynunk megélésükre. Amikor rácsodálkozunk egy virágcsokorra, vagy meghallgatjuk kedvenc zeneszámunkat, netán jót beszélgetünk valakivel és élvezzük a pillanatot, akkor elmerülünk az élményben, felszabadultak leszünk, ellazulunk. Keressen a mindennapokban legalább három apró örömöt, élje át a pillanatot, hiszen ez csak rajtunk múlik.

Olvassa el a cikksorozat további cikkeit is!

Fontos a rendszeres testmozgás

A harmadik feladat a rendszeres testmozgás, ami a változókorban a legjobb „gyógyszer” a kellemetlen tünetek enyhítésére. A mozgást soha nem késő elkezdeni. Mindenképpen figyelembe kell venni az edzettségi állapotunkat, testsúlyunkat, és ennek megfelelően fokozatos terhelést kell kidolgozni. Ebben segítségünkre lehet személyi edző, de a futókluboktól kezdve számtalan más mozgási lehetőséget is kipróbálhatunk.

Kutatások sora bizonyítja, hogy azok a nők, akik naponta legalább 30 percet mozognak, testileg-lelkileg egyaránt könnyebben vészelik át a változókort. Az erőteljes gyaloglás éppen olyan jótékony hatású, mint a futás, úszás. A lényeg a rendszeresség és az időtartam, ami legalább 30 perc legyen. Keressünk társat a mozgáshoz, így sokkal könnyebb és szórakoztatóbb lesz, mint egyedül szenvedni. Érdemes előre kijelölni a napokat, napszakokat, amikor időt szakít testének karbantartására.

Próbálkozzunk meditációval!

A negyedik feladat, amely sokat segít az alvászavar leküzdésében, illetve a kiegyensúlyozottságunk megőrzésében, a meditálás. Számos meditációs technika létezik. Mindegyik elengedhetetlen feltétele a tudatos figyelem megerősítése.

A rendszeres meditálás csökkenti a stressz iránti fogékonyságot, fokozza a jó hangulatot, az önbecsülést és azt az érzést, hogy befolyásolni tudjuk az életünket. Már napi 10 perc meditálás is jótékony hatású, a lényeg a rendszeresség és kitartás. Az elménket lecsendesíteni tanulási folyamat eredménye, ami kezdetben lehet, hogy csak néhány másodpercig fog sikerülni. Elfogadónak és türelmesnek kell lenni magunkkal, az eredmény biztosan nem marad el!

Törődjünk magunkkal!

Az ötödik feladat: törődjünk külsőnkkel, megjelenésünkkel. A bőr öregedése, elvékonyodása miatt speciális arcápolókat érdemes választani, amelyek segítik a vízhiányt pótolni és a bőr rugalmasságát megtartani. A változókorral anyagcserénk lelassul, ami miatt hízásra hajlamosabbak leszünk, ezért kevesebb kalóriát érdemes bevinni.

Ez persze nem azt jelenti, hogy az evés örömétől meg kellene magunkat fosztani. A minőség kerüljön a mennyiség elé ez esetben is. Az ápolt megjelenés növeli magabiztosságunkat és elfogadottságunkat. A menopauza megjelenésével is megőrizhetjük nőiségünket, kiegyensúlyozottságunkat, ha figyelmet és időt szánunk testünk-lelkünk karbantartására.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +2 °C
Minimum: -1 °C

Nagyrészt erősen felhős vagy borult lesz az ég, csak a keleti, északkeleti tájakon vékonyodhat, szakadozhat fel a felhőzet. Kora délelőttig főként a Dunántúlon, a főváros tágabb környezetében, valamint az Északi-középhegység nyugati felén lehet havas eső, havazás, a középső tájakon eső is, de kisebb körzetekben ónos eső is előfordulhat. Ezt követően az Alföldön is egyre többfelé ered el az eső, amit nyugat felől fokozatosan havazás vált. Az Alföld északkeleti részére csak estefelé ér el a csapadék. A légmozgás nagyrészt mérsékelt marad. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában -1 és +4 fok között alakul, a Tiszántúlon ennél néhány fokkal melegebb is lehet. Késő este -3, +2 fok valószínű. Az előrejelzés szerint napközben melegfronti hatás lesz domináns, ami sokak számára okozhat kellemetlenségeket.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra