Futás vagy gyaloglás: melyiket válasszuk?

Azt jól tudjuk, hogy naponta legalább harminc percet kellene mozognunk ahhoz, hogy az egészségünket megőrizzük, illetve a betegségeket megelőzzük. A szakemberek gyakran ajánlják a gyaloglást vagy kocogást, de melyiket érdemesebb választani?

A futásról sok embernek csak az iskolai tornaórák kínlódása jut eszébe, a gyaloglás pedig a szükséges rossz, melynek segítségével eljuthatunk a boltba. Pedig mindkét mozgásforma rendkívül egészséges, nagyon jót tesznek a szívnek, az érrendszernek, a csontoknak, az izmoknak, javítják az erőnlétet, a hangulatunkat, emellett pedig számtalan más előnyük is van. Lehet-e, érdemes-e dönteni közöttük, vagyis megállapítható, hogy az egyik egészségesebb-e, mint a másik?

Ezt elsősorban a saját erőnlétünk és fizikai állapotunk dönti el. A gyaloglást akár "beugró" edzésformának is lehet tekinteni, mely olyanok számára is megfelelő sportot jelent, akik korábban nem mozogtak rendszeresen, esetleg olyan krónikus betegségük van, amely miatt óvatosabbnak kell lenniük, vagy túlsúlyosak. Az idősebbek számára is megfelelőbb a gyaloglás, hiszen kíméletesebb az ízületekhez. Tulajdonképpen bárki, életkortól és edzettségi állapottól függetlenül el tudja kezdeni. Nem kell hozzá költséges felszerelés sem, azonban érdemes egy jó minőségű cipőre beruházni.

20 perc séta megmentheti az életet Szakemberek szerint már napi 2000 extra lépés megtételével sokat tehetnénk azért, hogy megelőzzük a szívrohamot és a stroke-ot. Napi 20 perc könnyű séta 8 százalékkal csökkentheti a fenti betegségek kockázatát. Kattintson a részletekért! A gyaloglásnak legalább annyi előnyös hatása van, mint a futásnak, ám sokkal kíméletesebb, kisebb a sérülések esélye is, a fejlődés pedig jól észrevehető, hiszen ha valaki rendszeresen gyalogol, az rövid időn belül azt veheti észre, hogy egyre többet és többet bír. A gyaloglás nagyszerű azoknak is, akik műtét vagy sérülés után lábadoznak, esetleg nagyobb súlyfeleslegtől szeretnének megszabadulni.

A futás ezzel szemben némi edzettséget igényel, és a nem megfelelő futótechnika vagy a rossz futócipő miatt megnőhet a sérülések veszélye is (nagyon fontos éppen emiatt a bemelegítés és a nyújtás, ezekről azonban sokan elfeledkeznek). A futás valamivel költségesebb, mint a gyaloglás, hiszen egy futócipő ára akár 50 ezer forint is lehet, és a cipőt rendszeresen (fajtájától és a testsúlytól függően 800-1200 kilométer használat után) le kell cserélni.

Szintén a költségeket növelheti, ha valaki szeretné a megtett kilométereket rögzíteni, esetleg pulzuskontrollal kíván edzeni, ehhez ugyanis speciális órára van szükség. A futás sajnos túlságosan is intenzív lehet azoknak, akik korábban nem sportoltak, vagy hosszú ideig ülő életmódot folytattak.

A túl intenzív mozgás, például a naponta több órán át tartó futás pedig jelentős mértékben megterhelheti az izmokat, így a szívet is. Egy kutatás pedig bizonyította, hogy a nagyon intenzív és megterhelő sportolás hatására csökken az immunrendszerünk hatékonysága, és fogékonyabbá válhatunk a betegségekre, fertőzésekre is.

Ha tehát valaki csak most szeretne elkezdeni mozogni, akkor inkább a gyaloglást válassza, és ha már megerősödött, akkor érdemes kipróbálnia a futást is. Természetesen, az egyik mozgásforma nem zárja ki a másikat, ezért ha valaki rendszeresen fut, a változatosság kedvéért beilleszthet az edzésprogramjába gyaloglást, túrázást is.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció