A test egyik legfontosabb szerve

A tüdő a test egyik legfontosabb szerve. Köztudott, hogy a dohányzás és a légszennyezettség rossz hatással van az egészséges működésére, azonban számos olyan tény is elmondható erről a szervről, amelyet már kevesebben tudnak.

Hány liter levegő fér el a tüdőnkben? Mire valók a csillószőrök és miért betegszenek meg gyakrabban a dohányosok? A tüdővel kapcsolatos érdekességekről dr. Dózsa Izabella tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa mesél.

Az egyik kisebb, a másik nagyobb

A bal tüdőfél kisebb, mint a jobb oldali rész. Ennek oka, hogy a szív jelentős területet foglal el a mellkas bal oldalán. A jobb tüdőfél három - alsó, felső és középső - lebenyből áll, míg a bal csak alsó és felső részekre tagolódik. A két tüdőfél súlya együttesen megközelítőleg 1,5 kilogramm.

tüdő, légzőszerv, légzés, csillószőrök, érdekességek,
A bal tüdőfél kisebb, mint a jobb oldali rész. Fotó: 123rf

A korral egyre fogy a levegő

Az ember tüdeje naponta több ezer liter levegőt lélegez be és fúj ki, az átlagos tüdőkapacitás - vagyis az egy belélegzésre beszívható maximális levegő - nagyjából 3,6 liter. Edzettségtől függően ez lehet több is: sportolók esetében elérheti a 6-8 litert. A kor előrehaladtával azonban a tüdőkapacitás rendszerint csökken. A 20-as és 30-as éveink között éri el a legjobb eredményt, ezt követően azonban romlik a tüdőszövet rugalmassága, így a tüdőkapacitás is csökken.

Mi a rekeszizom szerepe?

Jelek, hogy a tüdőnk nem működik rendesen - részletek itt!

A két tüdőfél alatt húzódó izom a rekeszizom. A mellkast a hastól elválasztó izom munkája nélkülözhetetlen a légzéshez. Belélegzésnél lefelé nyúlik, a has irányába, hogy minél több levegő kerülhessen a tüdőbe. Kilégzésnél pedig felfelé nyomódva segít, hogy megszabaduljunk a tüdőben lévő szén-doixidtól.

A légzést valójában az agyunk kontrollálja

Az egész ki- és belégzési folyamatot valójában nem a tüdő, hanem az agyunk légzésért felelős központja irányítja. Innen indulnak azok a jelek, amelyek a megfelelő izmokat és a tüdőt arra utasítják, hogy a ki- és belégzést elvégezze.

Csillószőrök a tüdőben

A belégzés során a tüdőbe jutnak a levegőben lévő szennyeződések és kórokozók is. Ezektől első körben egy hajszerű vékony réteg, a csillószőrök segítenek megszabadulni. A betolakodók ezen fennakadnak, ami köhögési ingert vált ki, ezáltal visszajuttatjuk a "hívatlan vendégeket" a külvilágba. További érdekesség, hogy a dohányosok tüdeje védtelenebb a fertőzések ellen, egy szál cigaretta ugyanis hosszabb időre is megbéníthatja a csillószőröket, a rendszeres dohányzás miatt pedig idővel teljesen elpusztulnak.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: