HPV: nem csak nemi úton fertőz

A humán papillomavírus (HPV) a világon a leggyakoribbnak számító szexuális úton terjedő fertőzés, ami azonban nem kizárólag nemi úton terjed. A vírusfertőzés – amely tartós fennállása esetén, évek alatt akár méhnyakrákot is okozhat – gyakran tünetmentes, ezért észrevétlenül is továbbadható.

A HPV-vírusnak csaknem kétszáz típusa ismert, amelyek közül megközelítőleg negyven képes megfertőzni a nemi szervek, a végbél, a szájüreg és a légcső hámját, és ezek egy része akár rosszindulatú elváltozások kialakulását is előidézheti. Bár a fertőzést az esetek többségében magától legyőzi az immunrendszer, ha azonban ez mégsem történik meg, akkor tehát ezeken a területeken idővel akár rák is kialakulhat. Az egyik leggyakoribb HPV okozta daganatos nőgyógyászati betegség, a méhnyakrák korai stádiumban még jól kezelhető, azonban itthon évente így is nagyjából 500 nő haláláért felelős. A probléma időbeni felismerése tehát kulcsfontosságú.

HPV-fertőzésre utalhatnak vírusos szemölcsök a száj nyálkahártyáján, valamint a női és férfi nemi szerveken, illetve a végbélnyílás környékén. Fontos azonban megjegyezni, hogy ezeket nem a rákot okozni képes HPV-típusok hozzák létre. A méhszáj nyálkahártyáján jelentkező elváltozások már rákmegelőző állapotot jelezhetnek. Mivel a vírusfertőzés gyakran tünetmentes, ezért észrevétlenül is könnyedén továbbadható.

HPV, nemi betegség
A HPV-fertőzés a leggyakoribb szexuális úton terjedő fertőzés a világon. Fotó: Getty Images

Leggyakrabban nemi úton fertőz

A fertőzés szexuális és nem szexuális úton is terjedhet. A legfőbb átviteli mód a közvetlenül a fertőzött bőrrel vagy nyálkahártyával való érintkezés, leggyakrabban a szexuális aktus során keletkező apró sérülések útján. A szexuális partner gyakori váltogatása természetesen növeli a fertőzés kockázatát, azonban a betegség a tartós kapcsolatban élőket is veszélyezteti. Ennek fő oka, hogy a tünetek a megfertőződés után akár hosszú hónapokkal vagy évekkel később is jelentkezhetnek. A HPV ellen ráadásul az óvszer használata sem nyújt maximális védelmet, hiszen a vírus az óvszerrel nem fedett testrészeken, orális aktussal, illetve nem kizárólag szexuális úton is átadható.

Nem csak szexuális úton terjed

Bár a fertőzés elsősorban nemi úton terjed, ritkábban akár egyes eszközök segítségével is megfertőződhetünk. Ilyen például a közösen használt törülköző, borotva, de fehérneműről vagy egyéb használati eszközök közvetítésével is átadható. Előfordulhat az is, hogy egy elkapart szemölcs tartalmának bőrrel való érintkezésével kerül át egyik emberről a másikra. Míg fiatalkorban a szervezet erős immunrendszere többnyire rövid időn belül képes legyőzni a vírust, 30 éves kor felett már tartósabb fertőzés alakulhat ki.

Megelőzés

A megelőzésnél elsősorban a szexuális szokások megváltoztatására – legfőképpen monogámiára – érdemes helyezni a hangsúlyt. Szintén a prevenció fontos része a 13 éves korú gyermekek számára javasolt HPV-oltás , valamint a 25-30 éves kor felett ajánlott HPV-tesztek. A méhnyakrák-szűréssel összekötött vizsgálat segítségével meghatározhatóak azok a vírustípusok, amelyek tartós jelenléte a szervezetben daganatos megbetegedéshez vezethet.

Fontos azonban tudni, hogy az általánosan elvégzett – optimális esetben évenkénti – kontrollon nem történik automatikusan HPV-szűrés, csak abban az esetben, ha ezt külön kérjük. Erre általában csak akkor kerül sor, ha a sejtelváltozásokat mutató eredmények bizonytalanok. Amennyiben az ezt követő HPV-szűrés negatív, nagy valószínűséggel kizárható a rosszindulatú daganat.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +14, +21 °C

Napos idő lesz jellemző, csapadék általában nem várható, legfeljebb északkeleten lehet néhol zápor. Mérsékelt marad a nyugati szél, 31, 36 fok közé melegszik a levegő. Szerdán nem jön front, de a tartós meleg egyre erősebb tüneteket okozhat. Többeknél alvásproblémák léphetnek fel, napközben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Fokozódik a migrénhajlam. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)

Figyelmeztetés!

Az Ön által megtekinteni kívánt tartalmunk olyan elemeket tartalmaz, amelyek az MTTV. (2010. évi CLXXXV. törvény) által rögzített besorolás szerinti V. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Csak akkor tekintse meg, ha elmúlt 18 éves.