Az avokádó egyik legáldásosabb hatása

Évek óta szuperélelmiszerként emlegetik az avokádót, pozitív élettani hatásairól egyre több kutatás lát napvilágot.

Jó ideje töretlen népszerűségnek örvend az avokádó az egészséges étrendet követők és a diétázók körében. Igazi szuperélelmiszerként tartják számon: vitaminokban – például C- és K-vitaminban –, ásványi anyagokban és antioxidánsokban gazdag, mindezek mellett kiváló rostforrás, ezért rendszeres fogyasztásának számos pozitív élettani hatása lehet. Ezek közé tartozik – amint azt egy friss tanulmány is megerősíti –, hogy hozzájárulhat az LDL, vagyis a “rossz” koleszterin szintjének csökkentéséhez.

Egyesek szeretik, mások nem, megint mások pozitív élettani hatásai miatt eszik rendszeresen. Fotó: Getty Images
Egyesek szeretik, mások nem, megint mások pozitív élettani hatásai miatt eszik rendszeresen. Fotó: Getty Images

Napi egy avokádó tényleg csodákra képes?

A Journal of the American Heart Association című szaklapban nemrégiben megjelent tanulmány   szerzői egyebek mellett arra keresték a választ, hogy milyen élettani hatásai lehetnek napi egy avokádó elfogyasztásának, és hogyan befolyásolja az emelkedett derékkörfogattal bírók esetében a viszcerális elhízást (a zsigeri zsír felszaporodását), a koleszterinszintet, a testsúlyt és a testtömegindexet. Amint arról a Medical News Today is  beszámolt , a hat hónapig tartó randomizált vizsgálat résztvevőit két csoportba sorolták: az intervenciós csoportba azok kerültek, akiknek étrendjébe beiktattak napi egy avokádót, a kontrollcsoportba pedig azok, akik követték szokásos étrendjüket, vagyis havonta legfeljebb két darab avokádó került a tányérjukra.

A kutatók a vizsgálat kezdetén, majd 8, 16 és 26 hét elteltével MRI-vizsgálattal feltérképezték a résztvevőknél a hasi elhízásért felelős zsigeri zsír mértékét, és vizsgálták a táplálékbeviteli szokásokat is. Noha a szakemberek szerint nem mutatkozott jelentős különbség a két csoport tagjainak egészségügyi állapota között, azt megállapították, hogy akik naponta ettek egy avokádót, azoknak alacsonyabb volt az összkoleszterin- és az LDL-koleszterinszintjük , mindemellett javult a táplálkozásuk minősége, szemben azokéval, akik nagyon ritkán vagy egyáltalán nem fogyasztottak avokádót. A kutatók a súlygyarapodás tekintetében nem találtak markáns különbséget a két csoport tagjai között.

Azt már korábbi vizsgálatok  eredményei is alátámasztották, hogy a koleszterinszint szabályozását előirányzó étrend részeként napi egy avokádó csökkenti az LDL-koleszterin szintjét, és fogyasztása kedvezően befolyásolja a szív- és érrendszeri betegségek, valamint az anyagcsere-betegségek kialakulásában szerepet játszó kockázati tényezőket is.

A mostani tanulmánynak ugyanakkor megvoltak a korlátai: ezek közé tartozik, hogy a résztvevőket csak hat hónapon keresztül figyelték meg, hogy nem mindenki fejezte be a vizsgálatot, és az étrenddel kapcsolatos adatgyűjtésnél a kutatók a résztvevők beszámolóira támaszkodtak.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +15, +20 °C
Minimum: +4, +11 °C

A felhőátvonulások mellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Szórványosan alakul ki zápor. Erős, olykor viharos lesz az északnyugati szél, 15, 20 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön újabb front, de még mindig hidegfronthoz hasonló hatás lesz tapasztalható. Görcsös fejfájás, izomgörcs léphet fel, sokan ingerlékenyek, nyugtalanok lehetnek. Az összetett légköri helyzet több panaszt is okozhat. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: