A fejfájás hat meglepő oka

Tünetként a fejfájás számos problémára felhívhatja a figyelmet, köztük olyan tényezőkre is, amelyekre sokan nem is gondolnának. Lássuk, melyek ezek.

Mi a különbség a migrén és afejfájásközött? Részletek itt.

Paul Booton professzor, a brit Nemzeti Migrénközpont (National Migraine Centre) orvosa 37 éve foglalkozik fejfájással és migrénnel küzdő betegekkel. Munkája során hat olyan kiváltó okot figyelt meg, amelyről elsőre talán nem is gondolnánk, hogy kínzó panaszokat okozhatnak. A szakértő a Healty Magazinnal osztotta meg csaknem négy évtizedes tapasztalatait.

Alacsony vércukorszint

A professzor megfigyelése szerint az erős fejfájás egyik kiváltó oka az alacsony vércukorszint. Ennek elkerülése érdekében fontos a kiegyensúlyozott reggeli: a finomított szénhidrátok helyett válasszuk inkább a teljes kiőrlésű gabonákat, zöldségeket, gyümölcsöket. A nap további részében is törekedjünk a rendszeres táplálkozásra, a főétkezések között pedig fogyasszunk egészséges harapnivalókat, hogy a vércukorszintünk stabil maradjon.

A többi között alvási szokásainkban is rejtőzhet a gyakori fejfájás oka
A többi között alvási szokásainkban is rejtőzhet a gyakori fejfájás oka. Fotó: Getty Images

Rendszertelen alvási szokások

A fejfájás gyakran a kiegyensúlyozatlanalvásszokásokkal magyarázható. Mind a túl sok, mind pedig a túl kevés alvás kiválthatja a kellemetlen panaszt. Azoknak, akiknek rendszertelenek az alvási szokásaik - például azért, mert több műszakban dolgoznak -, gyakrabban küzdenek migrénes fejfájással. Az egészséges mennyiségű és jó minőségű alvás érdekében a pihenés előtti órákban javasolt kerülni a koffein- és az alkoholfogyasztást, valamint gondoskodni a nyugodt környezetről.

Fájdalomcsillapítók túlzott használata

Booton megfigyelése szerint azok, akik rendszeresen nyúlnak fájdalomcsillapítóhoz, egyre gyakrabban találkoznak a kínzó panaszokkal. Ha a gyógyszerszint csökkenni kezd a szervezetben, ezt egy idő után az agy fájdalomként kezdi értelmezi. A probléma elsősorban azoknál jelentkezik, akik havonta legalább 10-15 alkalommal szednek fájdalomcsillapítót, különösen, ha ez már hónapok óta tart.

Túlzott koffeinfogyasztás

A fejfájás hátterében gyakran a szinte észrevétlenül elfogyasztott kávék és egyéb koffeintartalmú italok állnak. Fontos tisztában lenni azonban azzal is, hogy az italok mellett például a csokoládé vagy egyes vény nélkül kapható gyógyszerek is tartalmaznak koffeint. Bár egyes esetekben éppen a koffeinnel csökkenthetjük a fájdalmat, ha viszont túlzásba esünk, éppen ez okozhat akár kínzó migrénes rohamokat.

Egyes ételek is kiválthatják

Egyes ételek - például tejtermékek - elfogyasztása fejfájást válthat ki bizonyos embereknél. Ahhoz, hogy rájöjjünk, mely ételekre reagál fejfájással a szervezetünk, érdemes táplálkozási naplót vezetni, amiben mindennap részletesen feljegyezzük az összes általunk elfogyasztott ételt és italt. Ha pedig gyanakszunk valamire, néhány hónapig zárjuk ki az étrendünkből, és figyeljük a hatást.

Kiváltó okok kombinálása

Booton professzor felhívta a figyelmet arra is, hogy gyakran a kiváltó okok kombinálása vált ki fájdalmas tüneteket. "Lehet, hogy éppen stresszes időszakot élünk át a munkahelyünkön, ahol hosszú órákat töltünk, kihagyjuk az étkezést, éjszakázunk, többet iszunk, mint máskor, és mindez fejfájáshoz vezet. Elképzelhető, hogy a kiváltó okok önmagukban nem okoztak volna migrént, de együtt már igen" - fogalmazott a szakértő. Ahhoz, hogy mindezt elkerüljük, érdemes csökkenteni a ránk nehezedő terheken, időben lefeküdni aludni, egészséges ételeket fogyasztani és figyelni a megfelelő folyadékbevitelre. Gyakran már az alapvető öngondoskodás is segíthet abban, hogy elkerüljük a sokak életét megkeserítő fejfájást.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +14, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, záporok és zivatarok is kialakulhatnak szórványosan. Élénk, erős lökésekkel kísért északi szél mellett 25, 33 fokot mérhetünk a legmelegebb órákban. Vasárnap kezdetben még hidegfronti hatás várható, majd a front mögött is jelentkezhetnek görcsös panaszok, többek között hasi görcsök is. A fejfájás egész nap jellemző lehet, a szeles tájakon pedig erősebben jelentkezhetnek a tünetek. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)