Így változik az életünk 2022-ben

Összegyűjtöttük az egészségügyet érintő, illetve a mindennapi megélhetésünket leginkább befolyásoló változásokat.

Jövő januártól számos új jogszabály, intézkedés lép hatályba, amelyek befolyásolják életünket. Felsorolásunkban igyekeztünk azokat az újdonságokat összegyűjteni, amelyek sokakat érintenek, illetve az egészségügyre és a megélhetésünkre vonatkoznak.

2022
Az új év drágább megélhetést, emelkedő fizetéseket, velünk maradó járványhelyzetet hoz. Fotó: Getty Images

<strong></strong>Emelkedik az egészségügyi szakdolgozók bére

Az idei januári 14 százalékos béremelés után még egy 20 százalékos béremelést kaptak az egészségügyi szakdolgozók ebben az évben novemberben, míg 2022 januárjától újabb, 30 százalékos alapbéremelés lesz. Ez 2016 óta - három lépcsőben - összességében 72 százalékos emelést jelent. Az alapbéremelés minden esetben magával hozza az úgynevezett mozgóbérelemek - ügyeleti és túlmunkáért kapott díjak - emelkedését is. Így 2022-ben egy ápoló átlagosan két és félszeresét fogja keresni a béremelések előtti bérének. Egy pályakezdő, középfokú OKJ-s vizsgával rendelkező szakdolgozó 2018-as alapbére pedig 191 865 forintról 234 152 ezerre nő jövőre.

Fájdalomcsillapítót nem lehet házhoz rendelni

Tekintve, hogy a koronavírus járvány következtében az elmúlt időszakban az online gyógyszerrendelés egyébként is nagyobb hangsúlyt kapott, így az új szabályozás mind a patikákat, mind az online rendelő fogyasztókat komoly kihívások elé állítja. Szakértők attól tartanak, hogy a gyógyszerek házhoz szállításának tiltása bumeránghatást fog kiváltani, hiszen a lakosság részéről az igény nem fog megszűnni, és előtérbe kerülhetnek az interneten elérhető nem biztonságos termékek.

A módosítás értelmében jövő januártól már csak vitamint és étrend-kiegészítőt lehet majd házhoz rendelni, fájdalomcsillapítót vagy megfázás elleni készítményt viszont nem. Ettől az időponttól sem vényköteles, sem vény nélküli gyógyszert nem lehet majd csomagküldés útján értékesíteni. A szabálymódosítás a gyógyászati segédeszközöket, étrend-kiegészítőket kozmetikumokat nem érinti, ezeket továbbra is lehetséges futár vagy egyéb csomagküldő szolgáltatás útján házhoz szállíttatni. A törvénymódosítás a Magyar Gyógyszerészeti Kamara kérésére történt, amely szerint a gyógyszer kiszállítás lehetőséget ad engedélyhez nem kötött alvállalkozóknak, hogy engedélyhez kötött gyógyszer-kereskedelmi tevékenységet folytassanak, ami abszurdum.

Egyszerűbb ügyintézés

Január elsejétől gyorsabb és egyszerűbb lesz az adatváltoztatásokkal kapcsolatos ügyintézés. A közművek átírásánál a lakossági ügyfelek kezdeményezhetik, hogy okmányadataik változtatásairól elektronikusan kapjanak értesítést a velük szerződésben álló közművek és cégek, kiváltva a személyes ügyintézést. Tehát nem kell külön a közművekhez is elmenni egy ingatlan adatváltozásánál.

A Babaváró hitel utolsó éve

A Babaváró hitel, mint nyitva álló lehetőség 2022. júniusban véget ér. Eredetileg 2019. júniusában vezették be három évre az arra jogosultaknak. Vagyis a jövő nyáron lejár a lehetőség, hogy például az alacsonyabb jövedelmű, gyermeket tervező, 18-41 év közötti házaspárok a Babaváróval a drágább lakáshitelüket is kiválthassák. A Magyar Nemzeti Bank 2019-es becslése szerint 2021 végéig 300 ezren igényelhetik a Babaváró hitelt. A legfrissebb adatok szerint december közepéig 130 ezer házaspár igényelte.

Béremelés, nyugdíjemelés

A minimálbér bruttó összege jövő januártól 200 ezer forintra, a garantált bérminimum ("szakmunkás minimálbér") bruttó 260 ezer forintra emelkedik. 2022. januárban 5 százalékkal emelkednek a nyugdíjak , 2022. februárban érkezik az emelt összegű januári nyugdíjjal azonos összegben a februári nyugdíj mellé a 13. havi nyugdíj.

Családi adóvisszatérítés

Februárban érkezik a családi adóvisszatérítés, amelynek összege elérheti szülőnként az akár 800 ezer forintot is. A pénz kiutalása az esetek többségében automatikus, az adóhatóság intézi. Minden gyermekes szülőnek, aki családi pótlékra jogosult, visszajár a 2021-ben megszerzett jövedelemből levont adó, ekhó, illetve katások esetében a 2021-es tételes adó negyede. Nem kell házasnak lenni, elég 2021-ben közös háztartásban nevelni a gyermeküket, illetve a családi pótlékra egyedülállóként jogosult szülőnek lenni.

Általános tételek: drágább megélhetés

Az év első felében valószínűleg tovább folytatódik a nyersanyag- és energiaárak emelkedése. Nőni fog az infláció, továbbá az alapkamatok, a lakáshitelek törlesztő-részletei. A benzin árát három hónapra befagyasztotta a kormány idén novemberben. A lakosság a rezsicsökkentésnek köszönhetően nem fizet magasabb árat a gázért és áramért. Ugyanakkor a vállalkozások igen, mert ők a piaci áron kénytelenek vásárolni ezeket. Például bajba kerülhetnek az idősotthonok üzemeltetői, mert bért kell emelniük, drágább lesz az áram, a gáz, az élelmiszer is, miközben bevételeik nem nőnek. Az élelmiszereknél jövőre nem várható árcsökkenés az étolaj árában, az építőiparban a faanyagoknál, az iparban a félvezető chipek területén. Illetve biztosan emelkednek az autópálya-matricák díjai. A heti (10 napos) autópálya- matrica 3640 forintról 3820 forintra, a havi autópálya-matrica 4970 forintról 5210 forintra, míg az éves autópálya matrica a 2021-es 44660 forintról 46850 forintra drágul.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Utca emberét kérdeztük, tudja-e mi az anafilaxiás sokk

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +14 °C

Az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett többórás napsütés várható, és többfelé kell záporok, zivatarok kialakulására számítani, amelyeket felhőszakadás, jégeső is kísérhet. A déli, délkeleti irányú szél csak néhol élénkül meg, zivatarok környezetében azonban viharos lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 29 fok között alakul. Késő estére általában 15 és 21 fok közé hűl le a levegő. Időjárási frontok napközben nem okoznak kellemetlenséget.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra