A magyar párok ötöde nem akar gyereket

A magyar párok elsősorban az anyagi problémák, illetve a bizonytalan jövő miatt nem mernek belevágni a családalapításba, ezek a félelmek ráadásul a koronavírus-járvány ideje alatt még jobban felerősödtek egy friss kutatás szerint. Sokaknál valamilyen egészségügyi probléma is hátráltatja a gyerekvállalást, a legtöbben viszont még mindig nem fordulnak időben szakemberhez.

A különböző népesedéspolitikai intézkedésekre Magyarországon is komoly hangsúlyt fektettek az elmúlt években annak érdekében, hogy megállítsák, de legalább lelassítsák a társadalom apadását és öregedését. A termékenységi arányszám (vagyis a szülőképes korú nőkre jutó gyerekszám) tekintetében ez hozott némi eredményt: 2016-ban 1,49-ről 2020-ra 1,55-re nőtt ez az érték. Ez ugyan négy év alatt jól látható előrelépést jelentett, de még mindig távol van a társadalmi fogyás megállításához szükséges 2,1-től. Hogy ezt az értéket miért tűnik szinte lehetetlennek elérni, azzal egy korábbi cikkünkben is foglalkoztunk.

"Egy egészséges férfit is érhet meglepetés"

A férfiak biológiai órája egyre korábban kezd el ketyegni: míg a korábbi generációk az ötvenes éveikben is nemzőképesek maradtak, egy mai átlagos huszonévesnek már a kritikus szint közelében van a spermiumszáma. A nyugati országokban ameddőségválságos szinthez közelít, míg a fejletlenebb térségekben élők potensebbek - andrológussal beszélgettünk a témáról.

Ráadásul úgy néz ki, a koronavírus okozta gazdasági krízis és bizonytalanság is megtörte a lendületet, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatai szerint az elmúlt egy évben ismét bezuhant a gyermekvállalási kedv. A nemrég végzett tanulmány szerint a gazdasági bizonytalanság valóban fontos tényező, ha gyermekvállalásról van szó, sajnos azonban a különböző egészségügyi problémák is egyre nagyobb arányban hátráltatják a párok babaprojektjét. 

Az alacsony bérek és a létbizonytalanság sokakat eltántorít

Míg 2019-ben a megkérdezettek 79 százaléka nevezte meg az anyagi bizonytalanságot a gyermekvállalást akadályozó körülmények között, 2021-re ez az amúgy is magas arány 86 százalékra nőtt - derül ki a német Merck gyógyszergyár megbízásából, a Nézőpont intézet által két évvel ezelőtt és idén is elvégzett kutatásból. A megismételt felmérés szerint a több (vagy korábbi) gyermek vállalásának változatlanul elsősorban anyagi, illetve a kisgyermeknevelést segítő eszközök terén mutatkozó akadályai vannak. 

Az idei felmérésben a megkérdezett 18-50 évesek jelentős többsége az alacsony bérekben (90 százalék), az anyagilag is bizonytalan jövőben (86 százalék) és a kései vagy kitolódó gyerekvállalásban (81 százalék) látják a népességgyarapodás gátjait. A koronavírus közvetlenül nem szerepel az elsődleges visszatartó tényezők között - bár az anyagi bizonytalanságban, illetve annak növekedésében minden bizonnyal jelen van -, de valamilyen mértékben a gyermekvállalás időzítését is befolyásolta, mégpedig a többségnél kedvezőtlen irányba. 11 százalék hamarabb, 69 százalék viszont később vállalna gyereket a pandémia tapasztalatainak hatására, elsősorban az anyagi kockázatok miatt.

Még mindig kevesen gondolnak egészségügyi okokra

Azok, akiknél meddőség akadályozza a gyerekvállalást, a túlzott stresszt, a túl késői életkorra halasztott szülést, illetve a partner iránti bizalomhiányt nevezték meg fő okként, minden más (akár egészségügyi) szempont lényegesen kisebb súllyal szerepelt. Mindössze 12 százalék tart tőle, hogy egészségügyi problémák állnak a gyermekáldás elmaradásának hátterében. A megkérdezettek 81 százaléka nem is gondolt szűrésre, 8 százalék gondolt, de nem ment el - ezek a számok is a felvilágosítás szükségességét jelzik. Ha valaki a meddőséggel kapcsolatos problémát érzékel, elsődlegesen a párjával (71 százalék) vagy a családjával (41 százalék) beszéli meg, az orvos csak ezután következik. A kérdéseivel 69 százalék a kezelőorvost (urológust vagy nőgyógyászt), 15 százalék a háziorvost keresi meg, utána az internetes fórumok (7 százalék) következnek a népszerűségi sorban.

A járvány okozta anyagi bizonytalanság sokakat eltántorított a gyerekvállalástól. Fotó: Getty Images
A járvány okozta anyagi bizonytalanság sokakat eltántorított a gyerekvállalástól. Fotó: Getty Images

A meddőség nemcsak Magyarországon, de nemzetközi szinten is óriási gondot jelent, világszinten körülbelül 50 millió pár, vagyis 100 millió ember szenved tőle - mondta el a téma kapcsán tartott sajtóbeszélgetésen dr. Balogh István, a Budai Irgalmasrendi Kórház andrológiai szakambulancia vezetője. Hozzátette: bár sokan először a párok női tagjában keresnék a gondok forrását (arra hivatkozva, hogy "ő nem tud teherbe esni"), valójában a két nemet nagyjából egyenlő arányban sújtja ez a probléma. A férfiak ondósejt-koncentrációja és fontosabb spermaparaméterei például az utóbbi 2-3 évtizedben nagyjából a felére zuhantak vissza, ez a tendencia pedig úgy tűnik, a jövőben is tovább folytatódik. A gyerekvállalás kitolódása csak még tovább ront az esélyeken, 40 felett már minden évben drasztikusan csökken a természetes fogantatás esélye.

A férfimeddőség 50-60 százaléka idiopátiás, vagyis nem tudjuk a kialakulásának pontos okait, ez pedig jelentősen megnehezíti a kezelést - hangsúlyozta dr. Balogh István. Magyarországon először az Irgalmasrendi Kórházban kezdtek kísérletezni egy olyan speciális eljárással, amely segíthet feltérképezni ezeket a gyerekvállalást gátló okokat. A teszt a sejtekre gyakorolt oxidatív stressz mértékét vizsgálja, amely tanulmányok szerint nagy arányban károsíthatja a spermiumok minőségét is. A kórház egy közelmúltban végzett kutatásával száz férfi szervezetében vizsgálta az oxidatív stressz mértékét, az átlagéletkoruk 33 év volt. A vizsgálatra jelentkezők alig 50 százalékának volt csak megfelelő a spermaképe, több mint 40 százalékuknál pedig kimutatták az oxidatív stressz hatásait. Még a normál spermaképű férfiak 25 százalékánál is találtak olyan, az oxidatív stresszel összefüggő problémákat az örökítőanyagban, amelyek magyarázatul szolgálhatnak a terméketlenségre.

A hagyományos andragógiai kivizsgálásokon túl egyébként számos módszerrel segíthetik a családalapítást tervező párok férfitagjait. A kutatást is támogató Merck gyógyszergyár kifejlesztett egy anonim elven működő chatbotot is, amely segíti mindazokat, akik "személytelenül" szeretnének tájékozódni a gyermekvállalással kapcsolatos problémákról. A Családért.hu Info Center ingyenesen ad tanácsokat az érdeklődőknek.


Ötből egy pár nem tervez gyermeket

A Nézőpont Intézet kutatásából viszont az is kiderült, hogy a párok egy jelentős hányada egyáltalán nem tervez gyereket vállalni. A 2021-es számok szerint a reprodukciós korban lévők közül 21 százaléka egy gyereket sem szeretne; egyet 20 százalék, kettőt 36 százalék tervez. Az első gyerekvállalás időpontja 25 év azoknál, akiknek már van gyerekük. Akinek még nincs, azok 32 évesen tervezik az elsőt - ez az életkor már veszélyesen közel van ahhoz, amikor a termékenység érzékelhetően csökkenni kezd. 

A gyermekvállalási kedv növelésére hatékony eszköznek tartanák a bérszínvonal emelését (71 százalék), a gyermeknevelés bőkezűbb anyagi támogatását (63 százalék), a kisgyermeknevelést segítő intézmények férőhelyeinek növelését, illetve az otthonmaradás feltételeinek megteremtését (63 százalék), a meddőség elleni kezelések anyagi támogatását (59 százalék), a kezelésekkel kapcsolatos szélesebb körű tájékoztatást, (58 százalék), illetve az esetlegesen sérülten születő gyermekek élethosszig tartó anyagi támogatását. Összességében a gyermekvállalás anyagi kockázatainak jelentős csökkentését várnák a megkérdezettek az államtól.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+10, +15 °C
Minimum:
-5, +4 °C

Hazánkban hétfon délelőtt a ködfoltok feloszlanak, csak kevés felhő lesz az égen.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag