Így működnek a COVID-19 elleni tabletták: előnyök és veszélyek

Az elmúlt hetekben két gyógyszergyártó is ígéretes klinikai vizsgálati eredményeket közölt a kísérleti szájon át szedhető vírusellenes tablettáiról. Ha valóban olyan jók, mint mondják, az megváltoztathatja a járványhoz való viszonyunkat. De hogyan hatnak e gyógyszerek?

Az Európai Gyógyszerügynökségtől (EMA) a napokban zöld utat kapott a Pfizer által kifejlesztett vírusellenes tabletta, a Paxlovid, amely elvileg hatásosan alkalmazható a COVID-19 okozta megbetegedés ellen. A gyógyszert még nem engedélyezték az EU-ban, de pozitív véleményt kapott. A gyártó szerint olyan fertőzött felnőttek kezelésére használható, akiknél fokozott a súlyos betegség kialakulásának kockázata, azaz vészhelyzet áll fenn - írja a The Brussels Times . A másik gyógyszer a Merck és a Ridgeback Biotherapeutics együttműködésében kifejlesztett Molnupiravir, amely eredetileg influenzavírusok kezelésére szolgált volna. Ennek még vészhelyzeti alkalmazásra sincs uniós engedélye, Nagy-Britanniában viszont már megkapta azt.

anticovid tabletta
A koronavírus elleni tabletták óriási előnye, hogy sok emberhez eljuthatnak. Fotó: Getty Images

A tablettaként szedhető Molnupiravir és a Paxlovid a placebo-csoporttal történő összevetést is tartalmazó klinikai vizsgálatok során figyelemre méltóan sikeresnek bizonyult a COVID-19 okozta megbetegedés miatti kórházi kezelés és halálozás megelőzésében . A szakértők ezért bíznak benne, hogy a gyógyszerek engedélyezése jelentős lépés lesz a COVID-19-járvány felszámolása felé.

Már Thor kalapácsa is a covidot üti

A koronavírus úgy pusztít a szervezetben, hogy behatol a sejtekbe, és átveszi az uralmat azok felett, hogy másolatokat készítsen magáról. A másolatok ezután kitörnek a sejtekből, más sejteket támadnak meg, gyorsan elterjedve a szervezetben. A Molnupiravir és a Paxlovid egyaránt a koronavírus szaporodásának megállítását célozza, de eltérő módszerekkel.

A Molnupiravir egy úgynevezett polimerázgátló , amely megakadályozza a vírus genetikai anyagának pontos másolását. Ezt azzal éri el, hogy a vírus genetikai anyagának egyik építőelemét utánozza, és így a vírus szaporodásakor beépül az RNS-be. Azaz összezavarja a vírus RNS-ének replikálódásáért felelős enzim (az úgynevezett polimeráz) hatását, így hibák, mutációk keletkeznek. A mutációk ezután újra és újra replikálódnak, amíg olyan sok mutáció nem lesz, hogy a vírus már nem tud tovább élni. Talán kicsit túlzó, de a gyógyszert Mjölnirről , vagyis Thor - a mennydörgés istene - kalapácsáról nevezték el.

"Az úgynevezett hibakatasztrófa-módszer hatékony, de egy kicsit kockázatos is, mert az emberi gazdaszervezet enzimjeit is érintheti" - mondta az NBC News-nak Katherine Seley-Radtke, a Maryland Egyetem vírusellenes gyógyszerek fejlesztésre szakosodott orvosi kémikusa. Egyes kutatások szerint a molnupiravirhez hasonló gyógyszerek a szervezet más enzimjeire is hatással lehetnek, ha hosszabb ideig adják őket, ami a baltimore-i vegyész szerint aggodalomra adhat okot. (A Molnupiravirt öt napig kell szedni.)

A Pfizer gyógyszere máshogyan piszkál bele az enzimekbe

A Pfizer gyógyszere két komponensből áll: egy PF-07321332 nevű kísérleti molekulából és egy meglévő gyógyszerből, a ritonavirból. Mindkettő proteázgátló, azaz a proteáznak nevezett enzimet akadályozza működésében: a nem funkcionális vírusfehérjék hosszú szálait kisebb, funkcionális szakaszokra vágja szét. Ha nincs vágás, nincs funkcionalitás, és a vírus nem képes szaporodni. A PF-07321332 magára a vírusra hat, míg a ritonavir megakadályozza, hogy más enzimek elpusztítsák a PF-07321332-t. A ritonavir ugyanezt a védekező szerepet tölti be a HIV kezelésére szolgáló vírusellenes gyógyszerkoktélokban is.

Mindkét gyógyszer esetében fontos a kezelés korai megkezdése. A klinikai vizsgálatok során a Merck és a Pfizer a tünetek jelentkezésétől számított öt napon belül kezdte meg a kezeléseket. "Ezek a gyógyszerek a fertőzés bármely szakaszában beadhatók a hatásmechanizmusuk alapján. Azonban hatékonyabbak a fertőzés korai szakaszában, mert a súlyosabb szövődmények és károsodások mindig a későbbi szakaszokhoz kapcsolódnak" - magyarázta a NBC Newsnek Fenyong Liu, a Kaliforniai Egyetem virológusa.

Seley-Radtke rámutatott, hogy minél tovább van ideje a vírusnak másolatokat készíteni magából, annál jobban fog terjedni. Ha a vírust korán megállítják, a következmények kevésbé lesznek súlyosak. A klinikai vizsgálatok egyik kezelés esetében sem számoltak be olyan kedvezőtlen mellékhatásokról, amelyek a placebóétól eltérőek lettek volna, ami a szakértők szerint ígéretes.

A tabletták nagy előnye

Az új gyógyszerek egyik fő előnye a meglévő COVID-19 elleni gyógyszerekkel szemben, hogy nem intravénásan, hanem tabletta formájában érkeznek. A remdesivir vírusellenes gyógyszer például egy polimerázgátló, amely a molnupiravirhez hasonlóan működik, és bizonyítottan hatásos a COVID-19 ellen, de csak intravénásan adható be. "Egy intravénás gyógyszer a világ számos részén nem praktikus. A kezelés elérhetősége nagyon fontos, legalább annyira, mint maga a gyógyszer hatékonysága" - világított ré Liu a tabletta formátum jelentőségére.

Seley-Radtke pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy ezek a tabletták nemcsak a gyógyítás szempontjából fontosak, hanem a vírus terjedésének megállítása miatt is. "Az emberek körülbelül 80 százalékának nem kellene kórházba mennie. Nagyon korán elkezdhetnénk a kezelésüket, és azonnal leállíthatnánk a vírust, megakadályozva, hogy tovább terjedjen. Ez óriási dolog lenne" - állapította meg.

Az adatok szerint a Merck és a Ridgeback Therapeutics vírusellenes szere az enyhe vagy közepesen súlyos covidban szenvedő felnőttek körében - akiknél fennállt a súlyos betegség kialakulásának kockázata - a felére csökkentette a kórházi kezelés vagy a halálozás esélyét. A Pfizer a paxloviddal még ezt is túlszárnyalta, mert a vizsgálatok szerint a tabletta 89 százalékkal csökkenti a kórházi kezelés vagy halálozás kockázatát a leginkább veszélyeztetett emberek körében.

Az, hogy két különböző osztályba tartozó vírusellenes szer is sikerrel járt, komoly eredmény. Elképzelhető, hogy kombinált alkalmazásunk még hatásosabb lehet - írja a Conversation .

Az új gyógyszerek hatása azonban nem specifikus a SARS-CoV-2 okozta betegségre. A molnupiravir és a hozzá hasonló gyógyszerek más, RNS-vírusok által okozott betegségek ellen is hatásosak lehetnek. A hatóanyagot kezdetben nem is az új koronavírus ellen, hanem az influenza- és a légúti RSV-fertőzés kezelésére fejlesztették ki. A Pfizer gyógyszere által blokkolt proteáz pedig a legtöbb koronavírusban megtalálható, ami reményt ad arra, hogy soha többé nem kell gyógyszer nélkül szembenéznünk a SARS vagy a MERS új rokonával.

A sikeres vakcinák is réseket hagytak a védelmen

A COVID-19 elleni vakcinák nagyon sikeresek voltak a súlyos betegségek megelőzésében, de az oltóanyagok nem nyújtanak 100 százalékos védettséget, és a hatásfokuk csökkenése is problémát jelent. Ráadásul a beoltottak közül néhányan továbbra is súlyos állapotba kerülnek.

A Conversation arra is a rávilágít, hogy nagyobb távlatokban gondolkodva figyelembe kell venni a rezisztencia esélyét is. A cikket jegyző Alexander Edwards, a Readingi Egyetem biomedicinális technológiai docense rámutat: a molnupiravirral kapcsolatban nehéz elképzelni, hogy a vírus hogyan menekülhetne meg a "hibakatasztrófa" elől, amelyet a gyógyszer a genetikai anyagában okoz. De úgy véli, ahogyan az antibiotikum-rezisztencia elkerülése érdekében küzdünk, úgy ezeknek a vírusellenes szereknek a körültekintő alkalmazása is elengedhetetlen lesz.

A túlzott lelkesedés további okok miatt sem indokolt. Egyes laboratóriumi vizsgálatok ugyanis arra utalnak, hogy a molnupiravir - ami megzavarja a vírus genetikai anyagának szaporodását - hibákat idézhet elő az emberi DNS-ben, ez pedig elméletileg károsíthatja a fejlődő magzatot, a spermiumokat vagy a gyermekeket - figyelmeztet a New York Times . Az amerikai gyógyszerészeti hatóság, az FDA ezért még mindig mérlegeli a Merck engedélyezési kérelmét. A tanácsadók megjegyezték, hogy nem csak az anyát és a magzatot fenyegeti veszély: a kockázatok más betegekre is kiterjedhetnek, beleértve az apává válni kívánó férfiakat is. Bár ezek a kockázatok kevéssé ismertek, és a Merck szerint saját vizsgálatai nem találtak bizonyítékot arra, hogy a gyógyszer DNS-mutációkat okozna.

Az Észak-Karolinai Egyetem kutatócsoportja viszont mást talált. Harmickét napon keresztül tanulmányozták a molnupiravir alkalmazását izolált hörcsögsejtekben, és az körvanalazódott, hogy a gyógyszer valóban mutációkat idézett elő a DNS-ben. Ezek a mutációk hozzájárulhatnak a rák kialakulásához, vagy születési rendellenességeket okozhatnak a fejlődő magzatnál, esetleg a spermiumok elősejtjeibe való beépülés révén - írták a tanulmány szerzői. A gyógyszer csak az osztódó sejteket veszi célba, amelyek egy felnőttnél viszonylag ritkán fordulnak elő. (Ez szűkebb kockázatot jelent, mint más úgynevezett mutagének, például a sugárzás, amelyek minden típusú sejt DNS-ét károsíthatják.)

Jogos-e az aggodalom?

Ronald Swanstrom, a Chapel Hill-i Észak-Karolinai Egyetem HIV-kutatója, a hörcsögsejtes tanulmány egyik vezetője azt mondta a NY Timesnak, hogy még a felnőtteknél is elég osztódó sejt van - például a csontokban és a bélbélnyálkahártyában - ahhoz, hogy aggodalomra adjon okot. Azt is megjegyezte, hogy a férfiak folyamatosan osztódó spermasejteket termelnek, amelyek potenciális mutációkat hordozhatnak.

"Ennek a molekulának nagyon alacsony a mutagenitási kockázata. Ezt a gyógyszert öt napig alkalmazzák, és a cél a vírus gyors kiirtása. Ez nem egy hosszú távú kezelés" - mondta Roy Baynes, a Merck vezető orvosigazgatója egy interjúban . Ezért a gyógyszerészeti cég nem is fogadja el a hörcsögsejtes kísérlet eredményét - arra hivatkozva, hogy a sejtek állítólag túl hosszú ideig voltak kitéve a hatóanyagnak. Nyilván azt is figyelembe kell venni, hogy a hörcsögök nem emberek, és a laboratóriumban izolált sejtek nem azonos körülmények között találkoznak a hatóanyaggal, mint a természetes közegükben.

A szúrás helyén jelentkező enyhe fájdalom és duzzanat természetes reakciónak számít egy védőoltás beadatása után. A tapasztalatok szerint azonban a koronavírus-vakcina hatására furcsa mellékhatások is jelentkezhetnek: felerősödhetnek például egy már meglévő betegségünk tünetei, de akár a hormonháztartásunk is teljesen felborulhat.

A folyamatosan osztódó sejtek miatt pedig a Merck eleve kizárta a terhes nőket a vizsgálatból. A várandós és szoptató anyák, vagy akik gyermekvállalást terveznek, semmilyen körülmények között nem kaphatnak ebből a hatóanyagból. Állatkísérletek is igazolták, hogy egy ilyen gyógyszer a magzatok számára nagyon veszélyes lenne. De még a pubertás korban járó gyerekekre nézve is, azaz ilyen típusú hatóanyagot csak felnőtteknél szabad alkalmazni.

Több szakértő azt is sürgette, hogy a kutatóknak engedélyezzék a molnupiravirt szedő emberek hosszú távú orvosi eredményeinek vizsgálatát. Ezek az adatok megmutathatják, hogy a gyógyszert szedők között a vártnál nagyobb arányban alakul-e ki rák, a magzatoknál pedig születési rendellenesség. Akárhogy is, meg kell bizonyosodni e gyógyszerek biztonságoságáról , hogy egy következő járvány esetében akár azonnal bevethetők legyenek, amivel lehetne venni, hogy a kitörés pandémiássá váljon.

A Pfizer koronavírus elleni tablettája körül kevesebb a vita, mert hatékonyabbnak tűnik, mint a Mercké, és szedése nem jár az emberi DNS mutációjának kockázatával. Nyilván ezért is engedélyezték meglehetősen gyorsan az EU-ban. De tudni kell, hogy az omikron-variáns okozta járványhullám idejére még csak nagyon korlátozottan vagy egyáltalán nem lesz elérhető. Később azonban nagyon is beleszólhat a coviddal zajló játszmába.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +15, +20 °C
Minimum: +4, +11 °C

A felhőátvonulások mellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Szórványosan alakul ki zápor. Erős, olykor viharos lesz az északnyugati szél, 15, 20 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön újabb front, de még mindig hidegfronthoz hasonló hatás lesz tapasztalható. Görcsös fejfájás, izomgörcs léphet fel, sokan ingerlékenyek, nyugtalanok lehetnek. Az összetett légköri helyzet több panaszt is okozhat. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: